Menu
Rijke historie tussen Ajax en Haarlem

Rijke historie tussen Ajax en Haarlem

Als Ajax zondag de training hervat na een kleine winterstop van een week, staat drie dagen later al een wedstrijd op het programma. Ajax oefent namelijk woensdagavond 11 januari tegen HFC Haarlem. In de historie troffen beide clubs elkaar al 45 keer. Achtendertig maal leverde de Noord-Hollandse derby een zege op voor de Amsterdammers, driemaal wonnen de Haarlemmers en vier keer eindigde de confrontatie in een gelijkspel.

Haarlem staat halverwege de competitie op een twaalfde plaats in de Gouden Gids Divisie. Een magere start met onder meer een 5-0 nederlaag tegen Volendam en een 4-0 verlies in eigen huis tegen Eindhoven houdt Haarlem zo laag op de ranglijst. De laatste duels in december lieten namelijk een heel ander Haarlem zien. Nu kon Volendam op een 4-0 verlies rekenen en werd Eindhoven in de lichtstad met 4-2 ingerekend. Trainer Gert Aandewiel zal de winterstop derhalve niet met gejuich hebben begroet. Vandaag oefent Haarlem tegen DWV en na Ajax moet de club klaar zijn voor de wedstrijd tegen het hoger geklasseerde FC Den Bosch (vijfde in de GGD).

De historie van het duel tussen Haarlem en Ajax is met 45 ontmoetingen rijk te noemen. De allereerste wedstrijd tussen Haarlem en Ajax was in mei 1961. Ajax werd getraind door de Engelsman Vic Buckingham en kwam in de tweede ronde van de KNVB-beker uit tegen Haarlem. Ajax, met onder andere de gebroeders Henk en Cees Groot in de ploeg, won dat duel met 1-2. Een dikke maand later hielden de Amsterdammers na zeges op Heracles, Cambuur en NAC de KNVB-beker omhoog.

Ook de laatste ontmoeting, die vriendschappelijk was mede omdat Haarlem sinds 1987 een niveau lager voetbalt en de clubs elkaar voor de beker niet tegenkwamen, won Ajax met 2-1, dankzij goals van Zlatan Ibrahimovic en Wamberto. Dat was tijdens de Open Dag op 6 augustus 2003 in de ArenA. Het elftal dat speelde zal in grote lijnen gelijk zijn aan de selectie die komende woensdag naar de Jan Gijzenkade afreist. Toen kwamen namelijk onder andere Maarten Stekelenburg, Hatem Trabelsi, Johnny Heitinga, Zdenek Grygera, Tomás Galásek, Wesley Sneijder , Steven Pienaar en Nourdin Boukhari in actie.

Het duel begint woensdagavond om 20.00 uur. De kaarten (12 euro per stuk) zijn vanaf dinsdag 27 december in de verkoop gegaan bij de Ajax-Supportersbalie. Uitkaart is verplicht.