Menu
Rits en Serero verrassen De Boer

Rits en Serero verrassen De Boer

Met de oefenwedstrijd tegen FC Emmen (0-1), als slotstuk van het trainingskamp in De Lutte, besloten de Ajacieden deel 1 van de voorbereiding op het seizoen 2011 – 2012. Voor conclusies is het na twee weken trainen nog te vroeg. Een voorlopige balans kan wel worden opgemaakt. ,,Mats Rits en Thulani Serero hebben me het meest verrast’’, aldus trainer Frank de Boer.

Op de 0-4 overwinning op VV Buitenpost lieten de Ajacieden een 0-11 zege op AZSV Aalten volgen. Na een intensieve trainingsweek in – traditiegetrouw – De Lutte werd ook Jupiler League-club FC Emmen verslagen. De eerste stappen zijn gezet naar het seizoen waarin de Amsterdammers strijden om de 31ste landstitel in de clubhistorie. ,,Ajax strijdt altijd om het kampioenschap. Dat is altijd ons doel’’, verwoordde De Boer dé doelstelling voor het nieuwe seizoen.

De eerste drie oefenduels leverden zestien Ajax-doelpunten op. Tegentreffers werden vooralsnog niet geïncasseerd. Geoffrey Castillion, Mats Rits en Rodney Sneijder zijn met elk drie treffers topschutters in de voorbereiding. Rits en Sneijder verdeelden hun treffers over de duels met Buitenpost en AZSV. Spits Castillion kwam in Aalten, tegen AZSV tot zijn hele productie. De aanvaller krijgt deze weken een kans om zich in de kijker te spelen als aanvalsleider. Vanaf maandag krijgt de zelf opgeleide Ajacied concurrentie van aankoop Kolbeinn Sigthórsson.

Net als Gregory van der Wiel, Christian Eriksen en Nicolai Boilesen verdiende ook de IJslander extra weken rust. ,,Tegen Regensburg zal Kolbeinn zeker niet spelen’’, blikt De Boer vooruit. De vier instromers hebben een achterstand van twee trainingsweken en moeten zorgvuldig worden ‘gebracht’. ,,Tegen 1. FC Nürnberg kan hij een half uurtje meedoen.’’ Hetzelfde zal waarschijnlijk gelden voor Boilesen, Eriksen en Van der Wiel.

Mats Rits (kopfoto) en Thulani Serero (foto boven) hebben trainer Frank de Boer tot nu toe verrast. Mats Rits (kopfoto) en Thulani Serero (foto boven) hebben trainer Frank de Boer tot nu toe verrast.

Als de Ajacieden de voorbereiding vervolgen in het Duitse Fürth is de selectie compleet. Overcompleet zelfs. Onder meer tegen SSV Jahn Regensburg en 1. FC Nürnberg moet blijken wie uiteindelijk nog afvallen. Ricardo van Rhijn (terug naar Jong Ajax) en Clayton Daniels (geen contract na een tweede proefperiode) zijn na De Lutte de eerste afvallers.

Ook Aras Özbiliz speelde tot nu toe een opvallende rol in de voorbereiding. Ook de ‘van origine’ rechtsbuiten was als spits een concurrent van Castillion. Özbiliz moet zich ontwikkelen tot een multifunctionele aanvaller. ,,Iedereen heeft tot nu toe zijn stinkende best gedaan, maar Mats Rits en Thulani Serero hebben me het meest verrast’’, benoemt de Ajax-trainer twee van de opvallendste Ajacieden van de voorbereiding. ,,Rits kende ik eigenlijk nog niet. Maar hij kan als tweedejaars A-junior zó makkelijk mee met de grote jongens. Mats is een slimme speler, die graag de diepte zoekt en een neusje voor de goal heeft. Knap hoe hij zich staande houdt.’’ De Belg kan vooral rechts op het middenveld uit de voeten. Het is een positie die Serero ook past, al kan de oud-speler van Ajax Cape Town ook uit de voeten op de linkerflank. ,,Ook Serero is een speler waar het talent van afdruipt. Hij is behendig, bijzonder wendbaar en heel snel.’’

De liesblessure van Jan Vertonghen is de enige échte domper in de voorbereiding. Ook omdat de scheenbeenblessure van aanwinst Derk Boerrigter minder hersteltijd lijkt te vragen. Vertonghen is met een verrekking aan de linkerlies minimaal twee weken uitgeschakeld. Talent Dico Koppers blijft bij de selectie als mogelijke stand-in op de positie van de ervaren Belg. André Ooijer geldt als eerste vervanger van Vertonghen. ,,Ook vanwege zijn ervaring is het een aderlating dat Vertonghen er even niet bij kan zijn’’, besluit De Boer. ,,André kan hem natuurlijk vervangen. Heel goed zelfs. Maar hij is wel een rechtspoot die je links in het hart van de verdediging zet. Voor het positiespel is dat niet optimaal.’’

Met de oefenduels tegen Jahn Regensburg en 1. FC Nürnberg zet de Ajax-selectie komende week weer nieuwe stappen in de ontwikkeling. Na de Duitse trainingsweek wacht de Ajacieden nog een flitsbezoek aan het Deense Brondby IF. Vervolgens wachten nog drie oefenduels dichter bij huis. Op 24 juli is Independiente de tegenstander in de Amsterdam ArenA. In hetzelfde voetbalhuis staat op 3 augustus de wedstrijd tegen het Dreamteam Van der Sar op het programma. Het seizoen 2011 – 2012 is dan al begonnen met de strijd om de Johan Cruijff Schaal, op 30 juli tegen FC Twente. Als ook de competitie is gestart, met een uitwedstrijd tegen De Graafschap, is Almere City FC op 9 augustus de laatste oefentegenstander. De missie naar het eerste kampioenschap in het ‘tijdperk van de derde ster’ is dan in volle gang.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Koop hier direct je kaarten voor de oefenduels die Ajax speelt

Dennis Bergkamp (zittend, vlak voor De Boer) is een nieuw Ajax-gezicht in de technische staf. Dennis Bergkamp (zittend, vlak voor De Boer) is een nieuw Ajax-gezicht in de technische staf.