Menu

Remise in Tilburg zeer zeldzaam

Ajax speelt komende zondag onder leiding van scheidsrechter Ruud Bossen de uitwedstrijd tegen Willem II. De uitslagen die Ajax de afgelopen 5 seizoenen in Tilburg neerzette, zijn vier van de vijf keer positief uitgevallen voor Ajax. Ook over de gehele historie van het duel vanaf 1957, blijft Ajax aan de goede kant van de score, met 20 overwinningen uit de 27 tot nu toe gespeelde wedstrijden. Een gelijkspel werd in de historie slechts een maal bereikt.

Maar terug naar de laatste vijf jaar. In 1996, 1997 en 2000 eindigde het duel in een 0-1 overwinning voor Ajax, in april 1999 hield Willem II door een 3-1 zege de punten in Tilburg, maar een half jaar later was het Ajax dat met 6-3 aan het langste eind trok.

Opvallend feitje is dat van die negen doelpunten er vijf gemaakt werden door Ajacieden die momenteel ook regelmatig spelen. Knopper en Machlas scoorden tweemaal en Galasek eenmaal. De Tsjech deed dat toen uiteraard nog in dienst van de Tricolores.

Onder trainer Jan Wouters ging het in het seizoen 98-99 mis. Met 3-1 was de toenmalige formatie van trainer Co Adriaanse te sterk. Oud-Ajacied Dennis Schulp deed de Ajacieden de das om door bij 1-1 tweemaal te scoren.

De laatste ontmoeting werd op het nippertje met 1-0 gewonnen. Wamberto had al in de elfde minuut gescoord, maar de onwaarschijnlijke redding van Fred Grim op een schot van Sanou zorgde er ook voor dat er geen schade werd geleden in Tilburg.

Na de winterstop won Ajax met klein verschil in Den Bosch, 0-1 en won Willem II bij RKC met dezelfde cijfers. Donderdagavond moest Willem II ook al spelen. In Tilburg klopte de formatie van trainer Hans Westerhof FC Groningen met 3-1, mede dankzij twee doelpunten van ex-Ajacied Denny Landzaat.

Ronald Koeman kan geen beroep doen op de volgende spelers: Daniel Cruz (linkerenkel, trainingsfit), Ruud Kras ( verstuiking linkerenkel), Maxwell (familie-omstandigheden), Mido (interlandverplichtingen (Afrika Cup), Petri Pasanen (rechterdijbeen, looptraining), Maarten Stekelenburg ( laterale band rechterknie, krachttraining), Hatem Trabelsi interlandverplichtingen (Afrika Cup)) en Rafael van der Vaart (een duel schorsing wegens vier gele kaarten).