Menu

Rentree Pienaar opgeluisterd met winst

Met een keurige 1-4 overwinning lijkt het op papier een gemakkelijk avondje te zijn geweest voor Jong Ajax, met goed voetbal. ,,Maar eigenlijk was het niet veel beter dan de afgelopen twee wedstrijden die we gelijkspeelden", vond trainer John van 't Schip na afloop. Maar dankzij twee treffers van Jason Culina, één van Jerold Promes en één van Daniël de Ridder was de zege ruim. Steven Pienaar maakte na vijf maanden blessureleed zijn rentree op het veld en deed dat naar behoren.

,,Hij maakte een frisse en fitte indruk", had Van 't Schip geconstateerd. ,,Hij speelde vanaf rechts, had goede acties waarbij we bij vlagen de oude Steven zagen. Hij is er natuurlijk een tijd uitgeweest, maar hij kon weer een aantal keren wegdraaien van zijn tegenstander en de bal geven." De Zuid-Afrikaan was één van de weinige spelers over wie de trainer positief was na de eerste helft. Na rust keerde Pienaar niet terug. Er was afgesproken met Ronald Koeman dat hij 45 minuten zou spelen.

Jong Ajax en Jong Willem II stonden halverwege op 1-1. Jason Culina had in de 26ste minuut de Amsterdamse ploeg vanaf elf meter naar de voorsprong geschoten nadat Rasmus Lindgren was gevloerd. Kort daarna bleven de verdedigers van Ajax elkaar aankijken toen de Tilburgers een ingooi kregen. Niemand greep in en een onnodige tegentreffer was het gevolg: 1-1.

Vervolgens werd er knokvoetbal van Ajax verwacht. ,,Nu moesten we het geluk op een andere manier zoeken dan voetballend en daar heeft deze ploeg moeite mee", wist Van 't Schip als geen ander. ,,Er was veel twijfel en de spelers keken elkaar te veel aan. Daarnaast verliep het spel in een te laag tempo."

Met extra spits Ryan Babel en aanvallende middenvelder Jamal Akachar voor respectievelijk Etienne Esajas en Randy Rustenberg nam de druk op Willem II toe. Toch duurde het tot twaalf minuten voor tijd voordat Jerold Promes de bal na een vrije trap kon binnen werken en zo Ajax weer aan de leiding bracht, 1-2. ,,Toen was het gebeurd", analyseerde de voormalig rechtsbuiten de krachtsverhouding en de trainer schoof na de nieuwe voorsprong zijn elftal weer wat verdedigender in elkaar. Zeven minuten later schoot Culina echter de voorzet van Michael Krohn-Dehli - na rust ingevallen voor Pienaar - achter de Tilburgse goalie en in de laatste minuut promoveerde De Ridder een fraaie pass van Babel op Akachar met het laatste tikje tot doelpunt, 1-4. Behalve De Ridder en Pienaar waren ook Anthony Obodai en Sander Boschker bij Jong Ajax actief. Net als De Ridder speelden zij de hele wedstrijd.

,,We namen meer risico's. Dan kan je hem ook tegen krijgen, maar we moesten wat proberen. Aan een gelijkspel hebben we namelijk niets in deze fase van de competitie. Dan hopen we natuurlijk dat het zo goed mogelijk wordt uitgevoerd", aldus de trainer.

Opstelling Jong Ajax: Boschker; Kujala, Promes, Valencia, Rustenberg (63. Akachar); Obodai, Lindgren, De Ridder; Pienaar (46.Krohn-Dehli), Culina, Esajas (60. Babel).