Menu
Ray Clarke op de schouders en in de verkoop

Ray Clarke op de schouders en in de verkoop

Deze week neemt Jaap Visser ons mee naar 26 augustus 1978. Nieuwe aanwinst Ray Clarke luidt uit tegen NAC een rumoerig Ajax-seizoen in met een treffer in de eerste competitieminuut. De Engelsman maakt dat seizoen 39 goals: niet genoeg om de Ajax-leiding van zijn kwaliteiten te overtuigen.


Jaap Visser van Kick Uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax.


Ruud Geels, goed voor 123 doelpunten in 132 competitiewedstrijden, is verkocht aan Anderlecht en Ray Clarke is gekocht van Sparta dat aan Ajax ook zijn trainer, Cor Brom, heeft geleverd. De supporters zijn sceptisch. Clarke en Brom mogen het in Rotterdam dan aardig hebben gedaan, de Engelse spits was in eigen land een laagvlieger en die trainer is weliswaar een Amsterdammer, maar nou niet bepaald een grote voetbalnaam.

Een verademing
De openingswedstrijd van het Eredivisieseizoen is amper begonnen of Clarke heeft er al één inliggen. Uit tegen NAC wordt hij bediend door Ruud Krol, de enige speler die nog over is uit de gouden beginjaren zeventig. Clarke schiet eerst onbeholpen tegen voorstopper Ad Bakker op, maar is trefzeker in de rebound. De 0-1 in de eerste minuut is de opmaat voor een daverende 7-1-overwinning en de dartele uitblinker Frank Arnesen maakt er drie. Aan de nieuwe midvoor blijft de Amsterdamse aanhang twijfelen, maar die Brom laat het elftal lekker onbekommerd aanvallen wat na het soms wel erg afwachtende countervoetbal van de vorige trainer, Tomislav Ivic, best een verademing is.

Het wordt een seizoen van hollen en stilstaan, met spectaculaire overwinningen en akelige uitglijders. Met fluitconcerten en toejuichingen voor Ray Clarke en een zich steeds kritischer uitende voorzitter. Ton Harmsen is de opvolger van Jaap van Praag en de laatste twee ‘aankopen’ van zijn legendarische voorganger vindt hij maar niets. Harmsen zegt geregeld dat de houterige Clarke er niet veel van kan en van Brom heeft de groothandelaar in verwarminsapparatuur ook al geen hoge pet op. De trainer weet volgens hem geen orde te houden.

Lees ook: Het begin en einde van Amsterdamse Tonny
Lees ook: 'Daar sta je dan, naast de beste voetballer ter wereld'

'Ray must stay'
Desondanks kan Ajax op de voorlaatste competitiedag tegen AZ’67 kampioen worden. In De Meer neemt de F-Side het met spandoeken op voor de spits die wat de humeurige voorzitter betreft alweer mag vertrekken: ‘Ray must stay’. AZ’67 komt op voorsprong, maar Clarke maakt de bevrijdende treffer, zoals hij dat ook in de replay van de bekerfinale tegen FC Twente deed. Toen werd het 3-0, tegen AZ’67 volstaat een gelijkspel (1-1). Ray gaat op de schouders, maar blijven mag hij niet, ondanks zijn 26 goals in 31 competitiewedstrijden, zeven goals in zes bekerwedstrijden en zes goals in zes UEFA Cup-wedstrijden.

Brom maakt plaats voor Beenhakker
Clarke wordt verkocht aan Club Brugge en Brom vliegt er uit in het begin van het nieuwe seizoen wanneer Harmsen een stok vindt om de hond te slaan. Tijdens de seizoensvoorbereiding in Drenthe en Groningen zou de trainer heimelijk geschenken hebben aangenomen, waaronder een pony en een half varken in karbonades en schnitzels. Cor Brom wordt aan een schandpaal genageld en moet plaatsmaken voor zijn assistent Leo Beenhakker.


Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie.


Bestel het Ajax JaarboekFoto boven: Ray Clarke pegelt de bal langs voorstopper Ad Bakker in het Bredase doel. Vanaf links uitblinker Frank Arnesen, rechts Søren Lerby en scheidsrechter Henk Weerink (Credits Hans Peters, Nationaal Archief/Anefo, 929-8736)