Menu
Riedewald bezorgt Ajax wintertitel

Riedewald bezorgt Ajax wintertitel

Voor het eerst in tien jaar gaat Ajax als koploper de winterstop in. Dankzij de late 2-1 uitzege bij Roda JC profiteerde Ajax optimaal van het puntenverlies van de concurrenten Vitesse en FC Twente. Invaller Jairo Riedewald was de grote man in Kerkrade. De verdediger bekroonde zijn competitiedebuut met twee doelpunten in de slotfase.

‘Wij staan bovenaan!’ klonk het zondagmiddag na afloop van de wedstrijd uit de kelen van de meegereisde Ajax-fans in het bezoekersvak. En dat allemaal dankzij de 17-jarige Jairo Riedewald. Gehesen op de schouders van zijn medespelers vierde hij zijn droomdebuut in de Eredivisie met de meegereisde fans. Met gebalde vuist deinsde hij mee op de vreugdeklanken over het winterkampioenschap van Ajax.

Drie dagen na zijn officiële debuut in de bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels maakte Riedewald zich onsterfelijk door tegen Roda vlak voor tijd twee keer te scoren. Daarmee boog de verdediger hoogstpersoonlijk een 1-0 achterstand in een 1-2 overwinning om. Het leverde Ajax tijdens de laatste wedstrijd van 2013 drie zeer kostbare punten op.

Frank de Boer: ,,Dit is een mooi sprookje voor Riedewald. Het is fantastisch als je tijdens je eerste wedstrijd in de Eredivisie twee doelpunten maakt. Ondanks dat we lange tijd op achterstand stonden, zijn we er als ploeg in blijven geloven. We kregen ook genoeg kansen, maar het ontbrak lange tijd aan de laatste pass of we verzuimden de trekker over te halen. Gelukkig deed Jairo dat uiteindelijk voor ons.”

Op de schouders bij zijn ploeggenoten: Jairo Riedewald. Op de schouders bij zijn ploeggenoten: Jairo Riedewald.

Kolbeinn Sigthórsson kreeg in een regenachtig Kerkrade de voorkeur boven Danny Hoesen. Na twaalf minuten spelen kreeg de IJslander een grote kans op de openingstreffer. Op aangeven van Thulani Serero ging Sigthórsson op jacht naar een doelpunt, maar daarbij vond hij Roda-keeper Kurto op zijn weg. Kort daarna kreeg ook Serero zelf ook nog een kans, maar het schot van de middenvelder eindigde naast het doel.

Ajax trof in Roda een ploeg met zelfvertrouwen na de midweekse bekerzege op Vitesse. Na het vertrek van coach Ruud Brood had de laagvlieger een nieuwe impuls gekregen onder leiding van de assistent-coaches Rick Plum en Regilio Vrede. De zege op Vitesse wilden ze dan ook maar wat graag een vervolg geven tegen de regerend landskampioen. De Boer: ,,Voor ons was het een voordeel dat we afgelopen week al de ideeën van de nieuwe coaches hadden kunnen zien. Die wedstrijd tegen Vitesse gaf ons een mooi kijkje in de keuken.”

Na een half uur spelen kreeg Krisztián Németh namens de thuisploeg een goede kans. Met een prima redding behoedde Jasper Cillessen Ajax op dat moment voor een achterstand. Enkele minuten later moest de Ajax-keeper het antwoord wel schuldig blijven op een inzet van Henk Dijkhuizen. Uit een hoekschop kopte de aanvaller de 1-0 binnen. Daarmee herhaalde zich het scenario van vorig seizoen. Ook toen koesterde Roda JC lange tijd een 1-0 voorsprong via een goal Guus Hupperts.

Ook de rest van de wedstrijd verliep daarna vrijwel identiek zoals de editie van vorig seizoen. Toen deelden Christian Eriksen en Lasse Schöne na afloop de credits met hun treffers in de slotfase. Deze keer ging alle aandacht terecht uit naar Riedewald. Ondanks de goede kansen van Sigthórsson, Fischer en Klaassen na rust, was het Riedewald die zijn invalbeurt van een gouden randje voorzag. Bij zijn entree in de 80ste minuut stond er nog 1-0 in het voordeel van Roda op het scorebord. Een klein kwartier later vond hij tweemaal zijn naam terug op het scorebord. De 1-1 werkte hij in de 88ste minuut op aangeven van Danny Hoesen in het Roda-doel. Vier minuten later stond Riedewald opnieuw op de goede plek. Mijn zijn linkervoet schoot hij Ajax in de extra tijd naar de overwinning en de koppositie in de Eredivisie.

De Boer: ,,Ik geef mijn spelers een compliment omdat ze er continu in zijn blijven geloven. Ik vind daarom ook dat we terecht gewonnen hebben. Dankzij de overwinning ga je toch net even iets anders richting Amsterdam dan wanneer de ommekeer er niet was gekomen. Het is mooi dat we nu halverwege bovenaan staan. Laten we hopen dat het aan het einde van de rit straks ook zo is.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Jairo Riedewald brengt Ajax vlak voor tijd op gelijke hoogte... Jairo Riedewald brengt Ajax vlak voor tijd op gelijke hoogte...
...en spoedt zich met Bojan weer naar eigen helft om opnieuw af te trappen. ...en spoedt zich met Bojan weer naar eigen helft om opnieuw af te trappen.
En daar is dan ook de 1-2! En daar is dan ook de 1-2!
Riedewald viert zijn tweede treffer door zijn shirt uit te trekken! Riedewald viert zijn tweede treffer door zijn shirt uit te trekken!
Jasper Cillessen in volle vaart uit zijn doel. Jasper Cillessen in volle vaart uit zijn doel.

De beslissing in de wedstrijd: Jairo Riedewald wordt binnen de lijnen gebracht. De beslissing in de wedstrijd: Jairo Riedewald wordt binnen de lijnen gebracht.
Frank de Boer op zoek naar het recept voor de overwinning. Frank de Boer op zoek naar het recept voor de overwinning.
Kolbeinn Sigthórsson miste een aantal goede kansen en werd in de tweede helft gewisseld. Kolbeinn Sigthórsson miste een aantal goede kansen en werd in de tweede helft gewisseld.
Voormalig Ajacied Mitchell Donald tegenover Lasse Schöne. Voormalig Ajacied Mitchell Donald tegenover Lasse Schöne.