Menu
Road to the final 1971: Ajax verovert zijn eerste Europa Cup I

Road to the final 1971: Ajax verovert zijn eerste Europa Cup I

Ajax speelt op woensdag 24 mei de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze tweede aflevering de weg naar de tweede finale. Deze liep via onder anderen Albanië, Schotland en Madrid naar Londen. In het Empire Stadium won Ajax met 2-0 van Panathinaikos.

De Europese campagne in 1970-1971 is voor Ajax vooral degelijk. Het seizoen nadat Nederland met Feyenoord voor het eerst een EC I-winnaar had, deden de Amsterdammers geen gekke dingen, behaalden geen grote uitslagen, maar leden ook geen verrassende nederlagen. De tegenstanders hebben - voor de jaarwisseling - noch de naam noch de allure om de aandacht te trekken van de wereldpers.

17 Nëndori Tirana
Zo moet ook coach Rinus Michels bekennen nog nooit van 17 Nëndori Tirana te hebben gehoord. Die eerste tegenstander in het Europa Cup I-toernooi komt uit Albanië en wordt door Wim Suurbier al binnen het uur naar een 2-0-achterstand gespeeld. Ajax denkt dat de zege binnen is en wandelt naar het einde. Dat Nëndori nog twee keer scoort is een hard gelag. Johan Cruijff ontbreekt in Albanië vanwege een liesblessure en ook thuis is hij er nog niet bij. Piet Keizer en Sjaak Swart scoren in de saaie wedstrijd: 2-0.

Heer en meester
En helaas. Drie weken later ontbreekt Cruijffie nog altijd. Tegenstander is het Zwitserse Basel; geen hoogvlieger hoewel de ploeg Spartak Moskou in de eerste ronde uitschakelde. Ajax heeft weinig te duchten van de Zwitsers. Dat het in het Olympische Stadion bij 3-0 blijft, is een wonder. Ajax is heer en meester en ook het uitduel - nu weer met Cruijff - is een eenvoudige prooi.

Na de winterstop mag de ploeg van Michels tegen Celtic aantreden. De mooiste tegenstander tot nu toe. In het volgepakte Olympisch Stadion lukt het aanvankelijk niet de Schotten klein te krijgen, maar na rust slagen de Ajacieden daar wel in. Cruijff, Hulshoff en Keizer zijn de doelpuntenmakers.

Heinz Stuy staat zijn mannetje in Glasgow
Voor de return geeft niemand een cent voor Celtic, tótdat Johnstone in de 27e minuut 1-0 maakt. Daarna gelooft groenwit er weer in, maar tot opluchting van alles wat Ajax een warm hart toedraagt staat doelman Heinz Stuy zijn mannetje in Glasgow en blijft het bij een doelpunt.

Piet Keizer haalt uit. Hij maakte de 1-0 tegen Atletico Madrid.
Piet Keizer haalt uit. Hij maakte de 1-0 tegen Atletico Madrid.

Schapenwei
Dat Atletico Madrid de tegenstander in de halve finale is, vindt men in Amsterdam eigenlijk goed nieuws. In Spanje lukt het echter niet zo goed allemaal. Michels noemt het veld een schapenwei en Ajax speelt weinig verheffend voetbal. De schade blijft beperkt tot een tegendoelpunt. De 1-0 stemt tot optimisme bij Atletico. Maar Ajax heeft de verwachting dat die ene goal in eigen stad wel wordt weggepoetst.

Die verwachting komt ook uit in Amsterdam. Al in de achtste minuut is de voorsprong van de Madrilenen weggepoetst door een doelpunt van Keizer. Atletico geeft zich nog niet over en doet verwoede pogingen de gelijkmaker op het bord te krijgen. Het geeft Ajax de broodnodige ruimte en via Suurbier en Neeskens loopt Ajax uit naar 3-0. De finale is bereikt!

De run op kaartjes voor de tocht naar Engeland is groot. Iedereen wil naar Wembley om Ajax te zien vlammen tegen Panathinaikos, dat zeer verrassend de finale haalde nadat ze de 4-1-nederlaag tegen Rode Ster hadden goedgemaakt met een 3-0-thuiszege...

Zonder Ruud Krol
Het lukt 40.000 Ajacieden in Londen te komen. Op het met 100.000 man volgepakte Wembley dicteert Ajax de finale. Echter zonder Ruud Krol, die in de bekerwedstrijd tegen NEC zijn been heeft gebroken en als toeschouwer aanwezig is.

Dick van Dijk maakt de Ajacieden euforisch. Al na vijf minuten. Ajax' nummer 10 opent de score met een kopbal. Maar voor rust in de gelederen zorgt het niet. Ajax is onrustig en blijft dat tot diep in de tweede helft. Wissels helpen niet. Maar dan is daar toch invaller Arie Haan, die vier minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde maakt door via het been van Fragiskos Sourpis de 2-0 achter doelman Ekonompoulos te werken. Het feest kan beginnen. Ajax wint zijn eerste Europa Cup I en dat wordt gevierd.

Titel

1970-1971

16-09-70      U    17 Nendori Tirana       1eR           2    2

30-09-70      T    17 Nendori Tirana       1eR           2    0

21-10-70      T    FC Basel                            3    0

04-11-70      U    FC Basel                            2    1

10-03-71      T    Celtic FC                           3    0

24-03-71      U    Celtic FC                           0    1

14-04-71      U    Atlético de Madrid                  0    1

28-04-71      T    Atlético de Madrid                  3    0

02-06-71      N    Panathinaikos AO        F             2    0

*uitslagen staan vermeld vanuit Ajax-perspectief

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Beeld: Beeldarchief Ajax