Menu
Real Madrid is Ajax te machtig

Real Madrid is Ajax te machtig

Ajax heeft zijn eerste groepswedstrijd in de Champions League 2010-2011 verloren. In het Estadio Santiago Bernabéu werd het ‘slechts’ 2-0 voor de Koninklijke. Real Madrid was woensdag een maatje te groot voor de Ajacieden. ,,Ik was blij dat Maarten in de goal stond'', sprak Martin Jol over de doelman die de schade voor Ajax nog beperkt hield.

De strijd tussen de negen- en viervoudig Europees kampioen (respectievelijk Real Madrid en Ajax) was er een waarin de Ajacieden het lastig tot zeer lastig hadden. Werkte het voetbaldecor lichterlijk bedwelmend op de Ajacieden, in hun eerste duel in groep G van de Champions League? De verzameling mondiale voetbaltoppers bij de Koninklijke is op zijn zachtst gezegd imposant te noemen. Dat de Ajacieden zich niet wilden laten imponeren, bleek wel uit de onvervalste drang om Iker Casillas tóch te bereiken. Ook onder druk bleven de Ajacieden weliswaar aan aanvallen denken, maar toch hield Casillas het rustig. Voor rust was Miralem Sulejmani zelfs de enige Ajacied die de doelman testte. De Servische Ajacied schoot over. Fysieke duels werden evenmin geschuwd door de Ajacieden. Het leverde Demy de Zeeuw al vroeg in de wedstrijd een gele kaart op.

,,Real Madrid is een technische en fysiek sterke tegenstander’’, blikte Martin Jol terug. ,,Voorin wisten we onze mensen niet te bereiken. Ik was blij dat Maarten in de goal stond. Hij haalde wel zijn niveau.’’

Sulejmani en André Ooijer vervingen in het bijna uitverkochte Bernabéu de geschorste Luis Suarez en Jan Vertonghen. De twee laatstgenoemden bekeken het treffen vanaf de tribunes. Urby Emanuelson speelde vanaf de linkshalfplek. Net als aanvallende middenvelder Siem de Jong vond ook hij regelmatig aansluiting bij de pure aanvallers ‘Micky’ en Mounir El Hamdaoui. De Zeeuw droeg de aanvoerdersband in de Spaanse hoofdstad. In de defensie speelde Ooijer een mentorrol. Juist in de Spaanse heksenketel werd veel gevraagd van de ruime schat aan ervaring die de geboren Amsterdammer met zich meedraagt.

Stekelenburg behoedde Ajax voor meer tegentreffers in Bernabéu. Stekelenburg behoedde Ajax voor meer tegentreffers in Bernabéu.

Nog voor het verstrijken van het eerste kwartier hadden Sami Khedira (schot), Mesut Özil (redding Stekelenburg) en spits Gonzalo Higuain (schot in zijnet) de toon gezet. De Madrileense druk hield de hele verdere wedstrijd aan. Dat het tot aan de rust ‘slechts’ bij een eigen treffer van Vurnon Anita bleef, was voor de Amsterdammers nog gelukkig te noemen. Gezien de vele kansen had de thuisploeg eigenlijk recht op meer. Higuain sloeg na een half uur wel wat fortuinlijk toe. Een corner van Xabi Alonso vanaf links caramboleerde via de instormende Argentijn en Anita voorbij Maarten Stekelenburg. In het vervolg stichtten ook Angel Di Maria en Cristiano Ronaldo volop gevaar. Een mix van onzorgvuldigheid in de afronding en sterk keeperswerk van Stekelenburg voorkwam extra tegentreffers. Een botsinkje tussen Di Maria en ‘Steek’ leverde de thuisploeg geen penalty op.

,,Ik dacht even: bij de 1-0 kunnen we nog iets doen’’, vervolgde Jol. ,,Alleen vandaag hebben we helemaal geen controle gehad. De 1-0 vloog er ook lullig in. Maar het is bekend dat we niet de lengte hebben die zij hebben.’’

Onder de tienduizenden toeschouwers ook Ajax’ eregasten Gerrie Mühren en Dani. De beide oud-eerste elftalspelers zagen dat Ajax de schade vooral beperkt moest houden. Cristiano Ronaldo - landgenoot van Dani en duurste voetballer ooit - en Özil creëerden kansen, maar scoorden niet. Spannend bleef het daardoor wel. In het afsluitende halfuur verving Teemu Tainio captain De Zeeuw. De aanvoerdersband ging om de linkerbovenarm van routinier Ooijer. Ook onder aanvoering van de verdediger bleef het team van Martin Jol achter de thuisploeg aanlopen. Aan de ondersteuning vanuit het bezoekersvak lag het woensdag niet. De 1.400 meegereisde Ajacieden bleven hun helden gepassioneerd toezingen en -juichen.

