Menu
Ranglijst als richtlijn bij Klassieker

Ranglijst als richtlijn bij Klassieker

Wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax staan qua beleving los van de competitie. Of Ajax nou eerste staat en Feyenoord achtste doet er tijdens die anderhalf uur niet toe, zegt men. Of toch?

Zlatan Ibrahimovic heeft Ajax op voorsprong gezet tijdens de Feyenoord - Ajax van 26 augustus 2001. Zlatan Ibrahimovic heeft Ajax op voorsprong gezet tijdens de Feyenoord - Ajax van 26 augustus 2001.

Ajax.nl bekijkt de stand van zaken voorafgaande aan de Klassieker vanaf het seizoen 2000-2001.

Als Ajax op zondag 10 december 2000 naar de Kuip gaat, weet de ploeg van Co Adriaanse dat het gat naar lijstaanvoerder Feyenoord vier punten is. Om aan te haken moet er dus worden gewonnen in de Kuip. Dat lukt niet. Na een uur spelen hebben de Rotterdammers Fred Grim al drie keer weten te passeren. Andy van der Meyde scoort nog wel de 3-1, maar verder komt Ajax niet. Als Ajax op 13 mei 2001 in hetzelfde seizoen Feyenoord ontvangt, zijn de Rotterdammers geen koploper meer en staat Ajax vierde. PSV heeft een gigantische voorsprong opgebouwd en hoewel Feyenoord ook deze Klassieker wint (3-4, met alle Ajax-goals van Shota Arveladze) blijft PSV buiten bereik.

In het seizoen 2001-2002 treffen Feyenoord en Ajax elkaar al heel snel in de competitie. Ajax heeft alleen tegen Roda JC (1-1) gespeeld en de Rotterdammers wonnen de eerste twee duels. Hoe de krachtsverhoudingen liggen, is nog niet duidelijk. Ajax wint dankzij goals van Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart met 1-2. Als Feyenoord in april naar de ArenA komt, is er uiteraard meer tekening in de stand gekomen. Ajax is koploper en Feyenoord is ‘optisch’ tweede; de ploeg heeft immers minder verliespunten dan nummer twee PSV, doordat ze een wedstrijd minder hebben gespeeld. Het venijn van de wedstrijd zit in de staart. Huidige Ajacied Leonardo zet Feyenoord op 0-1 maar André Bergdølmo bezorgt Ajax een punt door een strafschop te benutten. Ajax wordt dat jaar kampioen en Feyenoord eindigt als nummer 3.

Rafael van der Vaart profiteert van een misverstand in de defensie en gaat de 2-0 binnentikken. Rafael van der Vaart profiteert van een misverstand in de defensie en gaat de 2-0 binnentikken.

Op zondag 6 oktober 2002 is het verschil op de ranglijst drie punten als Ajax naar Rotterdam vertrekt. Ajax is tweede met zestien uit zes, Feyenoord derde met dertien uit zes. Het doelsaldo van de rivalen is nagenoeg gelijk. Wamberto en Jari Litmanen bezorgen Ajax nog voor rust een 0-2-voorsprong. Alleen Pierre van Hooijdonk kan nog iets terugdoen en omdat PSV slechts gelijkspeelt die competitieronde, gaan de Eindhovenaren en Amsterdammers na deze Klassieker met evenveel punten samen aan de leiding. Als Ajax vier maanden later gastheer is van de mooiste eredivisiewedstrijd van het jaar, is er veel veranderd. Feyenoord staat derde met zeven punten achterstand op Ajax, dat op zijn beurt tegen een gaatje van twee punten ten opzichte van PSV aankijkt. Er komt geen winnaar. Zlatan Ibrahimovic en Robin van Persie zorgen voor evenwicht in de stand: 1-1. Twee maanden later knikkert Feyenoord Ajax uit de beker door een goal van Paul Bosvelt (1-0).

