Menu
Road to the final 1973: Ajax voltooit trilogie

Road to the final 1973: Ajax voltooit trilogie

Ajax speelt op woensdag 24 mei de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze vierde aflevering: de voltooiing van trilogie. Ajax wint in 1973 voor de derde keer op rij de Europa Cup. De finale werd gehaald nadat in een legendarische halve finale Real Madrid was weggetikt.

Liep de weg naar de eerste Europese finale nog via kleinere tegenstanders, in de EC I van 1972-1973 staan er vooral grootmachten tegenover Ajax. De Amsterdammers stromen in de tweede ronde in. In de eerste ronde krijgen ze vrijaf om voor de Wereldbeker te spelen. Die winnen ze ook. Tegen Independiente wordt het 1-1 en 3-0.

Sublieme Amsterdammers
In de tweede ronde staat CSKA Sofia tegenover de ploeg van Stefan Kovacs. De Ajacieden krijgen het voor elkaar het fanatieke thuispubliek van de Bulgaarse kampioen nog in de eerste helft aan hun kant te krijgen met schitterend voetbal. Sofia is geen partij voor de sublieme Amsterdammers die al in de achtste minuut via Sjaak Swart scoren. Nadat de Bulgaarse goaltjesdief Petr Zhekov via Horst Blankenburg achter doelman Stuy laat verdwijnen, raakt Ajax ook niet in de war. Piet Keizer weet vijf minuten later de score weer in Ajax-voordeel om te buigen.

In de tweede helft maakt Arie Haan de 1-3. Geen doelpunt van de evengoed weergaloos spelende Johan Cruijff, maar dat maakte de beste Ajacied aller tijden drie weken later meer dan goed. In de return scoort hij twee keer in de met 3-0 gewonnen wedstrijd. Horst Blankenburg maakt de tweede. Het is zijn eerste doelpunt in twee jaar Ajax.

Blijdschap na de 4-0 tegen Bayern München.
Blijdschap na de 4-0 tegen Bayern München.

Sterkste van Duitsland
In januari komt er weer een overkoepelende beker tussendoor. Er wordt gestreden om de Europese Supercup en tegen Glasgow Rangers wordt ook die prijs opgeëist na twee zeges van 1-3 en 3-2. In maart hervat Ajax op het podium van de Europa Cup I de competitie. Bayern München moet worden geklopt en dat is de sterkste ploeg van Europees kampioen Duitsland. Coach Udo Lattek kent de sterkte van Ajax en probeert zijn equipe zo goed mogelijk te wapenen tegen die kracht. Als dat betekent dat hij de formatie doorelkaar husselt, dan moet dat maar.

In de eerste helft werkt het. Ondanks kansen komt Ajax niet tot scoren. In de tweede helft is alles echter anders. Arie Haan knalt raak. Een kwartier later schiet Gerrie Mühren fraai binnen en Bayern wordt murw gespeeld met goals van wederom Haan en Cruijff tot gevolg. De 2-1-nederlaag in Beieren, geleden zonder de geblesseerd thuisgebleven Cruijff, deert de ploeg niet. De halve finale is een feit.

En op de dag dat FC Twente in eigen huis uit het EC 3-toernooi wordt geknikkerd en Cruijff jarig is, schrijft Ajax historie in Madrid. Thuis is er nipt gewonnen met 2-1.De goal van Pirri zeven minuten voor tijd doet pijn. Het bereiken van de finale is daardoor allerminst zeker, ondanks het overwicht.

Maar in Bernabeu in Madrid komt het allemaal goed. Hoewel Piet Keizer ontbreekt. Hij is geschorst. Gerrie Mühren is echter weer present, hij was geblesseerd in de heenwedstrijd. En de Volendammer heeft er zin in. Dat hij de maker van de enige goal is in deze belangrijke return weten weinig mensen. Bij hun staat wel een ander hoogstandje op het netvlies: het hooghouden. Het komt zelfs in de top 3 van wereldwijde voetbalmomenten. Lang duurde het niet, maar blijvend zou het zijn. Het geeft de dominantie van Ajax aan. Zes wedstrijdjes heeft Ajax slechts moeten spelen om de finale te bereiken en dan op 30 mei 1973 is het moment daar.

Belgrado
Ajax - Juventus is het prachtige affiche voor de finale. De vierde alweer in vijf seizoenen tijd. Niemand met een roodwit hart denkt pessimistisch. Ajax gaat 'gewoon' die derde Cup op rij pakken. Pechvogel Jan Mulder moet de finale missen. Zijn knie laat hem - opnieuw - in de steek. Volgepakt zit het stadion van Rode Ster in Belgrado. Honderdduizend man is present. De verhouding roodwit/zwartwit is 1 staat op 4. Maar dat mag de pret niet drukken en al in de vierde minuut scoort John Rep de openingsgoal. Dino Zoff is verslagen.

Nog 87 minuten moet Ajax zien te overleven. Dat lukt, al is José Altafini nog dicht bij een gelijkmaker als hij op Heinz Stuy afrent. Zijn schot komt tegen de keeper aan. Ajax wordt voorzichtiger. Er was weinig meer aan. De Cup wordt ingetogen in ontvangst genomen. De uitbundigheid is ver te zoeken. Dat zou wellicht anders zijn geweest als men wist dat het een einde van een tijdperk zou zijn. Maar hoe konden ze toen weten dat het een voetballeven lang zou duren voor er weer Europees succes voor Ajax zou zijn...

1972-1973

08-11-72              U            CSKA Sofia                                            8F          3             1
29-11-72              T             CSKA Sofia                                                           3             0
07-03-73              T             Bayern München                               4F            4             0
21-03-73              U            Bayern München                                                1             2  
11-04-73              T             Real Madrid                                            2F        2             1
25-04-73              U            Real Madrid                                                         1             0
30-05-73              N            Juventus                                                F             1             0

 

Lees ook: Road to the final 1972: Ajax flikt het kunstje opnieuw

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Beeldarchief Ajax