Menu
Record en gemodder in de beker

Record en gemodder in de beker

Meestal zijn ontmoetingen met amateurploegen voorbehouden aan de voorbereidingsperiode van een seizoen. In Noordwijk treft Ajax woensdag een opponent uit het amateurvoetbal ‘voor het echie’. Ontmoetingen met amateurelftallen leverden de laatste seizoenen twee opmerkelijke voetbalavondjes op. In positieve én in negatieve zin.

Soms zit het mee, soms ook tegen. In de laatste officiële ontmoeting met een amateurploeg in het bekertoernooi hadden de Ajacieden duidelijk de wind mee. Op 23 december 2009 troffen de Amsterdammers in hoofdklasser WHC een weliswaar dappere, maar vooral ook weerloze opponent. De 1-14 overwinning in het FC Zwolle Stadion (WHC was speciaal uitgeweken) staat nog altijd als record. Nooit eerder boekten de Amsterdammers een grotere zege in het bekertoernooi als op die winterse woensdagavond tegen de ploeg uit Wezep.

Het treffen in de achtste finales van het bekertoernooi was al na een half uur gespeeld. Marko Pantelic bezorgde Ajax hoogstpersoonlijk een 2-0 voorsprong, waarna Ismaïl Aissati (2x) en Luis Suarez de tussenstand op 0-5 bepaalden. Na de 0-6 van Suarez brak een minuut voor rust hét voetbalhoogtepunt aan van WHC’er Jolf Stel. Hij passeerde Maarten Stekelenburg voor de 1-6. Ook na de pauze eenrichtingsverkeer naar het doel van WHC. De dappere doelman Arjan Verhoef incasseerde nog eens vier treffers van Suarez. Kennedy (2x), Demy de Zeeuw plus een eigen doelpunt van Jeffrey Bosch bepaalden de eindstand op 1-14.

,,Ik ben heel tevreden’’, vatte Ajax-trainer Martin Jol zijn gevoel na afloop van de recordoverwinning samen. Met zes treffers viel de bijdrage van Suarez extra op. ,,Natuurlijk weet je dat je sterker bent, maar je weet nooit hoe een wedstrijd afloopt en de manier waarop zo’n avond verloopt. Het liep goed. Bijna alles ging crescendo.’’ Ajax koerste dat seizoen recht af op de bekerfinale, waarin – over een dubbele finalestrijd uitgesmeerd – Feyenoord de tegenstander was. Zowel in de ArenA (2-0) als in de Rotterdamse Kuip (1-4) zijn de Feyenoorders geen partij voor bekerwinnaar Ajax. De Amsterdammers besloot het seizoen met een achttiende bekertriomf in de clubhistorie.

Ajax viert de 'bevrijdende' 1-2 van Dennis Rommedahl tegen Kozakken Boys ... Links debutant Siem de Jong. Ajax viert de 'bevrijdende' 1-2 van Dennis Rommedahl tegen Kozakken Boys ... Links debutant Siem de Jong.

Heel wat minder soepeltjes marcheerde het twee seizoenen eerder bij de Ajacieden. De mannen van Henk ten Cate vergaloppeerden zich bijna in de bekerwedstrijd tegen en bij Kozakken Boys. De eindstand na negentig minuten pover (Ajax-)voetbal was al veelzeggend. De debuutwedstrijd van Siem de Jong en doelman Erik Heijkblok miste elke glans. Aan de thuisploeg uit Werkendam lag dat in elk geval niet. De Kozakken streden voor wat ze waard waren en lieten zich gewillig meevoeren op de golven enthousiasme vanuit het vijfduizend koppige publiek. Speciaal voor de bekeravond was Sportpark De Zwaaier voorzien van extra tribunes. Die kleine verbouwing, waardoor het hoofdveld in Werkendam wel iets weg had van een klein maar kolkend stadionnetje, miste zijn uitwerking niet.

Na de openingstreffer, uit een penalty, van John Heitinga leek er halverwege de eerste helft nog weinig aan de hand voor de gasten uit Amsterdam. Maar het was alles behalve een gelopen koers, zo bleek al snel. De Werkendammers stroopten de mouwen nog maar eens op en putten kracht uit het gemodder van de niet bijster gemotiveerde Ajacieden. Ajax blameerde zich die avond met ongeïnteresseerd en onzorgvuldig spel. Als invaller Willem Looijen vlak voor tijd een schot waagt richting Heijblok, krijgt Ajax de rekening gepresenteerd. Door de benen van de goalie belandt de bal in het doel! Twee minuten na de 1-1 fluit scheidsrechter Jan Wegereef af. Verlenging!

Natuurlijk loerden de (in de extra tijd wel) moegestreden Kozakken op een strafschoppenserie. Penalty’s bieden de grootste kans op een historisch bekersucces. In de slotfase van de eerste helft van de verlenging scoorde invaller Dennis Rommedahl, ietwat gelukkig met een van richting veranderd schot. De gelukkige wijze waarop de 2-1 tot stand kwam was ook al veelzeggend. Ajax bleef verder schadevrij en verliet Sportpark De Zwaaier met het schaamrood op de kaken. Trainer Ten Cate voelde ‘plaatsvervangende schaamte.’ Na bekerwedstrijden tegen sc Heerenveen en NAC Breda zat het bekerseizoen er alweer op voor Ajax. Bekersucces bleef uit in het seizoen 2007 - 2008.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst