Menu
Raar duel levert één punt op

Raar duel levert één punt op

Ajax hield zondagmiddag aan de 104 minuten durende wedstrijd tegen landskampioen AZ slechts één punt over: 1-1. Met een beetje meer geluk had de ploeg van Marco van Basten het rare duel kunnen winnen.

Liefst 104 minuten duurde de wedstrijd tussen Ajax en AZ. De extra tijd was nodig omdat het spel tussen de 64ste en 78ste minuut bij een 0-1-stand in het voordeel van de gasten stil had gelegen vanwege Joey Didulica. De doelman van AZ raakte geblesseerd aan zijn hoofd nadat hij een ‘Panenka’-penalty van Luis Suarez keerde en de Uruguayaan te hard op hem doorliep om tevergeefs de gelijkmaker te forceren. ,,Dat zag er niet goed uit van Luis”, reageerde Marco van Basten na afloop. ,,We hopen dat het allemaal goed afloopt met Didulica.”

Voormalig Ajacied Didulica, die al eens lange tijd was uitgeschakeld vanwege hoofdletsel, werd geruime tijd onderzocht op het veld en moest na een klein kwartier worden afgevoerd naar het ziekenhuis. ,,Hij wordt momenteel onderzocht door neurologen”, aldus Louis van Gaal. ,,Wel staat vast dat hij niets heeft gebroken.”

Zijn Argentijnse vervanger Sergio Romero hield de landskampioen het resterende gedeelte van de wedstrijd op de been. AZ was in de eerste helft op voorsprong gekomen via een doelpunt van Jeremain Lens. De Alkmaarders verdedigden de voorsprong zonder al te veel moeite, maar kwamen in de tweede helft onder druk te staan. Vooral toen Stijn Schaars na een overtreding op Vurnon Anita in de 57ste minuut van het veld werd gestuurd.

Koud in het veld toonde Romero zijn klasse door meteen met een knappe reflex een inzet van zijn landgenoot Dario Cvitanich te keren. Via een tweede penalty in de 87ste minuut, toegekend na een handsbal van Ragnar Klavan, kwam Ajax nog wel op gelijke hoogte. Suarez hield dit keer wel zijn hoofd koel en passeerde de AZ-doelman met een geplaatst schot in de linkerhoek. Voor de Zuid-Amerikaan zijn 22ste treffer. Daarmee staat hij met AZ-aanvaller Mounir El Hamdaoui (die ontbrak vanwege een schorsing) eerste op de ranglijst van topscorers in de Eredivisie.

In de veertien minuten extra tijd was Ajax oppermachtig. Maar Romero en het ijzerwerk achter hem stonden het Amsterdamse geluk in de weg. Thomas Vermaelen raakte de paal, Luis Suarez de lat, Siem de Jong weer de paal en tot slot Ismaïl Aissati de kruising. ,,Het is ontzettend jammer dat we niet winnen vandaag”, aldus Van Basten. ,,Want dat had gezien het aantal kansen wel gemoeten.”

Zijn collega Van Gaal wilde niet al te veel kwijt over de tumultueuze strijd op het veld. ,,Nadat wij met tien man kwamen te staan werd het een knotsgekke wedstrijd”, zei hij. ,,Iedereen heeft waarschijnlijk een verschillende interpretatie, en dat vind ik prima. Alles wat ik erover zeg wordt waarschijnlijk weer heel breed uitgemeten en daar heb ik geen zin in.”

De achterstand op nummer twee FC Twente, dat zaterdag 1-1 speelde tegen sc Heerenveen, blijft na deze speelronde één punt. ,,Vorige week hebben we de kans laten liggen om FC Twente bij te halen”, zei Van Basten. ,,En nu hebben we dat eigenlijk weer gedaan. Gelukkig hebben we het wel nog steeds in eigen hand.”

Ajax speelt volgende week uit tegen Sparta Rotterdam. Een week later staat de confrontatie tegen FC Twente op het programma. Dan wordt de strijd om de tweede plaats, én de voorronde Champions League, waarschijnlijk beslist.