Menu
Rinkelende koebellen bij eerste training

Rinkelende koebellen bij eerste training

Tegen een even ongewoon als schilderachtig decor van berghellingen en vredig grazende koeien is Ajax dinsdag de voorbereiding begonnen op de Champions Leagueconfrontatie met FC Thun. Op het veld van het marginale FC Konolfingen - in de directe nabijheid van het spelershotel - werkten de Amsterdammers in de ochtenduren de eerste van twee trainingen af. Aansluitend voorzag trainer Danny Blind de verzamelde pers van zijn mening over de naderende wedstrijd.

De selectie van Ajax kwam rond kwart voor elf aan bij het trainingsveld, dat op loopafstand ligt van Schloss Hünigen, het tot hotel getransformeerde kasteel waar de Amsterdammers zijn ingekwartierd. Nadat de hardloopschoenen waren omgeruild voor een paar kicksen, werkte de ploeg van Danny Blind onder het toeziend oog van de plaatselijke jeugd een ontspannen oefensessie af. Terwijl in de verte de rinkelende koebellen hoorbaar waren en de zon langzaam door het wolkendek brak, spande Ajax zich niet bovenmatig in. De wetenschap dat er vanavond in het Stade de Suisse van Bern nog een training wacht, zal daarbij meegespeeld hebben. Blind sloeg de verrichtingen van zijn spelers van een afstandje gade, terwijl conditietrainer René Wormhoudt het tempo aangaf bij een aantal rondes rond het veld en assistent Gerard van der Lem de leiding had over de resterende oefenvormen.

Van der Lem arriveerde eerder in Zwitserland dan de overige Ajacieden. In het weekeinde was hij aandachtig toeschouwer bij de competitiewedstrijd FC Zürich - FC Thun, die voor de tegenstander van Ajax uitliep op een deceptie. Thun verloor met 6-1, een uitslag die nogal wat vragen opriep tijdens de persconferentie van Blind, aansluitend op de training.

De trainer van Ajax gaf in het tot perszaal omgebouwde kantinetje van FC Konolfingen (de club speelt in de tweede regionalliga van Zwitserland) te kennen dat de ruime nederlaag van Thun zijn gedachten over die ploeg niet heeft veranderd. ,,Het beeld is ongewijzigd: Thun is een team dat heel lang gedisciplineerd in de organisatie kan spelen. Pas als ze op achterstand komen en concessies moeten doen aan hun systeem, komen ze in de problemen.’’ De zes tegendoelpunten zeiden Blind evenmin iets. ,,Drie doelpunten vielen in de laatste tien minuten, toen Thun ook nog eens met tien man speelde en ze een aantal spelers uit voorzorg naar de kant hadden gehaald. Dat vertekent de werkelijkheid. Ik heb na de thuiswedstrijd ook al gezegd: Thun kan beter, dat heb ik met eigen ogen gezien.’’

Blind benadrukte nog maar eens dat hij in principe zo weinig mogelijk wil veranderen aan de opstelling. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik zo veel mogelijk in dezelfde samenstelling wil spelen. Al naar gelang de tegenstander en de situatie waarin je zelf verkeert, kun je eens een keer iets veranderen.’’

John Heitinga is morgenavond de meest waarschijnlijke vervanger van de geblesseerde Hatem Trabelsi en verder zal het elftal zo veel mogelijk intact worden gelaten. Dat kan ook, nu de blessures van Urby Emanuelson en Steven Pienaar voorspoedig genezen. Pienaar zal de komende drie competitieduels missen vanwege een schorsing, maar in de Champions League is de Zuid-Afrikaan gewoon speelgerechtigd.

In aanloop naar woensdagavond waakt Blind voor onderschatting van de Zwitserse opponent. ,,We moeten deze wedstrijd als een topwedstrijd benaderen, ook al heeft Thun niet de naam van pakweg Real Madrid. Maar qua wedstrijd, qua lading, is het een topduel.’’ Het belang voor Ajax is duidelijk. ,,We willen de volgende ronde bereiken en de druk wat van de ketel halen.’’ Cynisch: ,,In de nationale competitie liggen we achterop, maar gezien het prachtige systeem van de playoffs hoeven we nog niet te wanhopen.’’

Vanavond om 19.00 uur traint Ajax nogmaals. Dan tegen de achtergrond van het fonkelnieuwe Wankdorfstadion annex Stade de Suisse, ver weg van rinkelende koebellen.