Menu
Road to the final 1972: Ajax flikt het kunstje opnieuw

Road to the final 1972: Ajax flikt het kunstje opnieuw

Ajax speelt op woensdag 24 mei de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze derde aflevering: De weg naar de derde finale. Deze liep via onder andere Dresden, Marseille, Londen en Lissabon naar Rotterdam. In het stadion van Feyenoord won Ajax met 0-2 van het Italiaanse FC Internazionale.

Het onbekende Dynamo Dresden
Nadat Ajax in 1971 de Europa Cup 1 wist te winnen in Londen, trok het de lijn verder door in het volgende seizoen. In de eerste ronde van de Europa Cup voor Landskampioenen nam Ajax het op tegen het Duitse Dynamo Dresden. Stefán Kovács, de nieuwe trainer van de Amsterdammers, wist vrijwel niets over de Duitsers te vertellen. Na het scoutinsgrapport van spion Henk Groot kwam het erop neer dat Dynamo het vooral van inzet moest hebben, maar een technisch en aanvallend elftal bezat met aanvoerder Kreische als tactisch brein van het elftal.

Swart & Keizer
In het heenduel in Amsterdam begonnen de Ajacieden voortvarend aan de wedstrijd. Binnen twee minuten lag de bal via Sjaak Swart al in het net. Zeventien minuten later verdubbelde Piet Keizer, de nieuwe aanvoerder van Ajax, de marge: 2-0. Dit was tevens de einduitslag. In de return probeerde het hardwerkende Dynamo het verdedigingsduo Blankenburg – Hulshoff te doorbreken, maar kon niet verbloemen dat het de vorm voor een stunt niet te pakken had. Het bleef 0-0 in het Dynamo-stadion waardoor Ajax doorstootte naar de achtste finales van het toernooi.

Geen kans voor de Fransen
In de achtste finales mocht Ajax voor het eerste duel op bezoek bij Oympique Marseille in Zuid-Frankrijk. De gloriejaren van de Fransen waren al een aantal jaren gepasseerd en Michel Platini zou nog even op zich laten wachten. Ajax begon het heenduel niet al te best en kwam in de negende minuut op achterstand door een doelpunt van Gress. Even wankelden de Amsterdammers, maar na 20 minuten spelen controleerden de Ajacieden de wedstrijd en dat luidde uiteindelijk de 1-1 van Piet Keizer en de 1-2 van Johan Cruijff in. Hierdoor realiseerde iedereen zich dat Ajax al met anderhalf been in de kwartfinale stond. De return werd in Amsterdam met 4-1 gewonnen waardoor Ajax vrij eenvoudig doordenderde naar de kwartfinales.

Affiche om je vingers bij af te likken
Opnieuw tegen de 'Gunners' uit Londen. Een tegenstander waar Ajax sinds de nederlaag van twee seizoenen eerder nog wat recht te zetten had (3-0 verlies). Een makkie zou Arsenal absoluut niet worden. De Engelsen hadden in één seizoen de landstitel, de FA-Cup en de nationale beker veroverd.

In de thuiswedstrijd tegen de Gunners kwam Ajax na een kwartier spelen op achterstand. Maar door twee doelpunten van Gerrie Mühren wist Ajax het heenduel winnend af te sluiten in het Olympisch Stadion.

Ajax reisde af naar Londen in de wetenschap dat de halve finale nog niet binnen was. Immers één doelpunt van Arsenal zou genoeg zijn voor de Engelsen. Het was echter Ajax die de wedstrijd zou winnen op Highbury. Zelf scoren deed Ajax niet, maar door een eigen doelpunt van George Graham van Arsenal, mochten de Amsterdammers zich opmaken voor het weerzien met het Benfica van Eusébio.

Gerry Mühren op Highbury in duel met Frank McLintock.
Gerry Mühren op Highbury in duel met Frank McLintock.

Geen revanche voor Eusébio
De halve finale tegen Benfica beloofde geen makkie te worden voor Ajax. De Portugezen waren de spectaculaire Lazariaanse verrijzenis van Ajax tegen hun club nog niet vergeten. Ajax speelde het eerste duel thuis in het Olympisch Stadion tegen de mannen van Eusébio en had het niet makkelijk. Dit kwam mede door Benfica-doelman José Henrique die een puike wedstrijd stond te keepen voor de Portugezen. Toch zou Ajax de wedstrijd met minimaal verschil winnen. In de tweede helft zorgde Sjaak Swart voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Tijdens de returnwedstrijd in Lissabon werd er door beide ploegen niet meer gescoord. Hierdoor speelde Ajax voor het tweede jaar op rij een Europese finale.

Altijd Johan Cruijff
Ajax' tweede achtereenvolgende Europa Cup finale bracht veel emoties met zich mee. Misschien wel meer dan een seizoen terug. Ajax speelde de finale in eigen land, in het stadion van aartsrivaal Feyenoord en tegen grootmacht Internazionale uit Milaan. Alles liep die avond in Rotterdam zoals Ajax het zich gewenst had. Ajax was de betere ploeg, maar wist de kansen niet te promoveren tot doelpunten. Na rust had Ajax slechts drie minuten nodig om de 1-0 op het scoreboard te zetten via Johan Cruijff. Cruijff werd een half uur later uiteindelijk de grote man van deze Europese Finale. Twaalf minuten voor tijd kopte hij een voorzet van Piet Keizer achter doelman Ivano Bordon en was de Europa Cup binnen.

Johan Cruijff kopt Ajax op 2-0 in de finale van de Europa Cup!
Johan Cruijff kopt Ajax op 2-0 in de finale van de Europa Cup!
Finale 1972

1971-1972

15-09-71      T    Dynamo Dresden          1eR           2    0

29-09-71      U    Dynamo Dresden          1eR           0    0

20-10-71      U    Olympique de Marseille              2    1

03-11-71      T    Olympique de Marseille              4    1

08-03-72      T    Arsenal FC                          2    1

22-03-72      U    Arsenal FC                          1    0

05-04-72      T    SL Benfica                          1    0

19-04-72      U    SL Benfica                          0    0

31-05-72      N    FC Internazionale       F             2    0

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto's: Ajax.nl