Menu

Rafael van der Vaart beslissend tegen Feyenoord

Aanvoerder Rafael van der Vaart besliste de wedstrijd tegen Feyenoord (2-0) al in de eerste helft. Voor de Heemskerker was het zijn eerste Amsterdamse optreden tegen dé voetbalrivaal van Nederland. En dat na een schorsing die hem drie competitiewedstrijden en het laatste Champions-Leagueduel aan de kant hield. Van der Vaart scoorde beide Ajax-treffers en zorgde dat de moed de Rotterdammers al in de elfde minuut in de schoenen zonk.

Het gebeurde in het verleden vaker dat Van der Vaart een lange periode van afwezigheid van zich afschudt met goed spel of een doelpunt. Nu hij door Ronald Koeman als diepste Ajacied was geposteerd was de kans op een goal levensgroot aanwezig. ,,Zowel Ibrahimovic als Sonck was voor deze wedstrijd een twijfelgeval”, zei Koeman achteraf. ,,Vorig jaar ging het goed met Van der Vaart in de punt van de aanval. Dan kan hij zich helemaal op het doel richten en hoeft hij niet zoveel arbeid te verrichten als hij op het middenveld zou moeten doen. Daarom koos ik nu ook voor die optie.” Wesley Sonck kwam weer vanaf rechts in zijn tweehonderdste profwedstrijd.

Het pakte in deze 150ste Klassieker goed uit. Van der Vaart kreeg in de vierde minuut van het duel een prachtige voorzet van Mitea en passeerde Lodewijks met een magistrale hakbal die over hem en de ontzette Feyenoord-doelman heen vloog. Van der Vaart in extase, de ArenA in extase, Ajax op voorsprong tegen de aartsrivaal. Zou het dit jaar wel lukken om de Rotterdammers in Amsterdam te verslaan?

Die vraag beantwoordde Feyenoord zelf. In de elfde minuut begrepen Kees van Wonderen en doelman Patrick Lodewijks elkaar niet en liepen tegen elkaar op. Zo speelden ze onbedoeld voor Sinterklaas en verschaften Van der Vaart een buitenkansje. Uiteraard was dat koren op de molen voor de gelegenheidsspits, 2-0. ,,Toen was de wedstrijd dus gespeeld”, vond trainer Bert van Marwijk. ,,We hadden ons veel voorgenomen, maar door twee cadeautjes kwam daar weinig van terecht en moesten we nog uitkijken dat het geen monsteruitslag zou worden.”

Zo ver kwam het niet en dat was meer de verdienste van Lodewijks dan van welke Feyenoorder dan ook. Van Marwijk kreeg vervolgens in de eerste helft nog een grote tegenslag te verwerken. Robin van Persie schoot bij een doelpoging zijn teamgenoot Shinji Ono omver. De Japanner raakte buiten bewustzijn, kreeg liefdevol hulp van Ajax-doelman Bogdan Lobont en zag onvoorstelbaar geel toen hij per brancard werd afgevoerd. ,,Hij kreeg de bal vol in zijn lever”, wist Van Marwijk. ,,Het is afwachten of die niet heel erg beschadigd is.”

Het kwam het spel van de als eenlingen spelende Feyenoorders helemaal niet ten goede. Ajax consolideerde de snelle voorsprong, kwam met hetzelfde team voor de tweede helft het veld op en had drie minuten na rust het derde doelpunt moeten maken. Voordat Van der Vaart de bal in kansrijke positie hoog over het doel knalde combineerden Maxwell en de weer goed spelende Mitea er naar hartelust op los.

De verdediging van Ajax stond ook als een huis. Zdenek Grygera speelde een van zijn beste wedstrijden voor Ajax en ook het centrum met Johnny Heitinga en Julien Escudé scoorde een dikke voldoende. ,,Zij hebben fantastisch gespeeld”, vond Koeman ook. ,,Daarnaast weet je dat Tomás Galásek altijd aanwezig is en we speelden compact en goed in de kleine ruimte.”

Na ruim een uur spelen kwam de koning van de kleine ruimte zelf het veld in, Zlatan Ibrahimovic. Niet fit genoeg om te starten, maar wel om het laatste halfuur zijn kunnen te demonstreren. Jammer genoeg werd zijn optreden niet met een treffer beloond. En dat terwijl Ajax goede kansen kreeg om Feyenoord met meer dan twee doelpunten verschil af te troeven. ,,Maar we hebben het professioneel uitgespeeld, al nodigt een snelle 2-0-voorsprong daar natuurlijk wel toe uit”, vond Koeman die door de winst Feyenoord op tien punten achterstand ziet komen. Reden voor Van Marwijk om in de inhaalrace die zijn ploeg te wachten staat Ajax niet meer te noemen als richtpunt. ,,Het zal moeilijk zijn dat gat nog te dichten. We moeten nu zorgen dat we bij PSV in de buurt blijven.”

Ajax heeft door de winst op Feyenoord - de vijftigste competitiezege van Ronald Koeman als trainer van Ajax - nu vier punten voorsprong op PSV. Aanstaande vrijdag gaat Ajax op pakjesavond naar Kerkrade waar het treffen met Roda JC op het programma staat.