Menu
Revanche voor een gelijkspel

Revanche voor een gelijkspel

Dubbele gevoelens na een leeuwenpartij. Na het 2-2 gelijkspel in Amsterdam, wacht dinsdagavond in Milaan de return tegen Internazionale. Dat de Ajacieden in de ArenA een 2-0 voorsprong, na een prima eerste helft, alsnog in rook op zagen gaan, overschaduwde het eindresultaat. In het Giuseppe Meazza-stadion kan de ploeg van Danny Blind alles alsnog naar zijn hand zetten. Alles voor een plek in de kwartfinales van de Champions League.

De even spectaculaire als sensationele start tegen Inter werd ingeluid door een fraaie kopgoal van Champions Leaguedebutant Klaas Jan Huntelaar. Mauro Rosales verhoogde de feestvreugde met de 2-0. Dejan Stankovic en (vier minuten voor tijd) Julio Ricardo Cruz hielpen de formatie van Roberto Mancini alsnog aan een gelijkspel. Blind vatte het na afloop kort, bondig en treffend samen: ,,De eerste helft was voor ons, de tweede voor Inter. In dat opzicht kan ik leven met dit resultaat.''

Dat de Amsterdammers tegen Inter twee gezichten toonden was opvallend. In het eerste bedrijf speelde Ajax fris, frivool en brutaal. Na rust kwam de thuisploeg er nauwelijks meer uit tegen de Italianen. De Amsterdamse twijfel en besluiteloosheid leidden alsnog twee tegentreffers in.

Dat Inter - Ajax een week later wordt gespeeld dan de overige Champions Leagueduels, heeft alles te maken met de twee bewoners van de voetbaltempel in de Domstad. Stadgenoot AC Milan speelde zich afgelopen week in het San Siro-stadion ten koste van Bayern München naar een plek in de kwartfinales.

De Nerazzurri van Mancini mogen dat kunstje in ‘hetzelfde’ Giuseppe Meazza herhalen. Voor de duidelijkheid: de naam van het beroemde Milanese stadion wordt bepaald door de thuisspelende ploeg. Internazionale of AC Milan. Giuseppe Meazza speelde in 1947 zijn laatste van in totaal 408 wedstrijden voor Inter. De befaamde speler was bovendien een meer dan volwaardige kracht in de Italiaanse elftallen die in 1934 en 1938 de wereldtitel veroverden. Bij wijze van eeuwig eerbetoon werd de Milanese sporttempel na de dood van de Inter-ster omgedoopt tot Giuseppe Meazza-stadion.

De band met Inter gaat verder terug dan de laatste Europese ontmoeting. Veel verder zelfs. Wat te denken van de ex-Ajacieden Andy van der Meijde, Nwanko Kanu, Clarence Seedorf plus het superduo Dennis Bergkamp en Wim Jonk? Zij hulden zich na hun Ajax-periode in het klassieke zwartblauw. De Nederlandse (ex-)internationals traden daarmee in de voetsporen van Faas Wilkes. De voormalige Xerxes-speler en 38-voudig Oranje-international diende de Nerazzurri van 1949 tot 1952.

Toch spreken vooral de eerdere ontmoetingen met de Milanezen tot de verbeelding. Vooral het koningsduel in de finale om de Europacup I (1972) staat bij veel Ajacieden nog in het geheugen gegrift. In de Rotterdamse Kuip veroverde het grote Ajax van trainer Kovacs zijn tweede Europacup. Om het kunstje een jaar later nogmaals te herhalen ten koste van Juventus, een andere Italiaanse gigant.

In een recenter verleden stonden Ajax en Inter ook al tegenover elkaar.
Tot dit seizoen voor het laatst tijdens het seizoen 2002-2003. Na een 1-0 nederlaag in het Giuseppe Meazza, verloren de Ajacieden ook hun thuisduel van de Milanezen. Betere resultaten tegen Olympique Lyon en Rosenborg, verzekerden de ploeg van toenmalig trainer Ronald Koeman toch van een plek in Europees vervolg.
Als de historie iets uitwijst, is het wel dat Ajax het meestal moeilijk tot zeer moeilijk heeft tegen de zwartblauwen uit Milaan. De club die afgelopen donderdag zijn 98ste verjaardag vierde, wordt trouwens bestuurlijk geleid door een befaamde oud-speler. De huidige voorzitter, Giacinto Facchetti, was in de meest glorieuze Inter-jaren (1964 en 1965) als libero een rots in de Milanese verdediging. Halverwege de jaren zestig won FC Internazionale twee keer de Europacup I. In de ‘kroonjaren’ ’64 en ’65 veroverde Internazionale telkens naast de voornaamste Europacup ook de wereldbeker voor clubteams. De zo gelouterde Facchetti behoorde op 31 mei 1972, tijdens de Europacupfinale tegen Ajax, overigens tot de verliezers op Rotterdamse grond. Een ongenaakbare Johan Cruijff wist de Milanese verdediging, met in het hart de latere Inter-preses, die avond tweemaal te verslaan. Een hartstochtelijk voor Ajax juichende Kuip leverde die mooie lenteavond extra bijzondere en historische beelden op.

Statistieken van de laatste Inter - Ajax 1-0 (25 september 2002, Champions League eerste groepsfase)
75. Crespo 1-0.

Opstelling Ajax: Stekelenburg (20. Timmer); Trabelsi, Pasanen (80. Mido), Chivu, Van Damme; Galásek, Litmanen, Maxwell; Van der Meijde (76. Pienaar), Ibrahimovic en Sikora.

Opstelling Inter: Toldo; Cordoba, Materazzi, Zanetti, Okan (69. Conceicao), Pasquale, Dalmat, Di Biagio (65. Almeyda), Emre (52. Recoba), Vieri en Crespo.