Menu
Road to the final 1992: Prijzenkast compleet met UEFA Cup

Road to the final 1992: Prijzenkast compleet met UEFA Cup

Ajax speelt op woensdag 24 mei de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze zevende aflevering het seizoen 1991-1992, met een dubbele finale tegen Torino die voor Ajax maar net goed afloopt.

In een seizoen waarin de eerste drie thuiswedstrijden op last van de UEFA heel ver buiten Amsterdam gespeeld moeten worden, trekt Ajax uiteindelijk aan het langste eind. De tour begint in het Rheinstadion in Düsseldorf waar Ajax ‘thuis’ speelt tegen het Zweedse Örebro SK. Alleen Ajacied Stefan Pettersson weet ongeveer wat voor soort ploeg het is, verder is deze opponent volslagen onbekend.

Coach Leo Beenhakker is voorzichtig. Gezichtsverlies is uit den boze, maar Beenhakker erkent na een half uur spelen dat hij veel te behoudend is begonnen en zet alsnog John van Loen in het veld. Marciano Vink kan gaan zitten. Pas rond de zestigste speelminuut opent Dennis Bergkamp de score ietwat fortuinlijk, namelijk via verdediger Per Blohm. En dankzij de goals van Aron Winter en Pettersson is de volgende ronde al wel bijna zeker.

Louis van Gaal
Bij de return is veel anders bij Ajax. Zo is Beenhakker geen coach meer. Hij is vertrokken naar Real Madrid en zijn assistent Louis van Gaal neemt de leiding over. De nieuwe eindverantwoordelijke debuteert met een weinig sprankelende wedstrijd, maar wel met een 1-0-zege.  

In de tweede ronde wacht het voormalig Oost-Duitse Rot Weiss Erfurt. Ajax beheerst weliswaar de wedstrijd, maar tot groots spel komt de ploeg niet. Toch komt de thuisploeg, die een fanatieke agressieve aanhang heeft, op voorsprong door de enige kans ook gelijk achter Stanley Menzo te werken. Na rust is het snel gelijk. Wim Jonk scoort en in de 77e minuut zorgt Bergkamp voor de zege. Ook in de ‘thuiswedstrijd’ in Düsseldorf is het overwicht voor Ajax, dat speelt met Alfons Groenendijk voor de geblesseerde Jonk. Het duurt weliswaar bijna een half uur voor het eerste doelpunt valt (Pettersson is de maker) maar daarna loopt Ajax uit naar 3-0. Een prima score, maar over het spel zelf is men nog niet uitermate tevreden.

Laatste duel in Düsseldorf
Nog één rondje en de straf van de drie thuisduels in Düsseldorf zit erop. Na de zege in Pamplona is het Rheinstadion voor de laatste keer het decor van Ajax. De 1-0-overwinning die Ajax op Spaanse grond boekte moet worden verdedigd of – nog mooier – uitgebouwd. Nu hoeven de tienduizend toeschouwers daar niet heel lang op te wachten. Bergkamp scoort al in de 13e minuut. Daarbij blijft het ook. Ajax is weer een ronde verder en mag eindelijk weer in eigen huis een thuiswedstrijd spelen, al is ‘eigen’ in het volgende geval het Olympisch Stadion natuurlijk.

Ajax ontdoet zich in de achtste finale van Osasuna.
Ajax ontdoet zich in de achtste finale van Osasuna.

Na 10 minuten klaar
Bij Europese rentree van Ajax in Amsterdam zitten gelijk meer dan 40.000 fans op de tribune, hopend op een lekkere wedstrijd tegen KAA Gent. In de heenwedstrijd in België is er niet gescoord, maar in Amsterdam is Ajax eigenlijk na tien minuten al klaar. Michel Kreek kopt in de zevende minuut raak en Bergkamp profiteert optimaal van een misser van Michel de Groote: 2-0. In de slotminuut zet Jonk nog een kers op de taart. De halve finale is bereikt. Genua is de opponent.

De Italianen zijn voor Ajax een gewenste tegenstander aangezien ook het Real Madrid van Beenhakker en Torino tot de mogelijkheden behoorden. De start is fenomenaal. Vanaf de aftrap komt de bal bij Van ’t Schip, die trekt voor en daar kopt Pettersson voor ook maar een Italiaan de bal heeft aangeraakt de 0-1 binnen. Er zijn slechts 42 seconden gespeeld. Hoewel Genua hoopt op een kentering moet de ploeg eerst nog een tweede Amsterdamse goal incasseren. Bryan Roy werkt de bal in het doel, nadat er bij de Italianen verwarring is over een inzet van Winter die al dan niet de doellijn al heeft gepasseerd.