Higuain beroofde de Ajacieden uiteindelijk van het laatste restje hoop. Op aangeven van Özil kon de spits van dichtbij simpel intikken. De 2-0 liet de hoop op een gelukkige gelijkmaker definitief vervliegen. Nog geen vijf minuten na de tweede tegengoal was Emanuelson dichtbij een eerste Ajax-treffer. De linkspoot liftte de bal met veel gevoel op de lat. In het vervolg kon Casillas zich onderscheiden op een snoeiharde inzet van Sulejmani. Ronaldo liet wellicht de allergrootste Madrileense kans onbenut. Voor een leeg doel stapte de bij vlagen pedante Portugees over de bal heen.

In een van de mooiste voetbaltempels ter wereld moest Ajax zijn meerdere ruiterlijk erkennen in Real Madrid. Een schande is dat zeker niet. Na de eerste poulewedstrijd zijn er voldoende kansen op eerherstel. In de andere Champions League-wedstrijd in groep G versloeg AC Milan AJ Auxerre. De Italianen dankten de 2-0 thuiszege aan treffers van oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic. Ajax is op 28 september in zijn tweede groepsduel gastheer voor de Milanisti.

,,Het is een goede les dat we sterker moeten worden’’, besloot Jol. ,,Daarbij moeten we ook meer zelfvertrouwen tonen. Het leek er een fase, tien tot vijftien minuten, dat we de moed opgaven. Toch ben ik blij dat we op dit niveau zijn gekomen. En dan weet je dat het niet makkelijk wordt.’’

José Mourinho, Jol’s collega bij Real Madrid blikte als overwinnaar terug. De Portugees deed dat op zijn eigen, flamboyante dan wel onbescheiden wijze. ,,Het had 7-0 kunnen zijn’’, sprak The Special One. ,,Maar doelpunten zijn in de groepsfase niet zo belangrijk. In het vervolg van het toernooi wel. Deze overwinning geeft ons wel zuurstof voor de rest van de groepsduels. Wij waren dan misschien niet doeltreffend, maar we hebben wel gewonnen en heel goed gespeeld. En Stekelenburg was misschien niet de beste, hij stond wel heel goed te keepen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties na afloop van Real Madrid - Ajax plus de samenvatting van het Champions League-duel

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Deze elf Ajacieden verschenen aan de aftrap in Madrid. Deze elf Ajacieden verschenen aan de aftrap in Madrid.
De geschorste aanvoerder Suarez was aandachtig toeschouwer met vrouw en dochter Delfina. De geschorste aanvoerder Suarez was aandachtig toeschouwer met vrouw en dochter Delfina.
Sulejmani waagt een van de spaarzame Ajax-pogingen. Sulejmani waagt een van de spaarzame Ajax-pogingen.
Van der Wiel in duel met Marcello. Van der Wiel in duel met Marcello.
Stekelenburg had het druk in Bernabéu. Vooral dankzij hem bleef het slechts 2-0. Stekelenburg had het druk in Bernabéu. Vooral dankzij hem bleef het slechts 2-0.
De Jong gaat de strijd aan met Cristiano Ronaldo. De Jong gaat de strijd aan met Cristiano Ronaldo.
De Zeeuw droeg bij afwezigheid van Suarez de aanvoerdersband. De Zeeuw droeg bij afwezigheid van Suarez de aanvoerdersband.
Anita passt de bal. Links Real-speler Di Maria. Anita passt de bal. Links Real-speler Di Maria.
Van der Wiel probeert aan de bal te blijven tegenover Xabi Alonso. Op de achtergrond Real-coach Mourinho. Van der Wiel probeert aan de bal te blijven tegenover Xabi Alonso. Op de achtergrond Real-coach Mourinho.
Sulejmani tegenover Xabi Alonso. Sulejmani tegenover Xabi Alonso.
Stekelenburg liet zich zien in het Bernabéu. Stekelenburg liet zich zien in het Bernabéu.
Ooijer bedankt de 1.400 meegereisde Ajax-supporters. Ooijer bedankt de 1.400 meegereisde Ajax-supporters.