Menu

Rinus Michels: 'Die finale op Wembley was voor mij een eindpunt'

Voor Rinus Michels was de finale op Wembley tegen Panathinaikos het einde van een zesjarige periode als trainer bij Ajax. De 'Generaal' vormde Ajax tussen 1965 en 1971 en op basis van discipline en professionaliteit legde hij het fundament voor de 'Gouden Ajax-ploeg' van begin jaren zeventig. ,,Ik heb eruit gehaald wat erin zat, beter kon niet,'' aldus Marinus Jacobus Henricus Michels.

Ajax kwam maandag 31 mei aan in Londen. Twintig kilometer buiten de stad, in het Selsdon Park Hotel & Golfclub, bereidde de ploeg zich in alle rust voor. Journalisten moesten zelf op zoek naar het adres, de reisleiders hulden zich in nevelen. ,,Opdracht van de trainer,'' werd als excuus aangevoerd. Na een paar uur speuren vond het journaille het tot hotel omgebouwde slot uiteindelijk toch.

Michels gaf toen de volgende uitleg: ,,Ze mogen hier best komen, alleen heb ik gevraagd dit plekkie zo lang mogelijk geheim te houden. Wan anders springen die supporters op je nek. Dat is niet de bedoeling.'' Terugkijkend op de voorbereiding zegt Michels nu over de faciliteiten: ,,Er was een golfterrein bij, geloof ik. In die tijd werd er door spelers niet gegolfd, dat is allemaal van veel later. Golf was toen voor een andere categorie mensen.

De persaandacht was minder dan nu het geval is. Maar ook toen was het, voor wat we gewend waren, een heksenketel. Het gaat dan vooral om het afschermen en toch op een bepaalde manier beschikbaar zijn. Het is altijd een moeilijk evenwicht. Het belangrijkste was dat de spelersgroep in alle rust naar de wedstrijd toe kon leven. We hadden toen geen mensen erom heen lopen die de boel afschermden. Het was kleinschaliger, er was een directere band met de media. We kenden de journalisten persoonlijk.''

Ook de spelers van Panathinaikos leerden in korte tijd de Nederlandse journalisten goed kennen. De Grieken verbleven namelijk in het Grand Royal Hotel in hartje Londen, samen met het Nederlandse journalistenkorps, supporters en de spelersvrouwen van Ajax… Het bruisende centrum van Londen kostte twee spelers voortijdig de kop. Georgis Rokidis en Victor Mitropoulos (what's in a name!) keerden op een ochtend pas om vijf uur terug in het hotel, na flink de bloemetjes buiten te hebben gezet. Puskas stuurde beide spelers direct terug naar Athene.

Door Erol Erdogan

Ajax Life

Dit fragment van het artikel over het gras is afkomstig uit de Ajax Life van donderdag 23 november. De krant van de Supportersvereniging en Ajax wordt thuisgestuurd naar de leden van de SVA en ligt vanaf vrijdag in de kiosken voor 3,50 gulden.

Inhoudsopgave Ajax Life no. 9

Lees meer over Ajax-Panathinaikos