Vandaag 25 jaar geleden ➡️ #Ajax wint de UEFA Cup! 🏆

Meer genieten 👉 https://t.co/k3d3JoSadV#Ajax1992 pic.twitter.com/6pkRNNSU8q

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 mei 2017


0-2, uit in Italië. Je kan het slechter treffen. Maar het is nog niet gedaan. Ajax denkt dat het zich een nonchalance kan veroorloven en met die houding weet Genua wel raad. Binnen zeven minuten staat het gelijk via twee goals van Carlos Aguilera. Een weergaloze actie van Bergkamp die Winter in stelling brengt, zorgt echter nog voor de winst, 2-3. Het is bloedstollend geweest. Twee weken heeft Ajax om zich op te laden voor de return.

Die terugwedstrijd in Amsterdam is echter lang zo leuk niet als de heenwedstrijd. Toch komt Genua op voorsprong. Een tegenslag. Maar wie denkt dat Ajax daar heel erg van onder de indruk is, komt bedrogen uit. Net na rust zorgt Bergkamp voor de gelijkmaker. De fans maken zich op voor de finale én een ontmoeting met Beenhakker. Maar Real Madrid is niet opgewassen tegen Torino. Dus moet Ajax weer een Italiaanse ploeg uitschakelen om die felbegeerde, nog nimmer gewonnen beker in de prijzenkast te krijgen.

Bloedstollend
Ajax versus Torino. Het is een bloedstollend tweeluik. De veldverhoudingen veranderen een paar keer deze wedstrijd. Eerst is het Ajax dat in de eerste van twee finales via Jonk op voorsprong komt. En de Ajacieden lijken deze voorsprong vervolgens te kunnen uitbouwen op Italiaanse bodem. Met de nadruk op 'lijkt', want doordat Ajax verzuimt om verder afstand te nemen slaagt Torino erin om de wedstrijd te kantelen. Via Cassagrande komt de Turijnse formatie terug tot 1-1. Plotseling dreigt er na deze gelijkmaker gevaar voor Ajax. Totdat de scheidsrechter naar de stip wijst. Midden in een fase van Italiaanse druk op de helft van Ajax verdient Bergkamp een strafschop. Het is Stefan Pettersson die zijn ploeg in een furieus Delle Alpi terug aan de leiding brengt. Dat het nog 2-2 wordt, vindt Ajax niet heel dramatisch. Het is verdiend. Ajax maakt het thuis wel af.

Geslaagde terugblik op #Ajax1992 met dank aan @Sonny_Silooy, @MennoPot, @LeoBlokhuis & Marciano Vink! 🏆

🎥➡️ https://t.co/yiozcd4MnC pic.twitter.com/DMDKa5QqaE

— AFC Ajax (@AFCAjax) 19 mei 2017

Aluminium
Door de twee Ajax-treffers in Italië weet Torino dat het wel zal moeten aanvallen. Tegennatuurlijk voor een Italiaanse formatie die liever uitgaat van nul tegengoals dan van aanvallen. Het moet, maar het lukt niet heel erg. Een paar kansjes krijgen ze in de eerste helft en wat grotere in de tweede. Twee keer raakt Torino het aluminium. Via Blind gaat de bal op de paal naast Menzo en invaller Gianluca Sordo schiet een omhaal op de lat. Ajax mist de genialiteit van de zieke Bergkamp en raakt Pettersson tijdens de wedstrijd ook nog kwijt. De Zweed moet met een ambulance naar het ziekenhuis omdat zijn arm uit de kom is. Maar Ajax redt het. Na de 2-2 in de eerste finalwedstrijd is 0-0 voor Ajax voldoende om de verzameling bekers te completeren. Naast de Europa Cup I, Europa Cup II, de Europese Super Cup en de wereldbeker kan nu ook de UEFA Cup in de vitrine van de Amsterdamse club.

18-09-1991 T Örebro 1R 3-0
01-10-1991 U Örebro 1R 1-0
23-10-1991 U Rot Weiss Erfurt 2R 2-1
06-11-1991 T Rot Weiss Erfurt 2R 3-0
27-11-1991 U Osasuna 8F 1-0
11-12-1991 T Osasuna 8F 1-0
04-03-1992 U KAA Gent 4F 0-0
18-03-1992 T KAA Gent 4F 3-0
01-04-1992 U Genua 2F 3-2
15-04-1992 T Genua 2F 1-1
29-04-1992 U Torino F 2-2
13-05-1992 T Torino F 0-0


Lees ook: Unieke terugblik op UEFA Cup-winst in 1992Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Beeldarchief Ajax