Menu

RKC - Ajax: Twee broers tegenover elkaar

De ontmoeting tussen RKC Waalwijk en Ajax vrijdagavond wordt er in ieder geval één tussen twee gebroeders. Ronald Koeman moet het met zijn selectie opnemen tegen het team van broer Erwin, die sinds dit seizoen hoofdcoach is bij de Brabantse ploeg.

Het duel tussen de nummer drie, Ajax, en de nummer twaalf, RKC, van de competitie vormt voor twee spelers van de thuisploeg ook een weerzien met enkele oud-ploeggenoten. Michael Krohn-Dehli verhuisde in de zomer van Ajax, waar hij enkele seizoenen uitkwam voor het Beloftenelftal van de Amsterdammers, naar Waalwijk, en Jerold Promes en Randy Rustenberg maakten dezelfde overgang. De laatste speelde op amateurbasis bij RKC, tot hij op 24 november een contract tekende. Inmiddels speelde hij al drie wedstrijden voor de A-selectie van RKC. Krohn-Dehli kwam al veertien keer in actie voor de ploeg van Erwin Koeman, waarin hij één keer doel trof.

De club uit Waalwijk wist de laatste acht wedstrijden in de Nederlandse competitie niet tot winst te komen. In Breda werd eind september NAC verslagen met liefst 4-0, daarna verloor de formatie van Erwin Koeman van FC Utrecht, Feyenoord en AZ. De laatste vier thuiswedstrijden deelde RKC de punten met de bezoekende ploeg: Vitesse (2-2), De Graafschap (2-2), sc Heerenveen (0-0) en NEC (2-2). De laatste thuiswedstrijd werd op 18 september gewonnen van RBC Roosendaal (2-0). Naast NAC en RBC Roosendaal werd alleen nog maar gewonnen van FC Twente en dat was eind augustus. Niet echt een reeks om optimistisch van te worden voor de Brabanders.

Wat dat betreft zal het zelfvertrouwen van de ploeg van Koeman beter zijn. De laatste twee wedstrijden werden met ruime cijfers gewonnen. In Amsterdam werd RBC Roosendaal een week geleden met 4-1 verslagen, en de week daarvoor moest De Graafschap in eigen huis zijn meerdere erkennen in de Amsterdammers, die met 5-0 wonnen. Een week dáárvoor werd Feyenoord op 1-1 gehouden. De laatste uitwedstrijd waarin de equipe van Ronald Koeman klop kreeg was, buiten de Champions League, eind oktober in Eindhoven, toen PSV met 2-0 won.

In de vorige editie was Steve Olfers de ongelukkige man van de wedstrijd. De verdediger, inmiddels uitkomend voor Excelsior, schoot een doorgekopte bal van teamgenoot Boulahrouz uit een corner van Rafael van der Vaart langs zijn eigen keeper: 0-1. En bij die stand bleef het. Ajax won weer na twee wedstrijden verlies en een gelijkspel.

Ronald Koeman kan in ieder geval niet beschikken over Wesley Sonck, Bogdan Lobont, John O'Brien en Johnny Heitinga. Broer Erwin heeft een fitte selectie tot zijn beschikking.

Laatste vijf edities
19 sep 1999 RKC - Ajax 1-1 (0-1)
03 mei 2001 RKC - Ajax 2-2 (2-1)
13 okt 2001 RKC - Ajax 0-2 (0-1)
26 okt 2002 RKC - Ajax 1-1 (0-0)
06 mrt 2004 RKC - Ajax 0-1 (0-1)