Menu
'Relatie met jeugdspelers warm houden en koesteren'

'Relatie met jeugdspelers warm houden en koesteren'

Aron Winter is sinds dit jaar hoofdcoach van Ajax O19. Het jeugdelftal is lijstaanvoerder van de O19-competitie en verdedigt komende dinsdag in de UEFA Youth League een 0-2-overwinning op het Griekse PAOK Saloniki. De voormalig recordinternational deelt maandelijks zijn ervaringen op ajax.nl.

Presidentsverkiezingen in Amerika 
De afgelopen maand hebben de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten mij flink bezig gehouden. Om eerlijk te zijn had ik de overwinning van de Amerikaanse president Donald Trump niet zien aankomen. De uitslag geeft tegelijkertijd ook een beeld weer van hoe de Amerikanen denken; de meest onvoorspelbare scenario’s behoren daar tot een mogelijkheid.

‘Verwacht dat PSV en Feyenoord O19 in de tweede seizoenshelft beter gaan presteren’

Favorieten voor titel?
Van Amerika weer terug naar de Toekomst. Tijdens de afgelopen interlandperiode zijn er veel jeugdspelers van ons team uitgevlogen met de nationale jeugdelftallen. Met de thuisgebleven jongens speelden we afgelopen weekend een oefenwedstrijd tegen Groningen O19 en wonnen we met 2-1.

International Duty ��

Een foto die is geplaatst door Nunna ���� (@cnunnely7) op

Aankomende zaterdag hervatten we de competitie met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle O19. Na zeven speelrondes denk ik dat PSV, Feyenoord en AZ de belangrijkste concurrenten zijn in de strijd om het kampioenschap. Onze achtervolger Willem II is het seizoen sterk begonnen, dus ook de Tilburgers mogen we zeker niet onderschatten. Ondanks de tegenvallende resultaten van Feyenoord en PSV verwacht ik dat beide ploegen de tweede seizoenshelft beter gaan presteren. 

Doelpunt van de Maand 
Terugkijkend op de afgelopen maand was de omhaal van onze spits Kaj Sierhuis natuurlijk een bijzonder moment. Zijn prachtige doelpunt tegen Breidablik werd door de Ajax-supporters uitgeroepen tot het mooiste Ajax-doelpunt van de maand oktober. Sierhuis maakt wel vaker acrobatische doelpunten en ook dit was een mooi moment voor hem. Het is een specifieke kwaliteit die hij zelf heeft ontwikkeld. Nee, dat heeft hij niet van mij geleerd haha.

Dit is absolute nr 1️⃣ in de Doelpunt van de Maand-verkiezing oktober! ⚽️ Interview met de winnaar ▶️ https://t.co/KfE4WlUCTB pic.twitter.com/DHvLDfMTqN

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 november 2016

Teleurstellend Oranje 
Op woensdag 9 november zat ik als voetballiefhebber in de Amsterdam ArenA bij de oefeninterland tussen Nederland en België. Uiteindelijk was het 1-1-gelijkspel tegen de Zuiderburen een degelijk resultaat aangezien de ploeg van Roberto Martínez een paar klassen beter speelde dan Nederland. Dat lag niet alleen aan de Belgen want het niveau van het Nederlands Elftal was zeer teleurstellend te noemen. 

Ondanks de vele afzeggingen bij Bondscoach Danny Blind verwacht ik bij het Nederlands Elftal wel spelers die het verschil kunnen maken. Een Oranje-speler met een beslissende actie of een onverwachte steekbal heb ik tijdens de wedstrijd bijna niet gezien. Ondanks deze slechte wedstrijd heb ik wel vertrouwen in de toekomst. Nederland kan een kwalitatief goed elftal op de been brengen wanneer alle Internationals fit zijn.

'Klaassen scoort in oefenremise Oranje, ook goal Sierhuis'
Check nu verrichtingen van verschillende Ajacieden. ����https://t.co/ZmRLclym0M pic.twitter.com/jIlTeAbXO7

— AFC Ajax (@AFCAjax) 9 november 2016

Nederlandse ploegen in Youth League
De goede prestaties van de O19-ploegen van Ajax en PSV in de UEFA Youth league zeggen veel over het niveau van de jeugdteams in Nederland. Als wij dinsdag op de Toekomst winnen van PAOK hebben we in de volgende ronde van de UEFA Youth League een grote kans om een Internationale topploeg te loten. Via een knock-out systeem wordt met één wedstrijd beslist welke ploeg doorgaat. Dat zorgt voor extra wedstrijdspanning bij de spelers, dat vind ik mooi. 

Voor Europese wedstrijden hebben we een lijst met dispensatie-spelers opgesteld. Deyovaisio Zeefuik, Carel Eiting en Matthijs de Ligt behoren hier niet toe want zij hebben nog de juiste leeftijd voor O19. De discussie is op dit moment: We roepen een dispensatie-speler op die ouder is dan 18 jaar of we gebruiken een Ajax O19-speler die het goed doet en de potentie heeft om door te stromen. Het liefste kiezen we voor die laatste mogelijkheid. 

0-2 overwinning! ✅��⚽️ #UYL #paoaja #AjaxO19

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Warme band met jeugdspelers
Bij de jeugdopleiding van Ajax weten we dat we te maken krijgen met scouts vanuit alle continenten. Deze scouts komen naar Amsterdam omdat de jeugdopleiding van Ajax hoog staat aanschreven in het buitenland. Daarom bestaat altijd de kans dat er jeugdspelers bij ons vertrekken. De grote Europese clubs vissen niet in de kleine vijvers. Deze clubs kijken waar in de wereld de toptalenten spelen en komen erachter dat er grote talenten rondlopen op de Toekomst. 

'Willen voor zowel de speler als de club een win-win situatie creëren'

Sommige jeugdspelers komen uit een milieu waarvan de ouders beïnvloedbaar zijn door grote clubs. Dat is begrijpelijk. Zodra de jongens bij Ajax spelen krijgen ze zaakwaarnemers en daar heeft de club veel mee te maken. Door de spelers kwalitatieve trainingen te bieden willen we voor zowel de speler als de club een win-win situatie creëren. We zijn er voor onze jeugdspelers en behouden en koesteren een warme relatie met de jongens. Dat is het beleid van Ajax waar ik finaal achter sta.