Menu
Rentree Boilesen bij winnend Jong Ajax

Rentree Boilesen bij winnend Jong Ajax

Jong Ajax heeft maandagavond met 1-0 gewonnen van Jong NAC Breda. Behalve de zege viel er nog een lichtpuntje te noteren: de rentree van Nicolai Boilesen, die zijn eerste minuten maakte na langdurig blessureleed.

Hoewel Boilesen op papier een jaar buitenspel heeft gestaan, besloeg zijn blessure in wezen een veel langere periode. Want nadat hij februari vorig jaar zijn rentree had gemaakt in de thuiswedstrijd tegen Manchester United, kreeg hij opnieuw last van zijn hamstringblessure. Een hardnekkige kwetsuur, opgelopen in september 2011 tijdens een duel met PSV. Meer dan anderhalf jaar lang moest hij vanaf de zijkant toekijken, tot maandagavond, toen hij één helft meespeelde bij Jong Ajax.

Een heuglijk moment voor de 20-jarige Deen, aldus Gery Vink, coach van de beloften. ,,Hij was er heel blij mee. Zijn spel was aardig, maar het zal nog even duren voordat hij weer volledig op zijn oude niveau is. Maar voor hem is het allang fijn dat hij weer kan voetballen.’’

Het duel tussen Ajax en NAC was zeker niet spectaculair. Op het kunstgras van de Toekomst deden zich nauwelijks grote kansen voor, al waren de gasten nog het dichtst bij een voorsprong. Het was dat de pegel van Mats Seuntjes op de paal belandde en niet achter Ajax-doelman Jasper Cillessen, die vorige week donderdag nog een uitstekende invalbeurt beleefde tijdens het Europa League-duel tussen Ajax en Steaua Boekarest. In de tweede helft ondernam Danny Hoesen een goede poging namens de Ajacieden, maar zijn schot werd over de lat gewipt door NAC-doelman Bryan Struis.

Nicolai Boilesen maakte zijn eerste minuten maakte na langdurig blessureleed. Nicolai Boilesen maakte zijn eerste minuten maakte na langdurig blessureleed.

De thuisploeg had het zwaar tegen de Bredanaars. Vooral omdat ze een verdedigende speelwijze hanteerden. Gery Vink: ,,Ze speelden heel compact en leunden achterover. Ze wachtten op een foute pass van ons en kwamen er dan snel uit via een gevaarlijke counter. We liepen te veel in die val. Ons eindpass was vaak te slordig.’’

Het was lang niet de eerste wedstrijd waarin Ajax moeilijk tot scoren kwam. ,,Als je de kansen niet benut, ga je tegen jezelf spelen. Dat gebeurde ook nu weer en dan wordt het zwaar’’, constateerde de coach. ,,Gelukkig bleven we keihard werken. Van geen enkele speler kan ik zeggen dat hij niet zijn best heeft gedaan.’’

De wedstrijd leek lange tijd op een bloedeloze 0-0 af te stevenen, maar in de slotminuten kwam daar verandering in. Toen was het Mitchell Dijks, de vervanger van Boilesen, die in het strafschopgebied naar de grond werd gewerkt door keeper Struis. Scheidsrechter Abbink twijfelde niet en wees naar de stip. Voor Ajax een buitenkansje om na de thuisoverwinning op PSV voor de tweede maal op rij drie punten te pakken. En zo geschiedde. De penalty werd benut door Miralem Sulejmani, die beheerst het net liet opbollen.

Tot tevredenheid van Vink, die ondanks het matige spel sprak van een terechte overwinning. ,,Het was verdiend. Al met al maakten wij toch de meeste aanspraak op de winst. Hoogstaand voetbal was het zeker niet, maar het is een zeer welkome zege. Goed voor het moraal ook.’’

Opstelling Jong Ajax: Cillessen, Ligeon, Veltman, Denswil, Boilesen (45. Dijks), Sporkslede, Sana (84. Busse), Andersen, Hoesen, Serero, Sulejmani.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Jasper Cillessen hield zijn doel prima schoon. Jasper Cillessen hield zijn doel prima schoon.
Stefano Denswil speelde een sterke partij. Stefano Denswil speelde een sterke partij.
Danny Hoesen ziet de Jong NAC-keeper naar de bal duiken. Danny Hoesen ziet de Jong NAC-keeper naar de bal duiken.
Tobias Sana in actie. Tobias Sana in actie.
Mitchell Dijks sprint weg. Mitchell Dijks sprint weg.
Miralem Sulejmani benutte in de laatste minuut een penalty; 1-0. Miralem Sulejmani benutte in de laatste minuut een penalty; 1-0.
Jong Ajax verliet het veld met een fraaie zege. Jong Ajax verliet het veld met een fraaie zege.