Menu

Roda JC volgende test voor equipe Koeman

Ajax ontmoet zondag Roda JC. De Amsterdammers wonnen in de eerste wedstrijd na de winterstop - een inhaalduel - de uitbeurt in Kerkrade met 2-1. Roda is echter een niet te onderschatten tegenstander, iets wat de 2-1 winst van de Limburgers bij PSV nog maar eens bewijst.

De zege van Roda JC in Eindhoven kwam als geroepen, want Ajax verloor die dag in Utrecht. Mede hierdoor heeft Ajax nog steeds zes punten voorsprong op PSV, met nog tien duels te spelen. Trainer Ronald Koeman kan op steeds meer spelers een beroep doen. Zlatan Ibrahimovic heeft z'n rentree-wedstrijd met Jong Ajax al weer achter de rug, Wesley Sneijder heeft zijn wedstrijd schorsing uitgezeten tegen RKC en Maxwell en Yakubu zijn weer genezen van de griep die hen afgelopen weekeinde aan de kant hield. Bij RKC Waalwijk deed Ajax wat het de twee voorgaande duels naliet: winnen. Afgelopen zaterdag ging dat nog wel via een eigen doelpunt van Steve Olfers, maar de Amsterdammers waren al weer dreigender en creatiever dan in de twee partijen daarvoor.

Een deel van de selectie van Roda JC zoals die er in het begin van het seizoen uitzag, is nu Ajacied. Tom Soetaers begon de jaargang als speler van Roda en in februari weekte Ajax plotseling spits Yannis Anastasiou los bij de ploeg van trainer Wiljan Vloet. Maar de Limburgse ploeg, momenteel zesde op de ranglijst met 38 punten, herbergt nog wel meer goede spelers. Zo is daar spits Arouna Kone, de man die tegen PSV nog zo prachtig scoorde. Ook huurde Roda aanvaller wan Redan van RKC Waalwijk, en die debuteerde vorige week in het Roda-shirt met een treffer. De Limburgers spelen voor Europees voetbal, en door zeges op PSV en AZ lijkt het team in staat dat te halen, al moet Roda dan tegen de zwakkere broeders uit de competitie niet te veel punten verspelen, zoals al gebeurde tegen ADO Den Haag (1-0) en FC Zwolle (1-1).

Statistisch gezien heeft Ajax een positieve balans tegen Roda JC waar het gaat om thuiswedstrijden in de eredivisie. De Amsterdammers wonnen 23 keer, speelden 4 maal gelijk en moesten slechts 3 keer alle punten aan de bezoekers uit het zuiden laten. De grootste zege boekte Ajax in 1984, toen Roda JC met 7-0 verslagen werd. In de afgelopen jaren hebben de Amsterdammers het wat lastiger gehad. Zelfs in het unieke seizoen 1994-1995, waarin Ajax zowel in Nederland als in Europa ongeslagen kampioen werd, kwam de formatie van toenmalige trainer Louis van Gaal tot twee keer toe niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Roda JC werd in dat seizoen overigens knap tweede achter het ongenaakbare Ajax. In het seizoen 2000-2001 won het Ajax van Co Adriaanse thuis met 4-2, maar de club moest in de 4 daaropvolgende ontmoetingen met Roda telkens genoegen nemen met 1-1. De laatste keer dat beide teams elkaar troffen in de ArenA won Ajax met 4-2, dankzij treffers van Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Nourdin Boukhari. Namens Roda JC scoorde Sergio twee keer.

De laatste 10 wedstrijden tussen Ajax en Roda JC:

28-01-00 Roda JC - Ajax 1-0 (Amstel Cup)
31-03-00 Roda JC - Ajax 3-0 (Eredivisie)
20-10-00 Ajax - Roda JC 4-2 (Eredivisie)
16-04-01 Roda JC - Ajax 1-1 (Eredivisie)
19-08-01 Ajax - Roda JC 1-1 (Eredivisie)
15-12-01 Roda JC - Ajax 1-1 (Eredivisie)
08-11-02 Roda JC - Ajax 1-1 (Eredivisie)
05-02-03 Ajax - Roda JC 1-0 (Amstel Cup)
19-04-03 Ajax - Roda JC 4-2 (Eredivisie)
21-01-04 Roda JC - Ajax 1-2 (Eredivisie)