Menu

Rafael van der Vaart: 'Mooi dat ik snel een basisplaats kreeg'

Hoe snel het kan gaan in een voetballeven, is aan Rafael van der Vaart te zien. In april vorig jaar liet interim-trainer Hans Westerhof hem invallen tegen FC Den Bosch. We zijn nu nauwelijks en jaar later en hij is niet meer weg te denken uit Ajax 1. Reden genoeg om met hem het eerste supportersinterview te houden van de vernieuwde website. Jullie vragen zijn door Rafael open en nuchter beantwoord.

'Ajax kan Witschge goed gebruiken'

Had je aan het begin van het seizoen gedacht dat je in de basis zou staan?
Rob van Doremaele

Nee, ik dacht dat ik af en toe zou mogen invallen, maar dat ik in de basis zou staan? Nee, dat had ik niet verwacht natuurlijk. Ik had Witschge op mijn positie voor me. Dus ik dacht volgend seizoen misschien een basisplek te kunnen veroveren. Maar het is eerder gekomen, dus dat is mooi.

Wat vind je ervan dat Witschge weg mag, aangezien je vorige keer op AT5 vertelde dat Witschge je voorbeeld was?
Esmeralda, Kim, Kevin, Alwin Deurloo, Marco Remmerswaal

Dat is jammer natuurlijk. Witschge is een hele goede voetballer en we kunnen hem goed gebruiken denk ik. Ik vond hem aan het begin van het seizoen erg sterk spelen. Het is jammer, maar het is niet anders.

Hoe ga je om met de grote druk die het spelen in Ajax 1 met zich meebrengt. Word je hierin begeleid?
Kristian Harbers

Iedereen steunt mij wel en elkaar. Ik word niet speciaal op sleeptouw genomen. Ik voel geen druk omdat ik in het eerste speel. Daar heb ik sowieso weinig last van.

Word je niet als buitenbeentje gezien door de rest omdat je de jongste bent?
Wendy

Nee, dat niet. Ik word helemaal niet anders behandeld in de kleedkamer. Iedereen wordt in de maling genomen, ik ook. Dat is alleen maar leuk.

Jij neemt regelmatig vrije trappen. Bij Real Madrid legt Roberto Carlos ze zo dat hij tegen het ventiel trapt. Maak jij ook gebruik van de ventieltrap?
Paul-Peter Theulings

Nee, ik maak daar geen gebruik van. Ik leg de bal neer en ik schiet. Ik denk niet na of hij speciaal ligt.

Welk doelpunt vond jij het mooiste dat je scoorde?
Petra Robbemondt

Tegen Roda JC hè. Over de keeper heen. Tot nu toe is dat het mooiste doelpunt. Voor mijn gevoel was deze het mooiste omdat het in het eerste is.

Ben je nooit zenuwachtig voor een wedstrijd?
Remco Janssen

Niet echt. Voor de grote wedstrijden ben ik wel een beetje gespannen. Voor de rest niet. Ik blijf nuchter. In de jeugd was ik wel zenuwachtig. Dan kon ik de nacht van te voren niet slapen. Maar ik heb nooit gehad dat ik moest overgeven van de spanning. Daarna heb ik het nooit meer gedaan.


Met welke speler van Ajax trek je het meeste op?
Erica Munniksma

Alle jonge jongens. Daar ga je een beetje mee om. Dat is logisch. Ik heb niet speciaal iemand waar ik meer mee omga. Buiten het voetbal niet.

Hoe heb jij de jeugd-opleiding ervaren? Is het echt zo bikkelhard?
Marion Kors

Ja, het is bikkelhard. Je wordt opgeleid om in het eerste te spelen. Discipline, het is een hele harde opleiding en daar moet je goed tegen kunnen. Je kan elk jaar weggestuurd worden en dat is hard. Er is genoeg aandacht voor de spelers.

