Menu
Rare Chinezen misschien, maar meteen al dikke vrienden

Rare Chinezen misschien, maar meteen al dikke vrienden

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 27 augustus 1936 wanneer Ajax in het Olympisch Stadion aantreedt tegen het Olympisch voetbalelftal van China, een nationale primeur.

Het is een hele optocht die aan het einde van de warme woensdag 26 augustus 1936 het Centraal Station van Amsterdam binnentrekt. De consul van China, zijn personeel, leden van de Chineesche Kolonie van Amsterdam en het bestuur van Ajax komen gezamenlijk een verzameling voetballers uit het Verre Oosten van de trein te halen. Het Chinees Olympisch voetbalelftal is eerder die maand op de Nazispelen in Berlijn al in de eerste ronde knock-out gegaan tegen Groot-Brittannië en om de verre trip naar West-Europa nog een beetje zin te geven, is besloten er een toertje door wat serieuze voetballanden aan vast te plakken.

Gesteggel
Op doorreis van Frankrijk naar Engeland houden de Chinezen twee dagen halt in Nederland, dat trouwens niet aan het Olympisch voetbaltoernooi heeft deelgenomen vanwege gesteggel tussen ’s lands voetbalbestuurders en het NOC over vergoedingen aan internationals ter compensatie van gemiste inkomsten. Voor het vaderlandse voetbal een slechte zaak aangezien het Nederlandse elftal juist een bloeiperiode doormaakt.

In het verenigingsorgaan Ajax Clubnieuws wordt uitgebreid verslag gedaan van ‘Een etmaal gastheer en gast van de Chineezen’. De voetballers uit de republiek die dan nog niet communistisch is en nog geen Volksrepubliek heet, kunnen het al snel goed met elkaar vinden. Volgens het clubblad was binnen de kortste keren vriendschap gesloten met de Aziatische voetballers die voor het merendeel uit Hongkong afkomstig blijken en de Engelse taal behoorlijk machtig zijn. Een van de Chinezen spreekt zelfs Nederlands omdat hij jarenlang in Soerabaja heeft gewoond. Op weg naar Hotel Americain op het Leidseplein vertelt Hian-Gwan Tio zijn nieuwe Ajax-vrienden dat hij in het Nederlands-Indisch elftal heeft gespeeld en op de Oostersche Olympische Spelen heeft gescoord in de met 7-1 gewonnen wedstrijd tegen Japan.

Kunstlicht
Op donderdagavond 27 augustus 1936 spelen Ajax en de Chinezen bij kunstlicht in het Olympisch Stadion. Maar voordat er wordt gevoetbald, is er wat Ajax Clubnieuws ‘de traditionele tocht naar Volendam’ noemt, een toeristisch uitje waarbij de Chinezen zich kostelijk vermaken. ‘Onze Volendamsche meisjes en vrouwen moesten herhaaldelijk een batterijvuur van camera’s ondergaan en vele souveniers zullen in China getuigen van op klompen loopende en groote pijpen rookende Hollanders.’

Het mag dan voor het eerst zijn dat een Chinese sportploeg zijn opwachting in Nederland maakt, echt nieuwsgierig is het Amsterdamse publiek niet naar naar de uitheemse voetballers. In het stadion van de Spelen van 1928 zitten krap 10.000 mensen wanneer Ajax, dat aan de vooravond van een kampioensseizoen staat, de Chinezen in een vermakelijke duel nog maar eens een nederlaag toedient.

Kunst van het doelpunten maken
Het wordt 5-3, na een 3-0 ruststand, en de krant Het Vaderland concludeert: ‘De Chinezen bleken technisch goed geschoold en beweeglijk te zijn en zij legden een behoorlijk begrip van coördinatie aan den dag. Het ontbrak hun echter aan dash. Ajax toonde de kunst van het doelpunten maken beter te verstaan.’

En De Telegraaf: ‘De Chinezen speelden zóó enthousiast, dat zij hun voortdurend zwoegen tenslotte met succes bekroond zagen. Luide door het publiek aangemoedigd, wisten de bezoekers driemaal te scoren door Kwong-Pak Tam, en den Chineeschen midvoor King-Cheung Fung. Bijzondere vermelding verdient ongetwijfeld het goede werk van keeper Ki-Leung Wong. Het was stellig geen rare Chinees, dien de bezoekers in het doel hadden staan.’

Wanneer de krant met dit bedenkelijk grapje zijn weg naar de lezers vindt, zijn de Aziatische Olympiërs al op weg naar de boot die hen over de Noordzee zal zetten. Bij het afscheid van Amsterdam en Ajax melden de Chinese voetballers dat het van Londen naar Napels zal gaan en dan, hopelijk in één lange ruk, naar huis, alwaar zij eind september hopen te arriveren, na een wereldreis van een half jaar.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het zojuist verschenen Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie]

Foto: Ajax Clubnieuws
KOOP HET AJAX JAARBOEK