Menu
Repenoffensief Ronald de Boer helpt Ajax verder

Repenoffensief Ronald de Boer helpt Ajax verder

Deze week gaan we terug naar 17 februari 1993 wanneer Ronald de Boer met een slimme actie het Twente-publiek zoet houdt en Ajax de bekerkraker in Enschede wint.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Midden in het seizoen is Ronald de Boer door Ajax teruggehaald en zijn vertrek bij FC Twente was halsoverkop. In Enschede waren ze gek met de veel scorende middenvelder en De Boer vreest de gesel van het publiek in Het Diekman wanneer hij met Ajax in de kwartfinale van het bekertoernooi uit tegen Twente moet. Maar Ronald is slim en met zijn uitgekiende schoonvader Rob Cohen verzint hij een list.

Ronald de Boer wordt met rust gelaten

Het stadion in Enschede is stijf uitverkocht en iedere Tukker krijgt bij binnenkomst een Mars-reep met op het wikkel de tekst: 'Ronald de Boer bedankt FC Twente en supporters'. De aanhang van de thuisclub, die zich eerder tegen publiekslievelingen als Pieter Huistra (naar Glasgow Rangers) en Arthur Numan (naar PSV) keerde, kan de traktatie wel waarderen. Ronald de Boer wordt met rust gelaten.

Overigens doen de 15.000 Marsen hem geen pijn in de portemonnee, want de repenactie is gesponsord door snackbarmagnaat Cohen.

Kwaaie Louis van Gaal
Ajax heeft het moeilijk tegen het sterke FC Twente van Rob Baan dat door treffers van Edwin Vurens en Nico-Jan Hoogma op 2-0 komt. En zo lijken de Amsterdammers in 4 dagen tijd zowel hun kansen op het kampioenschap als op het winnen van de KNVB Beker te verspelen. Immers, in Eindhoven is op zondag met 2-1 van PSV verloren waardoor het een uitgemaakte zaak lijkt dat de Eindhovenaren de landstitel zullen prolongeren.

Marc Overmars laat in Het Diekman Clemens Zwijnenberg zijn hielen zien. Bron: Ajax Erfgoed
Marc Overmars laat in Het Diekman Clemens Zwijnenberg zijn hielen zien. Bron: Ajax Erfgoed

Op maandag is het vertrek van Dennis Bergkamp en Wim Jonk naar Internazionale bekendgemaakt en de gang van zaken rond die sensationele mega-transfer irriteerde Louis van Gaal mateloos. Volgens de kwaaie coach hebben zakelijke beslommeringen de 2 Italië-gangers, en daarmee het hele elftal, zodanig uit hun ritme gehaald, dat Ajax tegen PSV na een sublieme openingsgoal van Bergkamp de overwinning heeft weggegeven.

Ajax toont karakter
Op woensdag ontbreekt Jonk in Enschede door een blessure, maar doet Bergkamp wel weer van zich spreken. Hij brengt Ajax terug in de wedstrijd, waarna Marc Overmars knap voorbereidend werk van Ronald de Boer afrondt. In de verlenging helpen Rob Alflen en Marciano Vink Ajax aan een 4-2-zege die de boosheid bij Van Gaal flink doet afnemen. Louis spreekt na het behalen van de halve finale van een klasse-prestatie en zegt dat zijn spelers karakter hebben getoond.

Ajax gaat op weg naar een bekertriomf

Ronald de Boer zwaait nog maar eens dankbaar naar het publiek dat hem anderhalf jaar heeft toegejuicht. En Ajax gaat op weg naar een bekertriomf door in de halve finale in de Kuip met 5-0 gehakt te maken van Feyenoord dat zowaar toch met de titel aan de haal zal gaan.

En dát geeft Van Gaal natuurlijk weer te denken.

Lees ook: 'Voor u is het nog altijd meneer Cruijff'