Menu
'Rechtsback is heerlijke positie'

'Rechtsback is heerlijke positie'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Liza van der Most aan de beurt.

Net als mijn voorganger Ricardo van Rhijn, die vorige week zijn column schreef, ben ik rechtsback. Ik vind het een heerlijke positie. Vroeger was ik altijd rechtsbuiten, maar toen ik naar Ajax kwam, ben ik vrijwel direct omgeschoold tot rechtsback. Er was voorin veel concurrentie en de trainer zag mogelijkheden voor mij als back. Het is uiteindelijk goed uitgepakt. Ik weet niet of ik als rechtsbuiten ook een vaste waarde was geworden en het Nederlands elftal had gehaald.

Stiekem zou ik nog wel eens aanvalster willen zijn, maar ik ben tevreden hoe het gegaan is. Ik haal er voldoening uit als mijn directe tegenstander niet scoort of geen assist geeft. En bovendien kan ik, als ik het goed doe, als een soort van rechtsbuiten spelen. Ik kom namelijk graag naar voren. Het liefst zoveel mogelijk, maar het is belangrijk de juiste momenten te kiezen.

Met mijn snelheid kan ik de ruimtes goed belopen. Soms speel je ook een psychologisch spelletje met je tegenstander. Aanvalsters vinden het soms vervelend om mee terug te verdedigen. Door te blijven gaan, kan je ze uitputten, waardoor ze op gegeven momenten niet meer meelopen. Mijn primaire taak blijft natuurlijk verdedigen. Pas als dat goed gaat, kan ik aan aanvallen gaan denken. En niet andersom.

Tegenwoordig zie je steeds meer opkomende rechtsbacks. Ook bij Ajax. Het past binnen de huisstijl. Wat dat betreft verschilt het niet veel hoe Ricardo het bij de mannen invult en ik bij de vrouwen. Toch zou ik ons niet willen vergelijken. We hebben andere kwaliteiten. Tijdens bijvoorbeeld wedstrijden op tv, let ik specifiek op de rechtsbacks. Een voorbeeld heb ik echter niet.
Omdat ik pas drie jaar rechtsachter speel, kan ik nog veel verbeteren. Vooral op positioneel gebied. Daar werk ik hard aan. Ik ben niet snel tevreden.

Tevreden konden we ook niet zijn over de vorige wedstrijd tegen Standard Luik. Het was een minder optreden van mij als individu, maar ook van het team. We waren vol goede moed, maar tijdens de wedstrijd lukte het gewoon niet. Net als tegen Anderlecht konden we ons niet herpakken. Helaas is er dan niemand die het elftal bij de hand neemt en zegt: ‘kom op meiden’.

Er is natuurlijk nog niets verloren. Geen enkel team is perfect en iedereen verspeelt punten. Maar we moeten een modus zien te vinden, waarin we zo’n wedstrijd als tegen Standard niet meer laten gebeuren. Als het niet loopt, moeten we in ieder geval als ploeg keihard vechten. Vanavond moeten we tegen PEC Zwolle de knop omzetten en er als team staan. PEC is een goede ploeg, maar we zullen er alles aan doen om te winnen. Hopelijk kan ik daar mijn steentje aan bijdragen, zowel verdedigend als aanvallend.

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief

Naar eerder verschenen columns