Menu
Reuser verruimt blik op de Toekomst

Reuser verruimt blik op de Toekomst

Ajax gaat zaterdagavond op bezoek bij NAC Breda. Voor Martijn Reuser is dat een bijzondere wedstrijd. Hij koestert bij beide clubs een heden en verleden. Tegenwoordig is Reuser (38) actief als assistent-trainer bij NAC A1 en loopt hij stage bij Ajax.

Hoewel het toch bijna dertien jaar geleden is dat Reuser Ajax de rug toekeerde, lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat hij tegenwoordig weer het trainingspak draagt van de recordkampioen. Misschien komt het ook wel door zijn verschijning, want de geboren Amsterdammer heeft nog altijd het uiterlijk van een topsporter. ,,Daar let ik ook wel op, want ik verschijn natuurlijk ook nog op tv bij Eredivisie Live", lacht de oud-prof.

Op de Toekomst loopt Reuser iedere donderdag stage bij de C1 en/of B1. ,,En dat is hartstikke leuk, haast de cursist van de gecombineerde trainingscursus TC2/TC3 zich te zeggen. ,,Het is sowieso leuk weer bij Ajax betrokken te zijn. Bovendien vind ik het interessant met verschillende leeftijdsgroepen te werken en spreekt de nieuwe koers met individuele trainingen me heel erg aan. Maar...", zegt hij: ,,Het lijkt me het allerleukste een eigen ploeg onder mijn hoede te nemen. Bij welke club dat zal zijn maakt me in principe niet zo veel uit."

Reuser: ,,Het is een gaaf proces waarmee Ajax bezig is. Leuk om daarvan deel uit te maken." Reuser: ,,Het is een gaaf proces waarmee Ajax bezig is. Leuk om daarvan deel uit te maken."

Een voorkeur voor een elftal heeft Reuser evenmin. Al lijkt het hem verstandig met een jonge ploeg te starten. Wie echter denkt dat hij zijn nieuwe werkzaamheden licht opvat, heeft het mis, want de fervent golfer beseft dat hij nog genoeg heeft te leren. ,,Het managen en de omgang met spelers bijvoorbeeld. Wat dat betreft is de cursus van de KNVB ook goed. Daarin worden je namelijk handvatten aangereikt om je verhaal en oefenstof goed over te brengen, die je later in de praktijk moet gebruiken."

Behalve de studieboeken put Reuser ook uit zijn eigen ervaringen als voetballer. Niet vreemd voor iemand met ruim driehonderd wedstrijden op het hoogste niveau achter zijn naam. En die bovendien enkele jaren trainde onder Louis van Gaal. ,,Van hem heb ik geleerd hoe het wel en niet moet. Hij was natuurlijk in speltechnisch opzicht ijzersterk, maar kon tegelijkertijd verbaal uit de bocht schieten. Desondanks heeft hij natuurlijk heel veel gepresteerd."

Over zijn eigen aanpak heeft de trainer in spe al nagedacht. ,,Ik vond het als speler plezierig als ik de bevestiging kreeg dat ik goed bezig was en bij tijd en wijle op mijn plaats werd gezet. Als je in de top meedraait is het presteren geblazen, maar een aai over de bol wordt wel eens vergeten. Ik ga als trainer in elk geval niet acteren, want dan komt je geloofwaardigheid in het gedrang, ook naar de jongens toe. Het is vooral een kwestie van dichtbij jezelf blijven." Ook wat dat betreft trekt Reuser veel lering uit zijn stage op de Toekomst. ,,Peter van der Veen, Orlando Trustfull en Michel Kreek zijn hartstikke bereidwillig en geven me allerlei adviezen. Het is sowieso een gaaf proces waarmee Ajax bezig is en leuk om daarvan deel uit te maken."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst