Menu

Robert Zwinkels zet handtekening onder contract

Robert Zwinkels heeft maandagmiddag zijn handtekening onder een tweejarig contract gezet. De doelman van Jong Ajax verblijft sinds de A2 in de Ajax-opleiding. Het contract gaat in op 1 juli 2003.

De meeste doelmannen die bij Ajax een contract tekenen, zijn in een ver verleden 'gewoon' veldspeler geweest. Robert Zwinkels niet. De negentienjarige keeper van Jong Ajax stond als zesjarig al tussen de palen. ,,Kon ook bijna niet anders, want mijn vader en broer keepten ook. Fijn voor mijn moeder, drie keepers. Er zijn dan ook heel wat wasmachines doorheen gegaan. Ik moest mijn kleren aan onder de douche."

,,Toen Ajax vroeg of ik bij hun in de A2 wilde keepen, had ik mijn havo-diploma ondertussen gehaald. In die twee jaar bij Ajax heb ik tevens nog mijn propedeuse van de Heao bedrijfseconomie gehaald. Die studie heb ik nu even gestopt, maar op zich was het wel lekker om wat naast het voetbal te doen."

Maar het allerliefste staat hij op het veld. Of beter, ligt hij op het veld. ,,Laat mij maar lekker met mijn kop door de modder duiken. Natuurlijk had ik vroeger als we met een doelpunt of zes verschil verloren, wel de neiging om te stoppen als keeper. Dat duurde een paar dagen. Daarna vond ik het alweer leuk."

Zwinkels vindt zichzelf een all-round doelman. ,,Ik kan alles eigenlijk wel, heb niet iets dat echt heel sterk of heel zwak is. Alles moet gewoon beter. Ik merk wel dat ik het laatste jaar vooruit ben gegaan. Dat moet ik doorzetten."

Op zijn palmares bij Ajax staat een landskampioenschap. Vorig jaar bij de A1. ,,Dat was zo mooi. Daar doe je het allemaal voor. Ik miste het eerste half jaar vanwege een blessure, maar aan het einde heb ik toch regelmatig gespeeld. Samen met Bram Verbist."

Robert Zwinkels debuteerde op 9 augustus vorig jaar in de Jong Ajax-ploeg van Gerard van der Lem tijdens het Amstel Cupduel tegen AZ. Inmiddels heeft hij in het team van (tegenwoordig) Jonh van ’t Schip 10 officiële wedstrijden gespeeld: 7 in de Beloftencompetitie en 3 in de Amstel Cup.

Doordat Ajax vier keepers bij het eerste onder contract heeft, is het af en toe dringen onder de lat. ,,Het is nog niet voorgekomen dat iedereen fit is", stelt Zwinkels die er dit seizoen zelf wekenlang uit was vanwege een schouderblessure. ,,Maar als dat wel gebeurt, is het een beetje krap."

Omdat Joey Didulica maandagavond bij Jong Ajax onder de lat staat, moet Zwinkels vanaf de bank toekijken. ,,Dan let ik extra op de keeper. Wat hij doet, hoe hij reageert. Daar leer ik wel van."