Menu
'Raamwerk tegen Werder te zien'

'Raamwerk tegen Werder te zien'

Frank de Boer lichtte donderdag tijdens de persconferentie in Landhuishotel De Bloemenbeek een tipje van de sluier voor de laatste twee oefenwedstrijden op. ,,Iedereen zal negentig minuten spelen”, verklaarde de trainer van Ajax tijdens zijn derde verblijf als oefenmeester in De Lutte. ,,En wat het raamwerk van het team voor komend seizoen is, is vrijdag vooral in het duel met Werder Bremen te zien.”

De jaarlijkse persconferentie tijdens het Nederlandse trainingskamp, werd gekleurd door enkele hilarische momenten. Als je niet beter zou weten dat het om een serieuze seizoenvoorbeschouwing van de landskampioen ging, zou je denken dat je in een sketch was beland. Had De Boer het bijvoorbeeld over de toegenomen concurrentiestrijd in de spits, dan liep Kolbeinn Sigthórsson achter de tafel langs. Ging het gesprek over het gegeven dat de trainer ook wel eens met teleurgestelde spelers te maken zou krijgen, dan liep Viktor Fischer voor het oog van het Nederlandse journaille voorbij. En toen De Boer uitlegde wat hij komend seizoen beter wilde zien, plofte er pardoes een door een speler, vanuit een hotelkamer geworpen badhanddoek op zijn tafel.

Maar ondanks het grappige decor verzorgde De Boer zijn voorbeschouwing in alle ernst. ,,Je krijgt door het weer misschien een vakantiegevoel, maar we zijn hier heel serieus bezig”, aldus De Boer op het drukbezochte media-evenement. Ajax moet natuurlijk ook wel, want volgende week al staat de eerste serieuze wedstrijd van het seizoen op het programma. AZ en Ajax strijden om de Johan Cruijff Schaal. In de laatste voorbereiding daarop speelt Ajax vrijdag opnieuw twee duels op één dag. ,,Dat is een idee van onze Performance coach Björn Rekelhof. We hadden het er eens over wat het meest ideale zou zijn. Dat is twee wedstrijden op één dag, zei hij toen ietwat gekscherend. Daar zijn we verder over gaan filosoferen: Is dat realistisch?, vroegen we ons af. Hebben we genoeg kwaliteit om dat op te vullen?”

De antwoorden daarop waren positief. Voordeel is bovendien dat iedereen die dagen erna hetzelfde schema volgt: ,,Ook als speler heb je dan het gevoel dat je er meer bij hoort. Vrijdag zal iedereen negentig minuten spelen. Beide duels zijn belangrijk, iedereen moet zich manifesteren. Maar het raamwerk hoe ik ons team in mijn hoofd heb, zal in het duel met Werder Bremen te zien zijn.”

Terwijl De Boer zijn doelstellingen uiteenzet, loopt Vermeer achter zijn trainer langs. Terwijl De Boer zijn doelstellingen uiteenzet, loopt Vermeer achter zijn trainer langs.

Wat De Boer volgend jaar wil zien, is dat Ajax tussen de vijfde en tiende competitiewedstrijd beter presteert. ,,We moeten sneller op niveau zitten. Als je naar vorig jaar keek, hebben we die periode te veel punten verloren.”

Met welke spelers Ajax dat gaat doen, is tot het einde van de transfermarkt een vraagteken. ,,We blijven tot 2 september in spanning zitten. Dat is niet leuk. We moeten blijven focussen en dan waar nodig anticiperen als iemand wordt getransfereerd. Tijdens zijn vakantie in New York heb ik Siem (De Jong, red.) gebeld en gevraagd of zijn besluit naar een andere competitie te gaan definitief was. Hij moet goed beseffen dat wij hem niet kwijt willen, maar de beslissing is natuurlijk aan hem. Chris (Eriksen, red.) en Toby (Alderweireld, red) heb ik niet gebeld, want zij staan er al wat verder in en hebben bovendien nog maar een jaar een contract. Siem heeft nog een contract voor twee jaar. Uit het feit dat Alderweireld niet naar Norwich is gegaan, mag je concluderen dat hij goed nadenkt over de volgende stap in zijn carrière.”

Met Alderweireld, Eriksen en De Jong binnenboord, is de doelstelling van komend seizoen wel een ietwat andere dan zonder hen. ,,We willen kampioen worden en overwinteren in de Champions League. Dat kan ook. Ik heb het gevoel dat we dit jaar veel meer weerstand kunnen bieden dan vorig seizoen. Als er jongens vertrekken dan blijft de doelstelling van het kampioenschap overeind, maar moet je die wat betreft de Champions League misschien wat bijstellen. Als ze wel vertrekken, maak ik me niet druk. Dan krijgen ze een dikke handdruk en wensen we ze succes. Dan gaan wij weer verder.”

Verder gaat Ajax in elk geval zonder Eyong Enoh en Jody Lukoki. Zij ontbraken in De Lutte en De Boer legde onder een stralende zon uit waarom: ,,We hebben Enoh vorig jaar niet voor niets verhuurd. Hij en Jody komen niet in onze plannen voor. De spelers die hier wel zijn, zijn dichter bij elkaar gekomen qua niveau. Als je naar de spits kijkt, heeft Danny Hoesen stappen gemaakt, is er op linksback een grotere concurrentie nu Nicolai Boilesen helemaal fit is en hebben we vier goede centrale verdedigers. En we hebben twee goede keepers. Als Cillessen of Vermeer tweede keeper wordt dan zal hij daar goed mee om moeten gaan. Ik houd ze er het liefste allebei bij. De concurrentie in het hele team is toegenomen. ”

En ook dat zal de prestaties ten goede komen, is de verwachting van de trainer. Vrijdag sluit Ajax de reeks oefenduels af met de wedstrijden tegen Osasuna (14:30 uur) en Werder Bremen (20:15 uur). Dan zien we hoe het ideale plaatje van de trainer eruit ziet.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ook bij de laatste training bij SV De Lutte was de publieke belangstelling groot. Ook bij de laatste training bij SV De Lutte was de publieke belangstelling groot.
De fans kregen tijdens de partijtjes vloeiende aanvallen te zien en fraaie goals. De fans kregen tijdens de partijtjes vloeiende aanvallen te zien en fraaie goals.
De media waren in groten getale aanwezig bij de persconferentie van De Boer. De media waren in groten getale aanwezig bij de persconferentie van De Boer.
'We blijven tot 2 september in spanning zitten. Dat is niet leuk.' 'We blijven tot 2 september in spanning zitten. Dat is niet leuk.'
Aan het einde van de training was er nog een buikspiersessie voor de liefhebbers. Aan het einde van de training was er nog een buikspiersessie voor de liefhebbers.