Menu
Real Madrid laat Ajax geen kans

Real Madrid laat Ajax geen kans

Ajax was dinsdagavond in de eerste uitwedstrijd in de Champions League een ruime maat te klein in het Estadio Santiago Bernabéu voor Real Madrid. Dat overkwam wel meer clubs: De laatste 14 jaar won de Koninklijke namelijk altijd de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League. Maar Frank de Boer had het zo graag anders gezien.

De trainer zal deze dinsdag waarschijnlijk nog wel eens hebben teruggedacht aan zijn debuutwedstrijd uit bij AC Milan, ook in de Champions League. Dat duel won Ajax met het spel dat hij graag ziet: vol lef. Ook deze wedstrijd in Madrid toonde Ajax aanvankelijk bravoure en liep met de borst vooruit het veld op. Real Madrid kreeg in de openingsfase geen meter ruimte en leek zich geen raad te weten met het felle jaagspel van de Amsterdammers. Kansen kreeg Ajax via Boerrigter, Sigthórsson, Sulejmani en de beste voor De Jong. Vooral de voorbereiding op de laatste kans moet De Boer plezier hebben gedaan. Een slechte breedtepass van Madrid werd door de Ajacieden doorzien en er volgde een mooie aanval die dus net niet het gewenste effect had.

Na het kwartier had Madrid het antwoord gevonden en speelden sneller de aanvallers aan. In de zeventiende minuut zagen de Ajax-fans in het goedgevulde stadion de bui al hangen toen Khedira op links niet werd aangepakt. Hij legde op maat terug op de eveneens vrijstaande Benzema, die echter in kansrijke positie naast mikte. Nadat Vermeer, die zijn vijftigste officiële wedstrijd voor Ajax keepte, nog redding wist te brengen bij een inzet van Ronaldo, was het in de 25ste minuut wel raak: via een razendsnelle aanval over meerdere schijven schoot de Portugese aanvaller eenvoudig raak; 1-0. Hoewel Ajax aanvallend aardige dingen liet zien, gaf de verdediging veel te veel ruimte aan de sterrenaanval van Madrid. In de 41ste minuut kreeg Kaká opnieuw alle tijd om de bal in de hoek te mikken, 2-0. Met die stand zochten de Ajacieden de kleedkamer op.

Ajax kreeg een prima kans via Derk Boerrigter. Ajax kreeg een prima kans via Derk Boerrigter.

Al in de vierde minuut na rust besliste Kaká de wedstrijd definitief. Hij kon over links weer voorzetten en voorin had de vrijstaande Benzema geen enkele moeite de 3-0 maken. Als reactie haalde De Boer Janssen naar de kant en betrad Enoh het veld. ,, Ik wilde meer zekerheid inbouwen voor controle op middenveld. Daarom heb ik Enoh gebracht.”

Madrid kreeg nog een grote opgelegde mogelijkheid voor Kaká, maar hij prikte de bal net naast. De wissels die assistent-coach Karanka, coachend vanwege de schorsing van Mourinho, waren eigenlijk alleszeggend. Hij bracht Higuaín, Di María en Altintop; stuk voor stuk ook grote voetballers. In de tweede helft legde Ajax met kleine kansjes voor Eriksen en twee keer Vertonghen nog wel iets op de mat, maar genoeg was het allerminst om Real Madrid zenuwachtig te maken. De Koninklijke was een maat te groot. ,,Ik heb aan deze wedstrijd een gemengd gevoel overgehouden”, vertelde De Boer na afloop. ,, We begonnen goed. Maar we hadden vooraf al gewaarschuwd dat hun kracht in de omschakeling lag. Als je de eerste twee goals dan precies zo tegen krijgt dan is dat zuur. Je moet slim zijn bij die momenten, houd hem vast of haal hem neer.”

De meegereisde supporters staken de jonge Ajacieden, met 23,61 jaar het jongste team in de Champions League, in de slotminuut een hart onder de riem door vol achter hun team te blijven staan. Maar goed: ervaring verkrijg je door dit soort wedstrijden te spelen. Die bagage nemen de mannen van De Boer weer mee naar Amsterdam en helpt ze misschien in de komende wedstrijden op dit niveau, waarin Dinamo Zagreb wacht. ,,Eigenlijk had ik gehoopt dat we nu gelijk met Lyon zouden staan, omdat we de eerste wedstrijd hadden gewonnen. Zo is het niet, omdat we toen gelijkspeelden. Nu moeten we de eerste twee wedstrijden winnen, dan heb je de kans om tegen Lyon een goed resultaat te halen.”


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Het basiselftal voor de wedstrijd tegen Real Madrid. Het basiselftal voor de wedstrijd tegen Real Madrid.
Toby Alderweireld in een duel om de bal met Xabi Alonso. Toby Alderweireld in een duel om de bal met Xabi Alonso.
Frank de Boer bekijkt de verrichtingen van zijn elftal. Frank de Boer bekijkt de verrichtingen van zijn elftal.
Vurnon Anita speelde opnieuw als linksback. Vurnon Anita speelde opnieuw als linksback.
Miralem Sulejmani houdt Carvalho van de bal. Miralem Sulejmani houdt Carvalho van de bal.
Benzema scoorde de 3-0 op fraaie wijze. Benzema scoorde de 3-0 op fraaie wijze.
Ondanks enkele kansen van onder andere Siem de Jong, kwam Ajax niet tot scoren. Ondanks enkele kansen van onder andere Siem de Jong, kwam Ajax niet tot scoren.
De familie van Kolbeinn Sigthórsson was ook aanwezig in Bernabéu. De familie van Kolbeinn Sigthórsson was ook aanwezig in Bernabéu.
Kenneth Vermeer verrichtte meerdere grandioze reddingen. Kenneth Vermeer verrichtte meerdere grandioze reddingen.
Lorenzo Ebecilio verving Miralem Sulejmani in de tweede helft. Lorenzo Ebecilio verving Miralem Sulejmani in de tweede helft.
Aanvoerder Jan Vertonghen kwam met zijn kopbal dichtbij de 3-1. Aanvoerder Jan Vertonghen kwam met zijn kopbal dichtbij de 3-1.