Menu
Riedewald: 'Ik probeer hiervan te leren'

Riedewald: 'Ik probeer hiervan te leren'

Tegenspoed was de laatste jaren een nauwelijks bekend fenomeen meer voor Ajax. Ook voor Jairo Riedewald zijn de mindere prestaties van het eerste elftal een vreemde gewaarwording. Maar het 18-jarige talent probeert er het beste van te maken. ,,Dit is niet de leukste fase om in te zitten”, erkent hij. ,,Maar ik probeer hiervan te leren. Later in mijn carrière, bij Ajax of misschien ergens anders, kan ik het team dan helpen in zo’n situatie.”

Met een glimlach stapt Riedewald van het trainingsveld. Hij heeft net een lekkere sessie achter de rug, vertelt hij. Wat opviel was het plezier dat de Ajacieden uitstraalden bij de traditionele rondo. Even leek de stress van de mindere wedstrijden van de laatste weken vergeten. ,,Natuurlijk is er kritiek en vragen mensen hoe het met Ajax zit”, vertelt de linkspoot. ,,Maar wij doen het niet expres. Wij proberen altijd te voetballen en plezier te hebben. En dan lachen we gewoon. We hoeven toch niet huilend het veld op te komen?”

Ajax komt in 2015 maar moeizaam op dreef. Vooral het spel houdt niet over, terwijl Ajax juist is geboetseerd voor mooi combinatievoetbal. ,,Veel balbezit, goed positiespel, goals, durf, lef en acties maken, daar staat Ajax voor”, schetst Riedewald. En dan na een korte stilte: ,,Maar eigenlijk is het nu het tegenovergestelde. Dit is niet het Ajax dat we kennen. Het moet er heel raar uitzien van buitenaf.”

En dus vindt Riedewald het niet vreemd dat er kritiek is. ,,Wij zijn Ajax, de beste club van Nederland. We hebben een bepaalde status en er mag best iets verwacht worden. Als wij twee of drie mindere wedstrijden spelen, is het meteen crisis. De mensen zijn kritischer op ons.”

Door veel te praten hopen de Ajacieden weer de weg naar boven te vinden. Ook woensdag voor de training vond een uitgebreide praatsessie plaats. ,,We bespreken met elkaar hoe we het moeten aanpakken en hoe we hier zo snel mogelijk uit kunnen komen”, vertelt Riedewald. ,,We zijn positief en weten dat het goed gaat komen.”

Jairo Riedewald: 'Het publiek moet weer het voetbal te zien krijgen dat het gewend is.' Jairo Riedewald: 'Het publiek moet weer het voetbal te zien krijgen dat het gewend is.'

Riedewald werd door een blessure aan zijn pees, ontstaan door overbelasting, gespaard voor de Klassieker tegen Feyenoord. Zondag bij Vitesse was hij als verdedigende middenvelder weer van de partij. Riedewald weet dat hij zich voorlopig op die positie moet richten, ondanks dat zijn voorkeur ergens anders ligt.

,,Ik heb zeven jaar in de jeugdopleiding als linker centrale verdediger gespeeld”, vertelt Riedewald. ,,Ik heb het Ajax-systeem op die manier leren kennen en die plek heeft mijn voorkeur. Nu moet ik een positie leren kennen op het hoogste niveau, waarvoor ik in de jeugd nog geen basis heb kunnen leggen. Dat is lastig.”

Op basis van zijn talent moet Riedewald zich die aanpassing eigen kunnen maken. Frank de Boer vergeleek zijn pupil al eens met Frank Rijkaard. ,,Dat is natuurlijk een mooi compliment. Rijkaard was een grote speler, die veel successen heeft behaald. Het is mooi dat de trainer gelijkenissen ziet met Rijkaard, maar ik moet vooral mijn eigen spel blijven spelen.”

Mogelijk vormt Riedewald tegen AZ het middenrif met aankoop Daley Sinkgraven. Hij is onder de indruk van zijn nieuwe ploeggenoot. ,,Je ziet meteen dat het een goede voetballer is. Hij is linksbenig, heeft inzicht en snapt het spelletje. Het komt wel goed met hem. Ajax moet het hebben van techniek en niet van lange ballen, dus ik denk dat hij er goed inpast. Hij heeft nu het vertrouwen nodig van het team dat-ie z’n ding mag doen.”

Ajax moet van AZ winnen om de titelrace niet een gelopen koers te laten worden. De achterstand op PSV, dat dinsdag won bij NAC, bedraagt nu twaalf punten. ,,Wij zijn Ajax en denken altijd aan de titel”, stelt Riedewald. ,,Maar we zijn nu niet in de positie om daar aan te denken. We moeten eerst onszelf in vorm zien te krijgen.”

,,We moeten natuurlijk naar de tegenstander kijken, maar meer naar onszelf. Dat wat we de afgelopen wedstrijden niet goed hebben gedaan, moet gewoon beter. We gaan ons richten op goed voetbal, mooie combinaties, mooi opgezette aanvallen en goed druk zetten. Het publiek moet er weer achter gaan staan en het voetbal te zien krijgen dat het gewend is. Als dat lukt, kunnen we weer gaan kijken naar de ranglijst en eventueel de titelrace. We denken nooit dat het over is. Voorgaande jaren zijn we ook sterk teruggekomen. Er zijn nog genoeg wedstrijden en we moeten nog tegen PSV. Je weet nooit hoe het loopt.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst