Menu
Reactie Marco van Basten

Reactie Marco van Basten

Marco van Basten geeft een uitgebreide reactie op zijn aanstelling als coach van Ajax voor het volgend seizoen.

Marco gefeliciteerd. Is dit een verrassing?

,,Voor mij niet, want de gesprekken met Ajax zijn al een tijdje gaande.”

Wat zijn je plannen met dit Ajax?

,,Die zijn qua doelstelling niet anders dan wat Ajax van elke trainer verwacht, alleen vult elke trainer het op zijn eigen manier in. Voor mij was van belang dat ik vantevoren goed zou kunnen inschatten waar ik aan ga beginnen. Om die reden hebben we meerdere malen uitgebreid gesproken over allerlei zaken.”

Er is in de periode tussen jouw eerste contact met Ajax en vandaag enorm veel gebeurd bij de club. Wat voor invloed heeft dat op jou gehad?

,,Uiteraard heb ik dat gevolgd. Ik heb me daar niet door laten afleiden. Maar het is wel bijzonder om zoveel over een club te moeten lezen, en ook over de mensen, terwijl je met diezelfde mensen een goed contact hebt over iets dat de komende jaren bij Ajax gaat plaatsvinden.”

Kun je dat toelichten?

,,Jawel, een mooi voorbeeld is Maarten Fontein. Ook hij was bij de meeste gesprekken aanwezig en hij kwam op mij over als een professionele en vriendelijke man. Ook Martin van Geel krijgt een hoop over zich heen in het rapport, maar ook met hem heb ik uitstekende gesprekken gevoerd. Dat geldt ook voor de bestuursleden. En mijn zaakwaarnemer Perry Overeem heeft tijdens de onderhandelingen, waar ik niet bij was, voortdurend het gevoel gehad dat hij met bekwame en correcte mensen zaken deed.”

Ondanks de aanbevelingen van het rapport Coronel neem jij je eigen staf mee. Kun je dat uitleggen?

,,Die vraag zou je aan Ajax moeten stellen, ik kan je slechts vertellen wat voor mij de reden is om het in elk geval bij Ajax neer te leggen als een uitdrukkelijke wens. Ik heb vertrouwen in de mensen met wie ik de afgelopen jaren samenwerk. Wij zijn een team en complementair aan elkaar. Het spreekt voor zich dat dat belangrijk is voor mij. Ajax ziet in dat dit de beste manier is, anders hadden ze tegen mij gezegd dat ze het liever op een andere manier wilden invullen.”

Martin van Geel is technisch directeur en moet de lange termijn bewaken, jij wil als hoofdtrainer waarschijnlijk gelijk kampioen worden. Wat voor afspraken heb jij met Ajax gemaakt over het transferbeleid?

,,Iedereen bij Ajax wil kampioen worden, zeker ook Martin van Geel. Ik ga niet te diep in op gemaakte afspraken, maar wat ik er wel over kan zeggen is dat er duidelijkheid is en dat ik vantevoren weet waar ik aan begin. En dat is ook allemaal goed vastgelegd. Dat Ajax en wij die documenten naar volle tevredenheid ondertekend hebben, zegt alles.”

Maar je wilt niet verrast worden door een opmerking van bijvoorbeeld Jeroen Slop dat er op enig moment geen geld is om te investeren.

,,Nee, dat klopt. Kijk, je kunt niet alles tot in detail vantevoren regelen, maar er zijn wel afspraken gemaakt over dit soort zaken. En als ik me daar niet in had kunnen vinden, dan had ik niet getekend. Dus je kunt er vanuit gaan dat dat goed is doorgesproken en vastgelegd.”

De gesprekken waren dus al een tijdje gaande. Afgelopen dinsdagnacht dook opeens Johan Cruijff op. Wat is zijn rol in dit geheel?

,,Johan en ik hebben een uiterst goede relatie met elkaar Hij vertrouwt in deze dan ook op mijn gevoel en professioneel inzicht. We hebben dusdanig regelmatig contact dat ook over het onderwerp Ajax uitvoerig is gesproken.”

Je staat, sinds je bondcoach bent, weer voortdurend in de aandacht van de media. Je hebt enorm onder vuur gelegen, ondanks je uitstekende resultaten. Ook bij Ajax zul je weer met veel pers te maken krijgen. En dus ook met kritiek.

,,Dat hoort erbij, dat weet ik. Wat dat betreft is er wellicht niet zoveel verschil tussen de functie van bondscoach en de functie van hoofdtrainer bij Ajax. Over het Nederlands elftal hebben iets meer mensen een mening, want dat gaat het hele land aan. Maar Ajax speelt veel meer wedstrijden. Ik concentreer me liever op de ontwikkeling van het team en de spelers. Als voetballer liet ik me daar ook niet door afleiden.”

Je wordt pas begin maart door Ajax gepresenteerd terwijl je vanmiddag hebt getekend. Waarom zo laat?

,,Dat heeft onder andere met vakanties te maken. Op 5 maart zullen eventuele andere vragen beantwoord worden. En na de perspresentatie bij Ajax wil ik mijn aandacht weer volledig bij het Nederlands elftal hebben. Wij hebben, zoals iedereen weet, een belangrijk karwei te klaren.”