Menu

Roda JC mooie opponent in aanloop naar Bayern

Met een 5-0 uitoverwinning bij FC Den Bosch in de achterzak maakt Ajax zich op voor de ontmoeting met Roda JC. Drie dagen na dit treffen speelt Ajax de belangrijke wedstrijd tegen Bayern München in Duitsland. Maar aan dat duel wordt pas vanaf zondagochtend gedacht. Eerst wordt het vizier gericht op de Limburgse formatie van coach Wiljan Vloet.

Voor Roda JC was het een drukke week. Vorige week zondag troffen de Limburgers AZ en wisten op de valreep het meer dan verdiende punt uit het vuur te slepen. Roda JC was bijna de gehele wedstrijd beter geweest, maar leek het snelle doelpunt van Denny Landzaat niet weg te kunnen poetsen. Pas in de slotfase (de 79ste minuut) zorgde Sergio daar wel voor. En afgelopen woensdag moest Roda JC ook nog in de Amstel Cup spelen. Daarin was Excelsior de opponent. De Rotterdamse eerstedivisionist werd met gemak terzijde geschoven: 3-0 door goals van Koné en Christiano (2x). En dan wacht dit weekeinde Ajax.

Wiljan Vloet won in zijn trainerscarrière nog nooit van Ajax, maar dat zegt niet alles. Fabio Capello had tot vorige week woensdag ook geen overwinning kunnen boeken op de Amsterdammers. Maar natuurlijk is Roda JC geen Juventus en Vloet geen Capello.

Wel heeft Vloet met Capello gemeen dat zij beiden een kwalitatief goede speler hebben van wie de Amsterdammers hem graag (nog) hadden gehad: Ibrahimovic en Koné. De Roda-spits kwam niet door de medische keuring bij Ajax waardoor een transfer afketste. Aangezien Koné tegen AZ weer van de partij was, is het zeer aannemelijk dat hij zaterdagavond ook zal aantreden tegen Ajax. ,,Het zal wel vreemd zijn voor die jongen hier te komen spelen", schat Koeman in. ,,Ik zal hem wel even aanspreken, maar ik weet nog niet wat ik tegen hem ga zeggen. Nadat hij is afgekeurd door de medische staf heb ik geen contact met hem opgenomen.''

Bij Ajax is de ziekenboeg redelijk leeg gestroomd. Alleen Maarten Stekelenburg is nog afwezig. De eerste doelman mist het duel tegen Roda JC en zal maandag ook niet met de selectie in het vliegtuig stappen naar München. ,,Maar verder zijn we redelijk fit met z'n allen", constateert de trainer tevreden. ,,Rosales zit morgen bij de selectie, maar ik ben er nog niet uit of ik met hem ga starten. Johnny Heitinga miste vandaag uit voorzorg de grote partij, maar kan zonder problemen tegen Roda spelen. Zdenek Grygera heeft een tik gehad. Hij zal wel bij de groep zitten maar het ligt er aan hoeveel last hij heeft of hij speelt. Tomás Galásek speelt nog niet. Hij heeft vandaag wel zijn eerste groepstraining gedaan, maar zal morgen met Jong Ajax trainen. Als hij geen terugval krijgt, haalt hij dinsdag wel."

Voor Hatem Trabelsi is een rentree in de selectie nog ver weg. ,,Hij schatte zijn conditie met 70 tot 80 procent iets te goed in", aldus Koeman. ,,Het duurt nog wel enkele weken voordat hij terug is."

Vorig seizoen won Ajax met 4-2 van de ploeg uit Kerkrade. Yannis Anastasiou was met twee treffers grootaandeelhouder in de Amsterdamse productie tegen zijn oude club. Of hij speelminuten krijgt van trainer Ronald Koeman weten we zaterdagavond pas.

Hoe Ajax gaat spelen, zegt Koeman nog niet. ,,We hebben getraind met drie en vier verdedigers. Roda is geen FC Den Bosch natuurlijk. Voor ons maakt het wat spelers betreft niet uit of we met drie of vier verdedigers spelen. Maxwell kan zo doorschuiven naar het middenveld. Hoe de tegenstander ook staat, wij kunnen daar goed op inspelen."


Alle wedstrijden Ajax - Roda JC in de Amsterdam ArenA:

14-03-97 Eredivisie 3-1
06-12-97 Eredivisie 1-0
11-02-98 AC1/8 F 5-0
11-11-98 Eredivisie 2-1
29-10-99 Eredivisie 1-2
20-10-00 Eredivisie 4-2
19-08-01 Eredivisie 1-1
05-02-03 AC1/8 F 1-0
19-04-03 Eredivisie 4-2
14-03-04 Eredivisie 4-2