Menu

Reserves laten punten liggen bij Feyenoord

De reserves van Ajax hebben maandagavond in Rotterdam punten laten liggen. Tegen Feyenoord 2 leidde de formatie van Jan Olde Riekerink de gehele wedstrijd met 1-2 tot Somalia in de 90e minuut een penalty benutte. De strafschop was gegeven vanwege een overtreding van Jan van Halst. Van Halst kreeg geel en kon vertrekken, want hij had eerder in het duel al een kaart voorgeschoteld gekregen.

Trainer Olde Riekerink was niet tevreden: 'Het resultaat vind ik ondergeschikt, maar ik ben ontevreden over het vertoonde spel. Doordat ik zeven spelers moest inpassen stonden ze op voor hen vreemde posities. Dat was duidelijk te zien.'

Feyenoord had op Woudenstein, het stadion van Excelsior, een overwicht in de beginfase maar kon drie opgelegde kansen niet benutten. Daarom kon Ajax tegen de verhouding in op voorsprong komen. Een dieptepass van Peter Hoekstra bereikte Wamberto die de bal door de benen van keeper Malkowski schoot en zo de openingstreffer noteerde, 0-1.

De kleine Braziliaan had drie minuten later Ajax naar 0-2 kunnen tillen, maar miraculeuze reddingen van Feyenoord-kant voorkwamen dat. Ajax bleef op snelheid gevaarlijk. De Amsterdammers werden geholpen door de scheidsrechter toen hij El Akchaoui al na een half uur spelen zijn tweede gele kaart gaf. Het was echter Feyenoord dat direct daarna scoorde. Somalia egaliseerde de stand. Maar lang bleef de 1-1 niet op het bord. Een verdedigende blunder van de thuisploeg stelde Walker in staat een diagonaal schot in de verre hoek te plaatsen, 1-2.

Ajax speelde zonder overtuiging de man-meer-situatie uit, was slordig in de passing en controleerde slecht. Het was dat de Feyenoord-spitsen niet op scherp stonden, anders waren de Ajax-verdedigers vaker in problemen gekomen. De equipe van trainer Andre Stafleu poogde voortdurend met de lange bal Somalia te bereiken die voor gevaar moest zorgen. Daar slaagden zij soms ook in, want Ajax kon maandagavond niet beter. Tegen tien man kwamen de gasten vaak in problemen, maar de overwinning leek desalniettemin een feit.

Tot de zwak spelende Jan van Halst zijn tweede gele kaart ontving en Feyenoord een strafschop kreeg. Somalia benutte de buitenkans, waardoor de wedstrijd in 2-2 eindigde.

Opstelling Ajax 2: Van den Ban; Obodai, Yakubu, Van Halst, De Cler (76.Fleur), Walker, Valencia, Stuut, Wamberto, Longuet, Hoekstra.