Menu

Rinus Michels (77) overleden

Rinus Michels, erelid van Ajax, is donderdagochtend in een ziekenhuis in het Belgische Aalst overleden. Michels was begin jaren '70 succesvol coach van Ajax en Barcelona. In 1974 werd hij met het Nederlands elftal tweede bij het WK in Duitsland. In 1988 veroverde hij met Oranje de Europese titel. Michels werd 77 jaar.

Michels werd op 18 februari in het Belgische Aalst preventief geopereerd aan een hartklep en lag daarna enige dagen op de afdeling intensieve zorg. Volgens KNVB-directeur Henk Kesler waren de afgelopen dagen complicaties opgetreden. Michels overleed donderdag om 5 uur in de ochtend.
Michels, als voetballer vijfvoudig international, kreeg als coach de bijnaam ,,De Generaal'' wegens zijn soms keiharde aanpak van spelers. Beroemd was zijn uitspraak ,,Voetbal is oorlog''.

Als speler werd Michels, geboren op 9 februari 1928 in Amsterdam, twee keer kampioen met Ajax; in 1947 en 1958. Als Ajax-trainer veroverde hij vier maal de landstitel en won hij de Europa Cup 1 in 1971. Daarna vertrok Michels naar Barcelona waar hij in 1974 landskampioen werd. Als supervisor boven bondscoach Fahdronc leidde hij het Nederlands elftal dat jaar naar WK-zilver met spectaculair spel, het zogenoemde totaalvoetbal. In de finale verloor Oranje van Duitsland. Het duurde veertien jaar voordat de ultieme revanche volgde. Opnieuw onder Michels werd Nederland in 1988 Europees kampioen na winst in de halve finale op Duitsland
(2-1) en een zege in de eindstrijd op de Sovjet-Unie.

Vorig jaar overleed Michels' vrouw Wil. Het was een zware klap voor de trainer-in-ruste, die de afgelopen jaren nog actief was als adviseur van de KNVB. In 2004 werd hij in het kader van vijftig jaar betaald voetbal verkozen tot beste trainer uit die periode.