In het jaar dat Ajax voor de voorlopig laatste keer kampioen zou worden, zijn de Amsterdammers ook voor de twee Klassiekers reeds koploper in de Eredivisie. Feyenoord kijkt al tegen een achterstand van zeven punten aan en staat op 30 november 2003 vierde op de ranglijst. Ajax voert de ranglijst aan met 31 punten. Rafael van der Vaart zet de Rotterdammers te kijk door in de vierde minuut met een magistrale hakbal doelman Patrick Lodewijks te passeren. Zeven minuten later profiteert het Ajax-talent van een fout tussen Lodewijks en Van Wonderen, 2-0. Vijf maanden later in Rotterdam voert Ajax de ranglijst nog steeds aan. En hoe. Het gat met PSV is twaalf punten, met nummer drie Feyenoord dertien. De 1-1-uitslag, doelpunten Ibrahimovic en Kuyt, kan niemand verontrusten. Ajax wordt kampioen, Feyenoord wordt derde.

Hedwiges Maduro brengt Ajax in april 2005 de volle winst in blessuretijd. Hedwiges Maduro brengt Ajax in april 2005 de volle winst in blessuretijd.

Als op 14 november 2004 Ajax en Feyenoord aftrappen doet Ajax niet mee om de bovenste plaatsen. PSV is na twaalf duels voor de nummer 4 al uit zicht en Feyenoord staat een plaats hoger dan de Amsterdammers. Na de goals van Rosales en Kuyt komt er geen verandering in die volgorde. Een half jaar later zijn de onderlinge verhoudingen omgedraaid. Nu is Ajax nummer drie en staat Feyenoord vierde. In een knotsgekke Klassieker lijkt Kuyt Feyenoord in de tachtigste minuut naar de overwinning te schieten. Maar Zdenek Grygera en Hedwiges Maduro bepalen anders; 2-3 voor Ajax.

Ook in het seizoen 2005-2006 staan Ajax en Feyenoord al in augustus tegenover elkaar. Ajax heeft zich de woensdag voor de Klassieker weten te plaatsen voor de Champions League en heeft pas een competitieduel gespeeld (RBC - Ajax 0-2). Ook Feyenoord is nog ongeslagen. Na die middag zijn de Rotterdammers dat nog steeds want dankzij goals van Kalou en Kuyt wint Feyenoord met 1-2. Charisteas, die later naar Feyenoord ging en nu bij Nürnberg speelt, scoort tegen. Ook in de return bijt Ajax in het stof. De Rotterdammers winnen de thuiswedstrijd (3-2, met goals van Nick Hofs, Markus Rosenberg, Romeo Castelen, Dirk Kuyt en Klaas Jan Huntelaar).

Heel Rotterdam juicht, maar Ajax heeft dat seizoen tóch het laatste woord. Als de nummers drie (Feyenoord) en vier (Ajax) van de competitie spelen de aartsrivalen in de eerste ronde van de nieuw ingevoerde play-offs tegen elkaar. Ajax haalt hard uit. Rosales, Heitinga en Huntelaar zorgen thuis voor een 3-0 zege en dankzij goals van Rosales, Huntelaar, Boukhari en Mitea wint Ajax met 2-4 (Feyenoord-goals van Kuyt) in Rotterdam.

Wesley Sneijder maakte het laatste doelpunt in de Klassieker, op 4 feburari 2007. Wesley Sneijder maakte het laatste doelpunt in de Klassieker, op 4 feburari 2007.

Voorafgaande aan de recentste ontmoetingen is het verschil op de ranglijst duidelijk in Amsterdams voordeel. In oktober 2006 staat Ajax bovenaan met achttien uit zeven; Feyenoord vindt zichzelf terug op de zevende plaats met elf uit zeven. Hoewel de Klassiekers bijna altijd op zich staan en het niet uitmaakt op welke posities Feyenoord en Ajax zich bevinden, wordt het verschil in de Kuip zichtbaar. Ajax wint met 4-0 door goals van Huntelaar en Kenneth Perez. Ook in eigen huis blijkt de ranglijst een goede indicatie voor het duel. Ajax, met acht punten achterstand op PSV tweede in de Eredivisie en Feyenoord met 42 punten vijfde, maken er wederom een doelpuntrijke wedstrijd van. Het wordt 4-1 door drie goals van Wesley Sneijder en een van Tom de Mul. De Feyenoord-goal wordt gemaakt door Charisteas. Een derde en vierde confrontatie blijven uit, want Feyenoord plaatst zich niet voor de play-offs voor een Champions Leagueticket en eindigt als zevende.

Als de ranglijst tóch een rol blijkt te spelen in de onderlinge verhoudingen, dan belooft het zondag een superspannende ontmoeting te worden.