Menu
Road to the final 1969: Afgeschreven, maar toch in de finale

Road to the final 1969: Afgeschreven, maar toch in de finale

Ajax speelt op woensdag 24 mei de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze eerste aflevering van Road to the final gaan we terug naar 1968-1969, het seizoen van de Europa Cup I-finale tegen AC Milan.

Geen stuiver gaf sportminnend Nederland nog voor de kansen van Ajax na de 1-3-thuisnederlaag tegen Benfica in februari 1969. Maar het wonder geschiedde. In Portugal won Ajax met dezelfde cijfers. Ook het duel op neutraal ging naar Ajax en na winst in de halve finale op Spartak Trnava wachtte AC Milan in de finale.

Meest heroïsche wedstrijd
De beslissingswedstrijd in de kwartfinaleduels met Benfica was de meest heroïsche wedstrijd van dat seizoen. Ajax had zich via Nürnberg en Fenerbahçe voor de kwartfinale geplaatst.

Reikhalzend keek men in Amsterdam uit naar het duel met het grote Benfica van Eusebio. De Amsterdammers waanden zich bepaald niet kansloos. De winterse omstandigheden zouden wel eens in voordeel van Ajax kunnen. Niets bleek minder waar. Simpel voetbalde Benfica zich naar een 1-3-overwinning.

De beslissingswedstrijd werd gespeeld alsof het al een finale was

De televisiebazen zagen niets in een registratie vanuit Lissabon. Maar Ajax knokte zich dapper terug en boekte een 1-3-overwinning. Een beslissingswedstrijd was daarmee noodzakelijk. In Parijs, waar het duel werd gespeeld, maar ook in Nederland was de spanning te snijden. In 90 minuten hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Een verlenging moest de beslissing brengen in de beslissingswedstrijd. Johan Cruijff en Inge Danielsson (2x) scoorden. Ajax had het grote Benfica beentje gelicht. Het was pas de kwartfinale, maar die beslissingswedstrijd werd gespeeld alsof het al een finale was.

Ajax-doelman Gert Bals in de return tegen Spartak Trnava.
Ajax-doelman Gert Bals in de return tegen Spartak Trnava.

Maar om die te bereiken moesten Cruijff, Keizer en consorten nog wel afrekenen met Spartak Trnava. De gelijkenissen met dit seizoen, Ajax' strijd met Olympique Lyon, zijn treffend. Ajax won de thuiswedstrijd tegen Spartak Trnava met drie goals verschil: 3-0. Anders dan nu tegen Olympique Lyon, werd gedacht dat de returnwedstrijd in Tsjechoslowakije slechts een formaliteit zou zijn. Maar niets was minder waar.

Al na 23 minuten schopte de thuisploeg Johan Cruijff uit de wedstrijd. Spartak Trnava werd zo mogelijk nog enthousiaster en zette Ajax met de rug tegen de muur. Gert Bals kon Ajax lang op de been houden met geweldige reddingen, maar hield het niet vol. De thuisploeg maakte 1-0 en had de pech dat de scheidsrechter de 2-0 afkeurde vanwege een overtreding op Ton Pronk. Ajax mocht blij zijn dat de rust met slechts een 1-0-achtertand was bereikt.

Bloed
Lang duurde die blijdschap niet, want vier minuten na rust lag de tweede Tsjechoslowaakse goal alsnog achter Bals, 2-0. Spartak rook bloed en was overtuigd dat er een verlenging in zat. Een spervuur aan aanvallen kwamen op de Ajax-keeper af. Bals sloeg ze allemaal af. En na 90 minuten sprong coach Rinus Michels op van zijn stoel. Ajax had de finale bereikt!

Na 90 minuten sprong coach Rinus Michels op van zijn stoel. Ajax had de finale bereikt!

Het was voor het eerst dat een Nederlandse club de finale haalde van een Europa Cup-toernooi. De Italiaanse club was een stuk ervarener én - vooral ook - geslepener. AC Milan had in 1958 de eindstrijd al eens gehaald, maar verloor die van Real Madrid en won het toernooi in 1963 door Benfica te verslaan.

Ajax was te onervaren en als we de verhalen van toen mogen geloven vielen de beslissingen van de arbitrage opmerkelijk vaak in Italiaans voordeel uit. Piet Keizer herinnerde zich in 2003 onder meer: ,,Volgens mij stonden we met 1-0 achter. Ik wil de bal inkoppen en net op het moment dat ik dat wil doen, krijg ik een duw van Schnellinger. Maar hij hield zijn handen naast het lichaam en deed het met de borst. De scheidsrechter had een penalty moeten geven, maar deed dat niet." AC Milan was te sterk. Ajax verloor die allereerste Europese finale, in Madrid met 1-4...

Road to the final: 1969

1968-1969

18-09-68      U    1. FC Nürnberg          1eR           1    1

02-10-68      T    1. FC Nürnberg          1eR           4    0

13-11-68      T    Fenerbahçe SK           8F            2    0

28-11-68      U    Fenerbahçe SK           8F            2    0

12-02-69      T    SL Benfica              4F            1    3

19-02-69      U    SL Benfica              4F            3    1

05-03-69      N    SL Benfica              4F            3    0  nv

13-04-69      T    Spartak Trnava          2F            3    0

24-04-69      U    Spartak Trnava          2F            0    2

28-05-69      N    AC Milan                F             1    4

Tekst: Ajax.nl
Foto's; Beeldarchief Ajax