Menu
Reactie Van den Boog op adviesrapport

Reactie Van den Boog op adviesrapport

De klankbordgroep technische zaken heeft dinsdagmiddag wederom bij elkaar gezeten en dit heeft de eerste adviezen opgeleverd. Algemeen directeur Rik van den Boog reageert namens Ajax.

Ajax maakte op 10 februari 2011 bekend dat drie klankbordgroepen als adviesorgaan voor Ajax zouden gaan opereren. De klankbordgroep technische zaken, onder voorzitterschap van Johan Cruijff, waarin naast hem ook Peter Boeve, Dick Schoenaker en vanuit de Ajax-directie Rik van den Boog zitting hebben, heeft sindsdien in gesprekken met elkaar en met andere betrokkenen een analyse gemaakt. De gepresenteerde plannen gaan deels over het technisch model van de club, maar met name over de jeugdopleiding. De komende maanden staan nog andere voetbaltechnische zaken op de agenda van deze klankbordgroep.

Rik van den Boog, wat is uw eerste indruk?

,,Het is mooi om gevoed te worden door mensen die heel veel voetbal knowhow hebben. We zeggen al jaren dat de jeugdopleiding van Ajax goed is, maar beter kan. Ik heb nu, dankzij inspanningen van diverse oud-voetballers, een beeld gekregen hoe zij denken dat de jeugdopleiding stappen kan maken. Ons uiteindelijke en gezamenlijke doel is dat het eerste elftal er bij geholpen is, om enerzijds de grote kloof met de Europese top te verkleinen en anderzijds om in Nederland weer vaker een landstitel te kunnen vieren dan het laatste decennium het geval is geweest.”

Omarmt u de plannen?

,,Ja, in de basis zeker. Er moeten nog wat details worden uitgewerkt. Het advies komt voor een deel voort uit de staande organisatie, wat belangrijk is voor de vervolgstappen.”

Wat zijn de volgende stappen?

,,Het gaat mij te ver om inhoudelijk uiteen te zetten wat we besproken hebben. Het spreekt voor zich dat ik de informatie met mijn collega’s ga bespreken. Daarna zullen er snel beslissingen moeten worden genomen.”

Is de klankbordgroep nu klaar of komen jullie ook de komende periode weer een paar keer bij elkaar?

,,We zijn nog lang niet klaar en er zijn nog wel andere technische zaken waar ik hun mening over wil horen. Dus ga er maar vanuit dat de klankbordgroep gewoon blijft bestaan en Ajax van advies zal blijven voorzien.”

Wat is de rol van Johan Cruijff geweest?

,,Johan heeft de kar getrokken en veel mensen erbij gehaald. Hij heeft er met veel energie aan gewerkt. We hebben de laatste periode meerdere malen met elkaar gesproken, formeel en informeel. Dat is prettig en ook goed voor Ajax. Johan is duidelijk in zijn commentaar en onze gesprekken waren open en constructief.”

Komt Cruijff in de Raad van Commissarissen?

,,Of dat gaat gebeuren weet ik niet en daar ga ik ook niet over. Maar feit is wel dat het grootste clubicoon sinds lange tijd weer terug is binnen de Ajax-geledingen en de clubleiding van adviezen voorziet en dat is iets om blij mee te zijn.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lees hier de reactie van Johan Cruijff