Menu
Roda speelt niet graag tegen Ajax

Roda speelt niet graag tegen Ajax

Iedere club heeft zijn favoriete en juist minder geliefde tegenstanders. In sporttermen wordt een zware opponent vaak geduid als een angstgegner. Voor Roda JC is dat van toepassing op Ajax. De Limburgers wonnen al twaalf duels op rij (uit en thuis) niet van de Ajacieden. Tegen geen enkele andere club uit de Eredivisie wacht Roda JC al zo lang op een overwinning.

De laatste keer dat Roda in de ArenA zegevierde, dateert nog van voor de eeuwwisseling. In oktober 1999 werd het 1-2 voor de club uit Kerkrade. Sindsdien beet Roda JC op bezoek bij Ajax veertien keer in het stof. Het laatste competitieduel op Amsterdams grondgebied was op 2 augustus 2012. Het werd 3-0 voor Ajax. Ricardo van Rhijn, Siem de Jong en Viktor Fischer waren doeltreffend.

Voor één Ajax-speler in het bijzonder roepen duels met Roda JC altijd prettige herinneringen op. Jairo Riedewald scoorde zijn drie goals in het profvoetbal allemaal tegen de geelhemden. Zijn spectaculaire debuut in december 2013 staat menig Ajax-fan nog helder voor de geest. Riedewald boog als invaller in de slotfase een 1-0-achterstand om in een 1-2-zege. Vorig seizoen, toen Roda JC in de Jupiler League uitkwam, kreeg het ook een treffer van Riedewald om de oren. De linkspoot speelde toen mee bij Jong Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst