Menu

Quick Boys - Ajax, één helft beloftevol

De laatste test voor de eerste competitiewedstrijd, aanstaande dinsdag thuis tegen Fortuna, bracht Ajax naar de Nederlandse kust. Katwijk en omgeving waren massaal uitgelopen om de lokale helden van zaterdag hoofdklasser Quick Boys tegen een verzwakte A-selectie te zien spelen.

Jeugdinternational Rafael van der Vaart in kopduel. Foto's Gerard van Hees

Co Adriaanse miste tweederde deel van zijn selectie. Cristian Chivu, Bogdan Lobont, Shota Arveladze, André Bergdølmo en John O'Brien waren voor WK-kwalificatieduels over de wereld verspreid aan het voetballen. Cedric van der Gun, Brutil Hosé, Andy van der Meyde en Kevin Bobson hadden een uitnodiging ontvangen voor Jong Oranje en aanvoerder Aron Winter speelde een erewedstrijd met het FIFA-wereldelftal tegen Frankrijk. Jesper Gronkjaer, Nikos Machlas, Dani en Ole Tobiasen bleven geblesseerd in Amsterdam achter. Voordeel van dit nadeel: de jeugd kreeg weer een kans.

In de eerste helft drukten jongelingen Rafael van der Vaart en Kwame Quansah (beiden 17 jaar) nadrukkelijk een positieve stempel op de wedstrijd. Het eerste doelpunt kwam na zes minuten van het hoofd van het Ghanese talent Quansah, waarna Van der Vaart in de tiende minuut de score verdubbelde.

De broer van Cedric van der Gun, Marnix, bracht vervolgens de Katwijkers aan het juichen. Na slordig balverlies van Pius Ikedia op rechts en zwak ingrijpen van de Ajax-verdediging knalde Van de Gun de aansluitingstreffer achter Fred Grim in de touwen. Nog voor de rust bracht Quansah, na eerst de bal op artistieke wijze te hebben doodgelegd, Wamberto in stelling. De Braziliaan rondde laag in de hoek af.

In de tweede helft leek het aangestoken kunstlicht een bezwerende uitwerking te hebben op de Ajacieden. De voetballers van Quick Boys kregen maar liefst vier opgelegde kansen. De Amsterdammers keken gelaten toe. Vooral aanvaller Michel Groenteman (ooit nog jeugdspeler bij Ajax, later bij ZPC en ADO-Den Haag) bracht de Ajax-verdedigers af en toe tot wanhoop. De Katwijkers faalden in de afronding en het leek alsof de kans op succes een verlammende werking had op de aanvallers van Quick Boys.

Pas in de 85ste minuut zorgde de voor Abubakari Yakubu in het veld gekomen Richard Knopper voor de 4-1 voorsprong. De assist kwam op naam van Peter Hoekstra. Het slotakkoord kwam van beste Ajax-speler van de avond, Rafael van der Vaart. Op een kleine ruimte in het strafschopgebied van de tegenstander kapte hij zichzelf fraai vrij en bracht de 1-5 eindstand op het scorebord.

Fotoverslag

Quick Boys - Ajax 1-5 (1-3)

Ajax
Fred Grim; Christopher Kanu (46' Aaron Mokoena), Ferdi Vierklau, Richard Witschge, Tim de Cler; Abubakari Yakubu (65' Richard Knopper), Tomas Galasek, Rafael van der Vaart; Pius Ikedia (46' Peter Hoekstra), Kwame Quansah, Wamberto.

Quick Boys
Tom van der Niet (80' Remco Tuinenburg); Glenn van Dam (60' Arwin Pluimgraaff), John van Otterloo (80' Bram Dijkdrent), Gert Aandewiel (80' Derek van der Plas), Lamine Diao; Rene van Meggelen (60' Jan Schaap), Albert Spaans, Raymond Flaton; Peter Kruit (80' Remon Prins), Marnix van der Gun (60' Peter Timmermans), Michel Groenteman.

Doelpuntenmakers
6' Kwame Quansah 0-1
10' Rafael van der Vaart 0-2
27' Marnix van der Gun 1-2
30' Wamberto 1-3
85' Richard Knopper 1-4
89' Rafael van der Vaart 1-5