Menu

RKC te gast in Amsterdam

Ajax ontvangt komende zondag RKC Waalwijk. De gasten zullen ongetwijfeld nog in de wolken zijn na hun verrassende thuisoverwinning van afgelopen dinsdag op PSV. Ajax moet verdedigend de puntjes weer op de i zetten, want hoewel in de bekerwedstrijd tegen Groningen de nul werd gehouden (4-0) was trainer Koeman allerminst tevreden.

RKC trok tegen PSV fel van leer en was bij vlagen zeer dreigend met Santi Kolk en Yuri Cornelisse op de flanken. Tel daar ook nog de gretigheid van spits Rick Hoogendorp bij op en het is duidelijk dat de formatie van trainer Martin Jol niet te onderschatten valt. Daarnaast zal Kolk zondag waarschijnlijk niet starten, want hij verving tegen PSV Eddy Putter, die als invaller prompt de winnende treffer scoorde.

Maar RKC uit of thuis is een verschil. Van de elf duels buiten Waalwijk wisten de Brabanders er slechts drie te winnen en gingen er zes verloren. Uit scoorde het team negen maal en kreeg de Jol-equipe 12 tegentreffers. Koeman: ,,RKC heeft de afgelopen jaren bewezen dat het Ajax flink moeilijk kan maken. Ze spelen goed georganiseerd en het is aan ons om die organisatie stuk te spelen."

De verdediging van RKC moet zondag tegen Ajax Peter van den Berg missen, want hij kreeg tegen PSV zijn vierde gele kaart. Toch blijft er genoeg kwaliteit over in de achterhoede van de Waalwijkers. Denk bijvoorbeeld aan oud-Ajacied Michael Lamey, inmiddels eigendom van PSV Eindhoven, maar hij speelt op huurbasis nog een seizoen bij RKC. Voor Lamey wordt het zijn tweede wedstrijd tegen Ajax.

De Waalwijker die het meeste tegen Ajax uitkwam in zijn loopbaan is David Nascimento. De Portugese verdediger stond al achttien keer eerder de roodwitte aanvallers op te wachten. Van die keren scoorde hij eenmaal.

De aanval van RKC is in theorie erg sterk, maar in de gemiddelde score per wedstrijd is dit niet terug te vinden. De teller bleef namelijk op 29 steken. Van dat aantal schoot Hoogendorp er 11 binnen, maar hij moet het wel in zijn eentje doen. De nummer twee op de Waalwijkse topscorerslijst is namelijk Alkmaarder Yuri Cornelisse. De buitenspeler trof tot op heden drie keer doel.

Ajax schoot dit seizoen 46 keer raak. Veertien goals kwamen op naam van Van der Vaart en Wamberto heeft er altijd nog 7. Beide ploegen hebben wel evenveel tegentreffers, 24. Dat is voor een ploeg als RKC goed, maar voor Ajax minder.

En ook donderdagavond in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen was de verdediging van Ajax de zwakste schakel, vond ook trainer Ronald Koeman. ,,Zie ik opeens drie man van Groningen vrij staan", reageerde hij ontstemd. ,,En ik zoeken naar onze verdedigers. Dat kan toch niet." Koeman dacht de laatste weken dat zijn defensie stond als een huis. Er werd weinig tot niets weggeven en vanuit die wetenschap kon de trainer verder bouwen. Maar na de bekerwedstrijd bleek de vesting toch scheurtjes te vertonen. Koeman moest in de twee trainingen die restten tot zondag daar hard aan werken.

,,Dat is natuurlijk heel lastig,", vindt Koeman. ,,Maar ik heb gisteravond de beelden nog gezien en aan de hand van het bord probeer ik aan te geven hoe situaties opgelost kunnen worden. Cristian Chivu was enigszins nonchalant en dat is heel moeilijk eruit te halen. Soms is hij wat te makkelijk. Feit is dat we zondag niet zulke kansen moeten weggeven, want die Hoogendorp heeft aan een halve kans genoeg om te scoren."

Ook in de aanval zal de oefenmeester nog enkele lastige vraagstukken moeten beantwoorden. Geeft Koeman het vertrouwen in Zlatan op of begint de geplaagde Zweed ook zondag in de basis? En als Koeman daar inderdaad voor kiest, kan hij dat nog verkopen aan Machlas, die als invaller bezig is een fraaie staat van dienst op te bouwen? ,,Dat is inderdaad de vraag. Daar moet ik nog over nadenken. Wel is het zo dat je binnen de lijnen in het stadion je plekje in de basis verdient. Ik beslis zaterdagmiddag wie er start."

Saillant detail is dat Machlas vorige seizoen tegen RKC met twee goals een belangrijk aandeel had in de 3-0 overwinning van Ajax.

Ook Trabelsi is, nadat hij vorige week donderdag met Tunesië werd uitgeschakeld in de Afrika Cup terug in Amsterdam. Dat hij pas een week na zijn laatste wedstrijd weer op het veld stond, ontstemde de technische staf. ,,We hebben een gesprek gehad, maar er is nog geen beslissing genomen over wat we verder gaan doen. Morgen na de training tel ik de koppies en misschien dat Trabelsi zondag bij de groep zit. Hij is tenslotte fit."

Een vraagteken voor zondag is Tomas Galasek. Hij viel donderdagavond uit met een blessure aan het bovenbeen.

Koeman genoot donderdagavond van het publiek. ,,Je merkt dat de mensen weer graag bij Ajax willen horen. Als je vergelijkt hoe de sfeer was toen ik hier begon en hoe die gisteravond was, merk je een positieve verandering. Het is aan ons om dat zo te houden. Er is een wisselwerking tussen de spelers en het publiek. Door de sfeer in het stadion heb je op sommige momenten ook mazzel, zoals die penalty van Groningen die wordt gemist."