Menu
Rits hoopt op kopie van debuut

Rits hoopt op kopie van debuut

Mats Rits (17) zette dinsdagochtend vlak voor het begin van de eerste training zijn handtekening onder een tweejarig contract bij Ajax. Tijdens de voorbereiding sluit hij aan bij de selectie van Frank de Boer. Het geeft Rits en Ajax de gelegenheid om te kijken hoe ver hij is. Bij GBA heeft hij zich inmiddels op het hoogste niveau bewezen. Hij staat daar zelfs in de geschiedenisboeken.

Vlak nadat hij zijn handtekening onder zijn eerste contract bij Ajax heeft gezet, krijgt de Belg een papier in zijn hand. Met een trots gezicht controleert hij het persbericht, dat enkele minuten later verstuurd zal worden. Het is een mooi moment, want hij ziet letterlijk met eigen ogen dat hij zojuist aan een nieuw hoofdstuk in zijn nog jonge voetballoopbaan is begonnen.

Dat Ajax-hoofdstuk had twee jaar geleden al kunnen beginnen, maar toen vond de Belgische jeugdinternational zich nog te jong voor een overstap naar Nederland. Na een paar proefwedstrijden besloot Rits, die volgende maand zijn achttiende verjaardag viert, de stap naar de Toekomst nog niet te maken. ,,Ik was toen pas 15 jaar, dus wilde ik eerst mijn studie afmaken. Daarom heb ik destijds voor GBA gekozen. Gelukkig krijg ik nu opnieuw de kans bij Ajax”, vertelt hij in de Louis van Gaal Zaal op de Toekomst.

,,In België is Ajax het Mekka van het voetbal." ,,In België is Ajax het Mekka van het voetbal."

De keuze van de Belg om even te wachten heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Op zijn zestiende verjaardag tekende hij een tweejarig contract bij de club uit de hoogste divisie van België. Enkele weken voor zijn achttiende verjaardag doet hij datzelfde bij Ajax. ,,Dit is voor mij echt een geweldig moment. In België is Ajax toch een beetje het Mekka van het voetbal."

Gehuld in zijn Ajax-shirt met rugnummer 29 gaat Rits desgevraagd nog even terug in de tijd. Op 3 oktober 2009 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van GBA. Een legendarisch debuut, want met twee goals maakte de aanvallende middenvelder grote indruk. ,,Ik herinner me die dag nog goed. Na twintig minuten moest ik invallen omdat er een speler geblesseerd uitviel. Ik moest er dus direct staan. Die twee goals waren natuurlijk geweldig.” Kunnen we een dergelijk debuut ook bij Ajax verwachten? ,,Ha, dat zou mooi zijn. Maar ik denk het niet hoor. Twee goals bij je debuut is natuurlijk uniek. Al hoop ik het uiteraard wel.”

Vanaf dinsdagmiddag is er een interview met Rits op Ajax TV te zien

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst