Menu
Riante zege op RKC komt precies op het juiste moment

Riante zege op RKC komt precies op het juiste moment

Een bevrijdende overwinning, zo kan de 4-1 zege op RKC Waalwijk gerust worden genoemd. De Ajacieden lieten zich niet van de wijs brengen door de eigen aarzelende start en een teleurstellende tegengoal. Sterker nog: Ajax toonde veerkracht door zich op de keper beschouwd simpel naar een riante overwinning te voetballen. ,,Deze 4-1 zege is verdiend en heel welkom'', blikte Danny Blind terug tijdens de persconferentie.

De wedstrijd in het slot gooien met twee prachtige treffers. Het kon zondagmiddag allemaal in de Amsterdam ArenA. Een wedstrijd die vooraf, op papier, nog uiterst lastig oogde en begon met een minuut stilte voor de overleden Utrechter David di Tommaso, bracht Ajax eindelijk de vurig gewenste victorie. Spits Markus Rosenberg zag zijn schot stijf in de kruising boven RKC-goalie Rob van Dijk verdwijnen. Tien minuten voor tijd besliste de Zweed het duel feitelijk met zijn 3-1. Vijf minuten later deed invaller Ryan Babel nog een duit in het zakje door de eindstand op onnavolgbare wijze te bepalen op 4-1. De linksbuiten rondde een koninklijke solo langs meerdere RKC-spelers af met een doeltreffende schuiver.

,,Op enkele minuten na hebben we de hele wedstrijd in onze greep gehad'', sprak Danny Blind in zijn terugblik op het duel. ,,Vooral de eerste helft hebben we bijna niks weggegeven. Onze goals vlak voor en na rust waren bepalend.’’ Wat Ajax volgens Blind node miste in het verloren duel tegen FC Utrecht, zag de trainer-coach wél duidelijk terug tegen RKC. In de Domstad speelden de Ajacieden nog apathisch. Tegen de Waalwijkers was Ajax scherp en geconcentreerd. Blind: ,,Nu werd wel initiatief en lef getoond. We durfden fouten te maken.’’

Ondanks de euforie was er vooral de eerste helft toch nog een klein aantal kanttekeningen te plaatsen bij het Ajax-spel. Zo slaagde een veruit sterker en beter spelend Ajax er niet in RKC al snel over de knie te leggen. Wesley Sneijder (schot gekraakt) en Rosenberg (schot gered door Van Dijk) misten voor de pauze de riantste kansen. De Amsterdammers kregen twee minuten voor tijd de rekening gepresenteerd. Tegen alle verhoudingen in bracht Rick Hoogendorp de gasten aan de leiding. Zdenek Grygera moest toezien hoe de Waalwijkse spits vrij baan kreeg richting Stekelenburg: 1-0.

Op slag van rust volgde het eerste ‘bepalende’ moment waar Blind op doelde. Een vrije trap van Wesley Sneijder werd feilloos en krachtig ingekopt door Hedwiges Maduro. ,,Een dodelijk moment’’, vond Blinds collega bij RKC Adrie Koster.
Twee minuten na rust profiteerde Sneijder zelf van prima voorbereidend werk van, ditmaal, Rosenberg. De vlijtige middenvelder prikte de bal effectief onder Van Dijk door. Het tweede dodelijke moment was daarmee een feit. ,,Op sommige momenten werd nog wel te onrustig gereageerd’’, bleef Blind kritisch. De trainer doelde op de kansen die de gasten kregen op 2-2. ,,We hebben in die situaties te weinig mensen die rust brengen.''

Buiten de vier Amsterdamse treffers lichtte Blind desgevraagd ook zijn keuzes voor de basiself toe. De keuze van Juanfran voor Urby Emanuelson liet zich logisch verklaren. Na een lange, zware reeks wedstrijden werd de linksback rust gegund. De Spaanse verdediger pakte het in zijn eerste optreden in de basis direct goed op. Vooral voor rust toonde de ervaren Juanfran zich ook aanvallend een verrijking. ,,Juanfran is een ervaren speler die kan temporiseren. Hij heeft het prima gedaan na een moeilijke periode.’’ De keuze voor John Heitinga boven Hatem Trabelsi werd ook uitgelegd door de Ajax-coach. ,,Heitinga is de laatste twee, drie weken goed bezig. Hij is prima op de weg terug en klimt uit het dal. Ik had bovendien gerekend op Hans van de Haar, waarbij Hoogendorp meer vanaf links naar binnen zou trekken. Dan kunnen je backs niet weg zijn. Bovendien wilde ik een man meer op het middenveld creëren met Maduro.’’

Met het Champions Leaguetreffen tegen Arsenal, woensdag op Highbury, in het verschiet, komt de fraaie zege precies op het juiste moment. De vier goals werken zonder meer positief door op het Amsterdamse zelfvertrouwen.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax - RKC Waalwijk