Menu

Remise voelt als zege voor zaterdagamateurs

In een tumultueuze wedstrijd sleepte Ajax Zaterdag er een gelijkspel uit tegen ARC. De Amsterdammers eindigden met negen man, misten een strafschop en maakten desondanks in de tweede helft een 0-1 achterstand goed. Het werd 1-1 op de Toekomst.

Ajax dicteerde in de eerste helft het wedstrijdbeeld. De thuisclub dwong een aantal goede kansen af, die echter net niet afgemaakt werden. Ajax zakte vervolgens weg en de ploeg uit Alphen a/d Rijn nam het initiatief over.

Na een half uur spelen leidde het Alphense overwicht tot de eerste goal. Corts reageerde attent op een diepe bal van Pieter Vermeulen, sneed langs Marc Wolthuis en Terry Klokkemeijer en gaf Homoet het nakijken met een bekeken schuiver, 0-1.

Nadat aanvoerder Jamal Ahaddouch een voorzet van Glumac naast had gekopt, een volgend vervelend moment voor Marc Wolthuis. De altijd zo degelijk spelende centrale verdediger haakte in het strafschopgebied de doorgebroken Corts en kreeg rood. Het “slachtoffer” nam zelf de penalty, maar Raymond Homoet keerde de inzet.

Vlak voor rust nog meer onheil voor de thuisploeg. ARC-verdediger Berry Jansen leunde op Blankendal, die in een reflex reageerde waarna Jansen naar de grond ging. Scheidsrechter Wijma beoordeelde de actie van Blankendal als een elleboogstoot en de volgende Ajacied kon inrukken.Verdwaasd ging Ajax de rust in, 0-1 achter en negen man over.

Trainer Bob de Klerk moedigde in de rust de negen man aan alles te geven. Op niet mis te verstane wijze gaven de spelers hieraan gehoor in de tweede helft. Met aanvaller Vincent de Groot (hij had de hele week niet kunnen trainen vanwege een liesblessure) voor verdediger Terry Klokkemeijer probeerde Ajax alsnog een snelle gelijkmaker te forceren. En zo geschiedde. Marc Stuut mocht aan de zijkant een vrije trap nemen en mikte bij de tweede paal op Dion Glumac die met een volley Tuinenburg van dichtbij kansloos liet: 1-1.

De Klerk wisselde vervolgens aanvaller David van der Lijcke voor verdediger Paul Michielsen en hoopte hiermee in ieder geval de 1-1 vast te kunnen houden. ARC wisselde ook en bracht een extra aanvaller in. Hoewel de roodzwarten twee man meer hadden, speelde de ploeg een zodanig positiespel dat Ajax rustig kon groeperen en zelfs met counters gevaarlijk kon worden. Vincent de Groot was als enige spits een voortdurende last voor de ARC-defensie, terwijl ook de corners voor het nodige gevaar zorgden. ARC kwam niet verder dan een aantal corners die niks opleverden, maar als de bal al in het strafschopgebied kwam, was uitblinker Raymond Homoet paraat.

Ondanks de tomeloze inzet aan Amsterdamse zijde, kwam de ploeg goed weg toen een kwartier voor tijd Egberts een voorzet van Corts op de paal hakte. Ook vlak voor tijd trof de volley van Maurice Bartels geen doel, want Homoet stond opnieuw in de weg. Het laatste fluitsignaal klonk de Amsterdammers als muziek in oren. Ondanks dat Ajax Zaterdag nog steeds wacht op de eerste thuisoverwinning voelde dít gelijkspel wel als een zege.

Opstelling AJAX:
Raymond Homoet, Jeroen van den Berg, Marc Wolthuis, Dustin Huisman, Terry Klokkemeijer (46. Vincent de Groot), Dick Zwarthoed (17. Dion Glumac), Marc Stuut, Gary Spier, David van der Lijcke (58. Paul Michielsen), Orville Blankendal, Jamal Ahaddouch.

Opstelling ARC:
Remco Tuinenburg, Michel Roest, Berry Jansen, Bas Bakker (58. Paul Egberts), Stefan Heesbeen, Pieter Vermeulen, Jasper Ketting (68. Maurice Bartels), Rene van Meggelen, Berry Charité, Richard Corts, Roland Verlaan.

Bron: www.ajaxzaterdag.nl.