Menu

Reserves hebben plichtsbesef

Een selectie hoort breed te zijn. Dat is vooral handig bij blessures, maar het is ook een vereiste om de elf basisspelers scherp te houden. Bij Ajax staan bovendien de basisspelers niet altijd bij voorbaat vast. Daardoor is het van belang jezelf op de training te profileren. Dus wonnen de reserves van de basisspelers. Dat is logisch.

Stanley Aborah kon een cynisch applausje niet onderdrukken. Het jonge talent onthaalde een groepje spelers met een treurig gezicht en sloeg de in handschoenen gestoken handen ineen toen de negen het doel terug hadden gezet en zich meldden voor de afsluitende loopronde. Aborah behoorde in het net afgesloten partijtje negen-tegen-negen tot de reserves. Die kenden hun taak deze vrijdag en klopten de hesjespartij. Aborah was na het laatste fluitsignaal twee teamgenoten al in de armen gesprongen en Maarten Stekelenburg wierp zich op Sneijder. Alleen behoorden die twee nou net niet bij dezelfde partij.

Maar Sneijder stond nou eenmaal het dichtste bij de doelman en dus moest hij er aan geloven. Dat moest iedereen bij het begin van de training. Met korte sprint- en explosieve spieroefeningen werden de lijven na de vrije donderdag weer in werking gezet. Na de rondo's zonderden Johnny Heitinga, John O'Brien en Wesley Sonck zich gedrieën af. Tom de Mul deed apart van hen eigen oefeningen.

De leukste was voor de geblesseerden het schieten in een leeg doeltje. De afstand was niet groot, maar de precissie ontbrak bij de meesten. Heitinga schoot met rechts alles naast, na eerst met zijn 'mindere' linkerbeen wel gemakkelijk doel getroffen te hebben. ,,Ben je links, Johnny?'', kreeg hij zelfs naar het hoofd geslingerd. De Ajacied dacht dé oplossing gevonden te hebben. Hij deed het shirt over zijn hoofd en schoot, zoals in de tv-reclame. Toen hij het tricot weer op zijn plaats vouwde, kon hij de terugkomende bal nog net aan zien komen. Hij had op de paal geschoten! Dichter bij het doel was hij in de oefening niet geweest...

Vanaf de achterkant van het trainingsveld kwam gejuich. De reserves wonnen van de basis. In de training van zaterdag kunnen de zaken worden rechtgetrokken. Zondag in de ArenA wachten de mannen van trainer Jan van Dijk voor het competitietreffen. Dan moet als het goed is RBC Roosendaal eraan geloven.