Menu

Road to glory leidt naar Amsterdams trainingsveld

Twee aandachtige toeschouwers verschenen woensdagochtend op het trainingsveld. Zij kregen een voorkeurspositie zo langs de rand van het veld, want de jongens zijn twee van de winnaars van de Roemeense voetbalcontest Road to Glory.

Hans Vonk en Thomas Vermaelen ontbraken nog deze training. Vonk heeft last van een hamstring en Vermaelen heeft zich bij het trainingskamp van Jong Ajax in Schoorl gevoegd.

Maar dat Ajax niet helemaal volledig was, deerde Apostol Dan Alexandru en Tanase Constantin niet zoveel. Zij keken evengoed hun ogen uit. De Roemeense jongens hadden vorig jaar deelgenomen aan Road to Glory, een soort Idols voor voetballers, georganiseerd door de voetbalschool van oud-PSV'er Gica Popescu. Ajax bood de prijs aan: een stage bij de jeugdafdeling.

5200 mensen hadden zich enthousiast aangemeld voor de wedstrijd die op de Roemeense nationale televisie te zien was. ,,Ik weet niet hoeveel mensen er precies naar keken", aldus Dan, een van de prijswinnaars. ,,Maar in elk geval vier. Onze ouders!" Hij gaf wel toe dat hij regelmatig op straat was herkend in Roemenië.

Na diverse tests viel bijna iedereen al af. ,,We moesten een bal hooghouden, wat slalomoefeningen en tenslotte nog even voetballen in een partijvorm", aldus Dan, die van de twee het beste Engels spreekt.

Na die eerste schifting bleven 80 over, vervolgens nog 50, toen 25, 16 en op 28 december waren er nog maar vijf. Uiteindelijk bleven Dan en Tanase met de winnaar over. Die was al in mei bij Ajax geweest.

Nu was het de beurt aan de andere twee podiumplaatsen. En zij keken hun ogen uit. Ze hadden er al drie trainingen met de A1 opzitten en op hun vrije woensdag vergaapten ze zich aan de Ajacieden. Dan verbaasde de aanwezigen met zijn kennis van de namen van de spelers. Hij somde ze allemaal op. ,,Ik heb niet één uitgesproken favoriet", zei de achttienjarige middenvelder. ,,Ik vind ze allemaal goed."

Gewapend met een fototoestel hoopte hij natuurlijk dat hij nog met een aantal spelers op de foto kon. ,,Ik zou in ieder geval met Ibrahimovic, Galásek en Van der Vaart op de foto willen en natuurlijk met onze landgenoten Mitea en Lobont", verklapte hij alsnog zijn voorkeuren.

De Roemeense doelman had op het veld al doorgekregen dat er landgenoten van hem langs de lijn stonden. Toen de training afgelopen was, haastte hij zich naar hen toe voor een gezellig praatje.