Menu
Relaxte Veltman: 'Hebben genoeg kans tegen United'

Relaxte Veltman: 'Hebben genoeg kans tegen United'

,,Nou, misschien moet ik dan even naar de dokter”, sprak Joël Veltman na afloop van de afsluitende training op Zweeds grondgebied. Ajacieden, rustig maar! Niets om je zorgen over te maken. Het was een opmerking met een knipoog, als grapje bedoeld. Het zei veel over de gemoedstoestand van Veltman die ontspannen naar de Europa League-finale tegen Manchester United toeleeft.

Ajax inspecteerde dinsdagavond alvast de Friends Arena en liet het decor van de eindstrijd een uurtje op zich inwerken. Zo lang duurde de oefensessie in het Zweedse stadion. Daarvoor had een drietal Ajacieden uitgebreid de massaal toegestroomde pers te woord gestaan, waaronder trainer Peter Bosz. Coach Peter Bosz zei zich goed voor te kunnen stellen dat zijn spelers nerveus zijn. ,,Ik zou ze direct naar de dokter doorsturen als ze geen zenuwen hebben", reageerde coach gevat. ,,Het is voor ons allemaal de eerste keer, zo'n finale.”

Veltman in duel met Frenkie de Jong.
Veltman in duel met Frenkie de Jong.

Geconfronteerd met de woorden van Bosz moest Veltman lachen. Volgens de Ijmuidenaar moet de echte spanning nog komen. ,,Ik had het er toevallig met een aantal jongens over. In de zin van dat we nog niet echt beseffen dat er een Europese finale wacht. Maar tegelijkertijd zeiden we ook: 'als we morgen naar het stadion gaan, zal het wel beginnen te kriebelen'. Al denk ik dat het meer zenuwen dan nervositeit zal zijn. Hopelijk is dat vanaf het eerste fluitsignaal weg.”

Ondanks dat er een finale voor de deur staat en tientallen miljoenen kijkers voor de buis gekluisterd zullen zitten, probeert Ajax zoveel mogelijk bij het oude te laten en een normale voorbereiding af te werken. ,,Vanavond op tijd naar bed”, sprak Veltman dus na de training. ,,Dan gaat morgen om half 9 of 9 uur de wekker en hebben we eigenlijk een normaal programma. Ontbijt, bespreking, lunch en dan wat vrije tijd op de kamer. Een beetje uitrusten en toeleven naar de wedstrijd."

'Maar één ding is zeker: we helpen elkaar wel naar een hoger level. Dat is een goede zaak'

Ondertussen zal Veltman zijn vaste kaartmaatjes opzoeken en telefoon opbergen. ,,Je krijgt natuurlijk nu tien keer zoveel appjes dan normaal. Daarom heb ik tegen mezelf gezegd: 'op gegeven moment doe je die telefoon weg'. Dan spreek je ze na de wedstrijd wel weer.” Daarbij is kaarten een uitstekend tijdverdrijf, zelfs op een dag van de finale van de Europa League. ,,Dat hebben we vaak genoeg gedaan, als we uit speelden, dus waarom niet eigenlijk?”

Walk, talk and prepare! 🚶🏽💭#UELfinal #ajaman pic.twitter.com/N8Q6l0QfPj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 24 mei 2017

Veltman hoopt dat de Ajacieden zichzelf gaan belonen voor een geweldig Europees seizoen. ,,Als je de finale haalt, wil je 'm winnen ook. Zo simpel is het. Allemaal leuk en aardig, maar als je de finale niet wint, heb je niets. Ik wil in dat geval niet spreken van een teleurstellend seizoen, maar het moge duidelijk dat we willen winnen. Ik denk dat we genoeg kans hebben tegen Manchester United.”

'Finale is altijd anders'
De Ajacieden hebben al een aardig beeld van United kunnen krijgen - na de training zouden er volgens Veltman nog twee besprekingen volgen - maar toch kunnen de verhoudingen op voorhand nooit precies uitgekristalliseerd worden. ,,Er wordt veel op losgelaten. Maar in een finale is het misschien allemaal anders. Je kan wel afpreken om de middenman te zoeken, maar als die niet vrij is, moet je andere oplossingen zoeken."

Veltman in actie tegen Go Ahead Eagles.
Veltman in actie tegen Go Ahead Eagles.

De verwachting is dat het meeste balbezit voor Ajax zal zijn. ,We weten wel een beetje hoe ze spelen, ze gaan niet zomaar vol op de aanval, denk ik. Dat is niet hun spel natuurlijk. Je moet er wel een beetje rekening mee houden natuurlijk. Maar eigenlijk moet je met alles rekening houden. Het is een finale, er kan van alles gebeuren."

Dear Europe... #WeAreBack#UELfinal #ajaman pic.twitter.com/suQmaQRNcE

— AFC Ajax (@AFCAjax) 24 mei 2017

,,We weten wel een beetje hoe ze spelen. Ze zullen niet zomaar vol op de aanval spelen, denk ik. Dat is niet hun spel. Maar in een finale moet je met alles rekening houden natuurlijk. Er kan van alles gebeuren.” Dat José Mourinho als trainer van Real Madrid zes keer won van Ajax, zegt volgens Veltman niets.,,Dat waren andere tijden, met andere teams en andere spelers.”

Concurrentiestrijd met Tete
De vraag die op ieder lippen brandt, is wie er gaat spelen als rechtsachter. Veltman of Tete? ,,Dat hou ik liever een beetje in het midden. Dat zien we morgen wel”, stelde de verdediger kort en krachtig. Ook over de concurrentiestrijd hield Veltman zich op de vlakte. ,,Ik wil er niet te veel over zeggen, want er is al veel over gezegd en geschreven. Maar één ding is zeker: we helpen elkaar wel naar een hoger level. Dat is een goede zaak.”

In het ideale scenario staan aanvoerder Davy Klaassen woensdagavond laat met de beker in zijn handen. Veltman is vol vertrouwen. ,,2-1”, zegt de verdediger gevraagd naar zijn voorspelling. ,,Het allermooiste zou mooi zijn na verlenging, qua spanning. Maar mocht het na negentig minuten zover zijn, dan zijn we even blij hoor.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst