Menu
'Raar seizoen' voor Perez

'Raar seizoen' voor Perez

Kenneth Perez is, zoals hij zelf zegt, bezig aan een raar seizoen. De 33-jarige middenvelder van Ajax greep zondag, ondanks een 5-1 overwinning op Heracles, met zijn ploeg naast de nationale titel. Toch heeft de Deen wel degelijk een aandeel gehad in het veroveren van de schaal.

Kenneth Perez geconcentreerd in actie in de laatste thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (5-1). De Deen nam zondag twee doelpunten voor zijn rekening. Kenneth Perez geconcentreerd in actie in de laatste thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (5-1). De Deen nam zondag twee doelpunten voor zijn rekening.

Voor de winterstop kwam hij namelijk een half jaar uit voor de uiteindelijke landskampioen PSV. In die periode maakte hij acht treffers. Verder was de Scandinaviër goed voor drie assists. In de tweede seizoenshelft liet Perez namens Ajax onder meer zeven doelpunten aantekenen. De international is dan ook tevreden over zijn rendement dit seizoen. ,,Maar het spel had beter gekund'', voegt hij er onmiddellijk aan toe.,,Maar goed, het is ook een heel raar seizoen geweest voor mij met heel veel trainerswissels. Verder ben ik van club veranderd natuurlijk, maar qua rendement ben ik zeer tevreden.''

Dat de toegevoegde waarde van Perez ook op de slotdag van de competitie niet genoeg bleek voor het veroveren van de dertigste landstitel in de clubgeschiedenis kwam voor hem niet onverwacht. ,,De kans was groter dat we het niet zouden redden, maar we hadden toch gehoopt op iets meer. Al met al had ik het wel verwacht'', doelde de Deen op de 0-1-overwinning van PSV bij Vitesse.

Door het mislopen van het kampioenschap moet Ajax zich voor het derde opeenvolgende jaar richten op de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Met die extra wedstrijden wilde Perez zich na het duel met Heracles nog niet bezighouden. ,,Ik wil eerst dit even verwerken en dan gaan we volgende week weer beginnen te denken aan de play-offs.'' Ajax neemt het daarin evenals vorig jaar in de eerste ronde op tegen sc Heerenveen. De winnaar van die tweestrijd treft in de volgende ronde NAC Breda of FC Twente.

Als de Amsterdammers zich plaatsen voor het voorportaal van het meest prestigieuze Europese bekertoernooi, wacht de nieuwe trainer Marco van Basten een schone taak. In navolging van veel van zijn ploeggenoten verheugt ook Perez zich op de samenwerking met de huidige bondscoach van Oranje. ,,Ik ken hem niet persoonlijk en heb hem niet als trainer meegemaakt, maar ik vind het allemaal heel spannend wat er gaande is bij Ajax in aanloop naar komend seizoen.''

Perez is één van de weinige spelers in de huidige Ajax-selectie die zich Van Basten nog kan herinneren als speler. ,,Hij is natuurlijk het meest bekend van het EK in 1988, maar ik kan me ook nog die omhaal herinneren tegen IFK Göteborg'', toont de middenvelder zijn niet geringe feitenkennis. ,,Ik denk dat wij met zijn allen van hem kunnen leren. Ik vind dat hij heel professioneel en gedreven overkomt en ik kan niet zeggen dat hij slechte resultaten heeft behaald. In Nederland willen we alleen én mooi voetbal én resultaat. Ik zou al blij zijn met goede resultaten.''

Waar Van Basten met het Nederlands elftal in juni een gooi doet naar de Europese titel, komt Perez die periode elders in Europa in actie. Hij is namelijk uitgenodigd voor de afscheidswedstrijd van Shota Arveladze, die op 3 juni in Tibilisi wordt gespeeld. ,,En dat vind ik echt heel leuk. Shota is een geweldige speler'', zwaait de Deen de voormalige lieveling van het Amsterdamse voetbalpubliek alle lof toe.