Menu
Razendsnelle start brengt Ajax tegen Groningen op het juiste spoor

Razendsnelle start brengt Ajax tegen Groningen op het juiste spoor

Ajax schoot tegen FC Groningen razendsnel uit de startblokken. Een snoeiharde uithaal van Markus Rosenberg leek de Ajacieden al vroeg op het juiste spoor te zetten richting simpele zege. Twee treffers van Rosenbergs collega-aanvaller Angelos Charisteas bezorgden de thuisploeg alleen maar meer sportief comfort. Dat de Groningers in het slotkwartier nog fiks van zich afbeten, maakte de Ajax-zege niet minder verdiend.

De wijze waarop Rosenberg het voorbereidende werk van Mauro Rosales én de daarop volgende assist van Charisteas verzilverde, was fraai. Bijzonder fraai. De Zweed voetbalt kennelijk met dynamiet in de schoenen. Via de lat had Groningen-goalie Bas Roorda het nakijken op het granietharde schot: 1-0.
Dat Charisteas de voordelige marge na een dik kwartier verdubbelde (een ‘inglijgoal’ na fraai voorbereidend werk van Rosales), was op dat moment een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. ,,Rosenberg en Charisteas hebben vanavond met twee uitstekende goals hun waarde getoond voor de ploeg’’, blikte trainer Danny Blind naderhand redelijk tevreden terug.
Natuurlijk, Blind was content met het uiteindelijke resultaat. Voorzien van drie nieuwe punten lopen de Ajacieden op de keper beschouwd toch weg van een directe concurrent op de ranglijst. Vooraf bedroeg het onderlinge verschil tussen de Amsterdammers en Groningers slechts één punt. De thuiszege op de formatie van trainer Ron Jans verschaft opnieuw rust en vertrouwen.
Zo makkelijk als de zege voor rust nog leek te worden veilig gespeeld, zo lastig kregen de Ajacieden het toch nog in de finale fase van het tweede bedrijf. Tien minuten nadat opnieuw Charisteas de Groningers schade had toegebracht – ditmaal met een kopbal -, sloop enige angst in het spel van de thuisploeg. De Groningers roken hun kans en drongen brutaal aan. De 3-1 van spits Glen Salmon luidde een lastige eindfase in. ,,Die treffer gaf ons nieuwe hoop’’, blikte Jans op zijn beurt terug. ,,Na rust was het van onze kant ook agressiever. Als Nevland uiteindelijk beter had aangenomen en ingeschoten dan had Ajax zich zowaar nog achter de oren kunnen krabben.’’
De Groningen-coach doelde op de fase waarin de gasten na de 3-2, een kopbal van Evgeniy Levchenko, bloed roken. Ajax oogde verkrampt. De noorderlingen baanden zich fysiek stevig voetballend een pad richting de vurig gewenste gelijkmaker. Dat de gasten met het uitvallen van ex-Ajacied Stefano Seedorf met tien man verder moesten, bracht alleen maar meer strijdlust boven in de Groningse equipe.
,,Groningen heeft de tweede helft zijn ware gezicht laten zien; ze lieten zien een goed team te zijn’’, deelde Blind naderhand een terecht compliment uit aan de Groningers. Dat het koste wat kost moeten verdedigen van de voorsprong voor verkramping leek te zorgen, was iets wat Blind kon verklaren. Aan voldoende automatismen ontbreekt het nog in het systeem met Charisteas en Rosenberg als de twee offensiefste spelers. ,,Het is soms nog zoeken naar vastigheid en rust’’, vertaalde Blind het in zijn eigen woorden.
De schade van het fysieke Groningse spelletje bleef uiteindelijk beperkt voor de thuisploeg. In een reeks tumultueuze slotminuten werd achtereenvolgens tijdgerekt, een fiks robbertje geworsteld tussen Ajacieden en Groningers én opnieuw de broodnodige seconden gerekt. Het bleek uiteindelijk genoeg voor de zege. Dat de Groningers er tot halverwege de tweede helft nauwelijks in slaagden een vuist te maken, brak de ploeg van Jans uiteindelijk het meeste op.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax – FC Groningen >>