Menu
Roda JC - Ajax: drie grootste zeges

Roda JC - Ajax: drie grootste zeges

Ajax reist dit weekend af naar Zuid-Limburg voor het immer lastige uitduel bij Roda JC. Dat blijkt ook uit de statistieken, want van de 42 voorgaande edities won Ajax er zeventien, speelde het evenzovele malen gelijk en werd acht keer verloren. Slechts in de seizoenen 1987-1988, 1991-1992 en 2011-2012 zegevierden de Amsterdammers met minstens drie doelpunten verschil.

Eerst zege zonder Cruijff
Ajax won in januari 1988 de uitwedstrijd bij Roda JC met 0-3. Opvallend genoeg was het de eerste zege zonder Johan Cruijff op de bank. De vorig jaar overleden clubicoon was tijdens de winterstop onverwachts opgestapt vanwege onenigheid met het Ajax-bestuur. Ondanks deze aderlating slaagde interim-trainer Spitz Kohn er in zijn elftal naar een klinkende zege te leiden op Sportpark Kaalheide: 0-3.

John Bosman opende halverwege de eerste helft de score op aangeven van Dennis Bergkamp (foto boven). Na een uur spelen verdubbelde John van ’t Schip de stand. Jan Wouters maakte even later aan alle onzekerheid een eind door de marge naar drie treffers te tillen. Tien minuten voor tijd maakte Bosman plaats voor Hennie Meijer, die daarmee terugkeerdeop het veld van de club waar hij een seizoen eerder uiterst succesvol was geweest. Dat succesvolle jaar leverde de aanvaller uiteindelijk een transfer op naar Ajax.

Roda JC – Ajax 0-3
Ook in de jaargang 1991-1992 heerste Ajax op Limburgse bodem. Onder leiding van Louis van Gaal - die bezig was aan zijn eerste seizoen als hoofdcoach - won de recordkampioen opnieuw met 0-3 dankzij doelpunten van Bryan Roy, Wim Jonk en Bergkamp. Ruim drie weken later legden de Ajacieden beslag op de UEFA Cup - de huidige Europa League - door het Italiaanse Torino na een dubbele confrontatie te verslaan.

Toby Alderweireld zoekt een opening in de defensie van Roda JC tijdens Ajax' uitduel in Kerkrade in het seizoen 2011-2012. Ajax won op 29 oktober 2011 met 0-4.
Toby Alderweireld zoekt een opening in de defensie van Roda JC tijdens Ajax' uitduel in Kerkrade in het seizoen 2011-2012. Ajax won op 29 oktober 2011 met 0-4.

Grootste uitzege tot nu toe
De grootste uitzege tot nu toe werd vijf seizoenen geleden geboekt. Met Christian Eriksen en Theo Janssen als regisseurs op het middenveld werd geen spaan heel gelaten van de koempels: 0-4. Eerstgenoemde, die tegenwoordig furore maakt bij Tottenham Hotspur, onderscheidde zich met een treffer en twee assists. De inmiddels gestopte Janssen had met een doelpunt en een assist eveneens een belangrijk aandeel in de ruime zege. De vleugelaanvallers Jody Lukoki en Lorenzo Ebecilio deden met de 0-3 en 0-4 ook een duit in het zakje.

Yannis Anastasiou
Yannis Anastasiou is sinds afgelopen zomer trainer van Roda JC. De aimabele Griek speelde tussen februari 2004 en juli 2006 voor Ajax, waarmee hij onder meer kampioen werd. Na zijn verdienstelijke spelersloopbaan keerde hij als jeugdtrainer terug op het Amsterdamse nest.

Roda JC – Ajax begint zondag om 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Ajax Erfgoed (boven)