Met wie zou je samen bij Ajax willen spelen. Misschien iemand waarmee je in een vertegenwoordigend elftal speelt?
Ronald Albers

We hebben een goed elftal. Als het draait en iedereen is 100 procent fit. Dus ik denk niet dat we er iemand bij moeten hebben.

'Oranje onder 18 is van grote klasse'

Hoe is het nou eigenlijk om als nieuwkomer meteen een van de beste spelers in Nederland te worden?
Nico Roek

Ik houd me er niet echt meebezig, al is het natuurlijk leuk dat iedereen zo over je praat. Als je goed speelt is het allemaal leuk en aardig, als je minder goed speelt is het minder. Dat houd je toch. Ik vind het altijd wel leuk. Minder moet je ook kunnen spelen, dus het maakt weinig verschil.

Wat is jouw mening over de lichting jonge spelers in vertegenwoordigende teams?
Marco Stolwijk

Ik denk dat het met de jonge spelers goed gesteld is. Jong Oranje is een goed niveau, onder 18 is ook een goede lichting. We winnen toch vrij simpel van Frankrijk en Duitsland. Als je dat kan, ben je van grote klasse.

Op welke termijn verwacht je bij de selectie van het Nederlands elftal te zitten?
Luuk de Vries

Ik weet het niet. Ik denk er niet zoveel over na. Als het komt komt het. Duurt het langer dan is het ook goed. Er is een speciaal programma voor mij gemaakt voor onder 18, onder 19 en jong oranje. We spelen heel goed met onder de 18. Maar het mooiste is jong oranje, want een speler wil altijd het hoogste. Onder 19 nog nooit gespeeld. Ik ga wel naar het WK in Argentinie, vorig jaar speelde ik twee EK's en nu een WK. Dat is een mooie opbouw.


Hoe zie jij je toekomst?
Gabrielle de Kievit

Nou, ik hoop goed. Je moet het altijd maar afwachten, maar als het zo doorgaat, gaat het goed. Ik laat het lekker op me afkomen. Ik wil me zeker eerst hier een aantal jaar bewijzen, voor ik verder ga.

'Zelf pannenkoeken maken is niets voor mij'

Wat voor een beroep had je gekozen als je geen profvoetballer was geworden?
Monique Stegeman, Lisa Kreeft

Ik was al klein dat ik bij ajax speelde. Voor een ander beroep dan voetballer heb ik nooit gekozen ofzo. Ik roep vanaf kleinst al dat ik profvoetballer wil worden.

Ben je al aan het lessen voor je autorijbewijs?
Rick Verrijt

Ik heb 14 maart mijn theorie gehaald. Ik hoop dat ik mijn rijbewijs wel binnen een half jaar haal, want ik heb twee tot drie keer per week twee uur autorijles. Dat ligt aan het voetbal. Ik vind het leuk, het ligt me wel.

Wat is je lievelingskleur?
Thomas Bart Fijnheer

Blauw. Niet dat ik veel blauwe kleren koop, of dat ik een blauwe kamer heb. Maar als ik toch een kleur moet noemen dan kies ik voor blauw.

Eet je graag pannenkoeken?
Maxim (5 jaar)

Ik eet ze wel graag, maar niet zo veel. Zelf maken is niets voor mij.

Kijken mensen in je omgeving anders tegen je aan? Hoe ervaar je alle belangstelling?
Agnes de Schutter

Ik word meer herkend. Voor de rest kijken de mensen niet anders tegen me aan. Of misschien doe ze het wel, maar zelf voel ik dat niet. Ik word wel herkend, maar dat zijn leuke dingen. Ook mijn vriendin vind het wel leuk.

Wat voor een school heb je gedaan?
Roland Willems

VBO Mavo verkoop. Dat heb ik afgemaakt. Verder niets. Nu doe ik een cursus Spaans. Dat lukt wel aardig, thuis spreken ze het ook. Spaans is leuk om te leren. Het is een mooie taal en je kan er veel mee, want in veel landen wordt het gesproken.

Hoe is het met je blessure?
Kasper Soede

Prima, ik heb helemaal geen last meer van mijn enkel.