Menu
Road to the final 1987: De buit is binnen na prijzendroogte

Road to the final 1987: De buit is binnen na prijzendroogte

Ajax speelt op woensdag 24 mei de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze vijfde aflevering, het Europese avontuur van 1986-1987.

In de eerste ronde van de Europa Cup II treft het Ajax van trainer Johan Cruijff Bursaspor. In Turkije weet Ajax moeizaam met 0-2 te winnen. In het eerste bedrijf wordt duidelijk dat veel Ajacieden niet hun dag hebben. De ongelukkige Peter Boeve maakt in de rust plaats voor John Bosman.

Goede uitgangspositie
Een gouden greep blijkt later als Bosman in de 72e minuut raakschiet. De spits staat ook aan de basis van de tweede Ajax-treffer, als hij doorkopt op Marco van Basten. Zijn college-aanvaller maakt het goed af en verschaft Ajax hiermee een goede uitganspositie voor de terugwedstrijd in De Meer.

Deze return is al snel een formaliteit. Er staat wederom geen maat op Bosman die met vier treffers de Turkse verdediging tot wanhoop drijft. Van Basten pikt ook zijn doelpunt mee en ziet Ajax met groot machtsvertoon de volgende ronde bereiken. Over twee duels wordt met 7-0 gewonnen.

Machteloze Grieken

In de tweede ronde wacht in Olympiakos een fysieke tegenstrever. Vanaf het eerste fluitsignaal pakt Ajax de Grieken bij de kladden en al na zes minuten is de openingstreffer een feit. Het bekende recept: Bosman met de kop. 1-0. Ajax speelt met de machteloze Grieken en vergroot de score voor rust als Rijkaard scoort.

Vlak na rust laat Van Basten zich gelden bij een voorzet van Jan Wouters die hij succesvol verlengt. 3-0. Uitblinker Arnold Mühren voegt zichzelf ook nog toe aan het scoreformulier als hij op sublieme wijze de eindstand bepaalt op 4-0.

Het succeselftal van 1987
Het succeselftal van 1987

Tijdens de uitwedstrijd in Athene is Ajax geen schim van de ploeg die thuis zo gemakkelijk met Olympiakos afrekende. De Ajacieden komen zelfs op achterstand, maar Jan Wouters redt in de negentigste minuut de eer met een droge knal. Op naar de kwartfinale.

De derde tegenstander op weg naar de Europese beker is Malmö FF. Die ploeg blijkt onder coach Roy Hodgson een geduchte tegenstander. De Zweden spelen fysiek voetbal, gecombineerd met lange ballen op de snelle spitsen. Mühren maakt het Ajax niet makkelijk wanneer hij Mats Magnusson vloert in het strafschopgebied. Torbjörn Persson verzilvert het buitenkansje vanaf de stip. Ook in de tweede helft kunnen de Amsterdammers geen vuist maken. Het blijft 1-0 en dus moet de besissing in De Meer vallen.

Amsterdamse bravoure
Met vier aanvallers aan de aftrap in Amsterdam toont trainer Cruijff zijn aanvallende intenties. Het spitsenduo Bosman en Van Basten weet Malmö te bestoken met een serie fraaie aanvallen, in de dertiende minuut resulteert dit in de eerste Amsterdamse treffer. Van Basten is de maker. Even later laat de spits een uitgelezen kans op zijn tweede liggen. Hij jaagt de makkelijk gegeven strafschop hoog over.

Toch weet Ajax door te drukken in het tweede bedrijf. In rap tempo vallen de 2-0 en 3-0, via respectievelijk Winter en Van Basten. Het blijkt genoeg voor het bereiken van de laatste vier, de late 3-1 van Lindmann mag de pret niet drukken. .

Laatste horde op weg naar finale
De Spaanse subtopper Real Zaragoza vormt het laatste obstakel op weg naar de finale. Op een drijfnatte Spaanse grasmat komt Ajax al vroeg op een 1-0-achterstand na een misverstand tussen Sonny Silooy en Rijkaard. Het herstel van de Amsterdammers volgt snel, Rob Witschge kopt de gelijkmaker binnen. Na rust slaat Ajax opnieuw toe via kopwonder Bosman: 1-2.

Niet veel later torent Bosman wederom boven Spaanse lijfwachten uit en vergroot de marge met twee. Juan Antonio Senõr verzacht het leed van de thuisploeg door een strafschop te benutten. In een verhitte slotfase blijkt Bosman het grootste slachtoffer voor de Ajacieden als hij rood krijgt na een opstootje met Francisco Güerri. Ajax overwint in een heroïsche wedstrijd en laat het waterballet tevreden achter zich.

Europees triomf
Het Olympisch Stadion loopt voor de return bomvol. De Europees onervaren Ajacieden verschaffen zichzelf een luxieuze uitgangspositie als Van 't Schip al na zeventien minuten tekent voor de 1-0. Het paniekerige Zaragoza komt niet in de wedstrijd en dit resulteert in de 2-0 van Witschge. In de slotminuut maakt Ajax het trio treffers compleet. Rijkaard kopt al vallend de 3-0 tegen de touwen. Voor het eerst in veertien jaar staat Ajax weer in een Europese finale. Alle ogen worden gerictht op Athene waar Lokomotiv Leipzig de tegenstander is.

De finale verloopt voorspoedig voor de ploeg van trainer Cruijff. Op Griekse bodem stuurt Van 't Schip Silooy de diepte in. Diens voorzet dwarrelt richting Van Basten, die zijn directe tegenstander te slim af is en de bal achter de Oost-Duitse doelman kopt: 1-0. In de tweede helft weet Ajax Lokomotiv Leipzig op de juiste manier te bestrijden en na negentig minuten mag de champagne worden ontkurkt. Eindelijk kan Ajax weer een Europa Cup tonen aan de Amsterdamse aanhang. Het feest barst los in de Nederlandse hoofstad. Er heerst vreugde, maar ook opluchting. Na veertien jaar kunnen we het nog.

Tekst: Ajax.nl/Jeremy Broer & Lars Mulder
Beeld: Ajax.nl